Griekse gewoontes en tradities

De komboloi of kralenketting

De kralenketting, lijkend op een rozenkrans, die veel Griekse mannen in hun hand houden en waarmee men rondjes in de hand slingert, terwijl men buiten bij het kafeneion (Grieks café) zit, heeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen religieuze betekenis. Het is enkel een manier om de tijd mee te doden, een prettige gewoonte om verveling tegen te gaan. Het draaien op de specifieke manier van de kralenketting is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Probeer het maar eens en dan zult u het merken.

Komboloi

komboloi

komboloiDe Griekse mannen in het café

Wanneer u in Griekenland bent geweest zou u de indruk kunnen hebben dat de Griekse mannen voortdurend in het kafeneion (café) zitten. Ze gaan inderdaad vaak naar het Griekse café, maar meestal voor een korte tijd. Vaak drinken ze er alleen even een kopje Griekse koffie. De meesten blijven er niet lang, net lang genoeg om het laatste lokale nieuws te horen of om even de politiek te bespreken. Ook voor het maken van een afspraak met de elektricien of de metselaar is men in het kafeneion aan het goede adres. Natuurlijk kunnen Griekse vrouwen ook naar het café gaan, maar het komt minder vaak voor.  Zij horen de laatste nieuwtjes van hun man bij thuiskomst. Tegenwoordig zie je wel meer vrouwen in het kafeneion, maar het blijft toch een beetje een mannendomein. Ongeveer 20 jaar geleden zag je in elk Grieks dorp, hoe klein het ook was, twee Griekse cafés in verschillende kleuren (blauw voor de conservatieve Nea Democratia en groen voor de socialistische Pasok). De kleuren gaven de politieke voorkeur van de eigenaar van het café aan. Op deze manier werden politieke discussies of ruzies voorkomen. Nog steeds zijn er zulke cafés, maar je ziet ze wel minder, omdat de Grieken niet meer zo politiek betrokken zijn als in het verleden.

grieks cafe
Grieks cafe op Ios.
Foto van Ingrid

kafeneion
Kafeneion op Kreta.

Foto van Chris Maas

kafeneion
Grieks cafe op Kreta.
Foto van Ger Timmermans


Op bezoek bij een Griek thuis

Het kan voorkomen dat u eens wordt uitgenodigd bij een Griek thuis. Denkt u er dan aan iets voor de gastvrouw of gastheer mee te brengen. Meestal brengt men chocolaatjes, een taart of bloemen mee. Als u voor een naamdag bent uitgenodigd, dan brengt u een cadeau mee. Het cadeau geeft u bij binnenkomst aan degene die de naamdag heeft. Hij zal het cadeau aannemen maar het echter niet openen. Dat zou in de ogen van de Grieken eerder onbeleefd zijn. Alsof hij meer aandacht voor het cadeau heeft dan voor zijn gasten. Alle cadeaus worden bij elkaar op een tafel gezet en blijven ingepakt totdat alle gasten naar huis zijn. Op zich is dit best een praktische gewoonte, want als men het cadeau niet mooi vindt, hoeft men niet net te doen alsof men er erg blij mee is.


Ook interessant!

Pasen Griekenland - Grieks Pasen
Pasen Griekenland - Grieks Pasen
Oud en nieuw in Griekenland
Oud en nieuw in Griekenland
OCHI-dag
OCHI-dag
Kerstmis in Griekenland
Kerstmis in Griekenland