Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Tyros

Tyros - mooie badplaats aan de oostkust van Peloponnesos

Tyros vakantie. Tyros ligt in het departement Arkadia (Arcadië) op Peloponnesos, ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Astros, vlakbij de oude tempel van Apollo Tyrita. De afstand tot Nafplion is 62 kilometer en tot Tripolis 69 kilometer. Het is een vakantiebestemming, bestaande uit Ano Tyros, dat is gebouwd op de groene hellingen van de berg Parnon en Kato Tyros dat iets verderop ligt aan het gelijknamige strand van Tyros. Het strand van Tyros heeft een uitstekende toeristische infrastructuur en trekt veel, vooral Griekse toeristen, aan. Er is weelderige vegetatie langs het vasteland en een klein openluchttheater voor culturele zomerse evenementen, terwijl de paasfestivals en - vieringen veel van de unieke tradities en gebruiken van Tsakonia volgen. Tsakonia is een bijzondere gebied met de inheemse bevolking, mogelijk afstammelingen van de Doriërs; omdat ze geïsoleerd leefden, behielden ze het Dorische dialect, hun trotse gevoel van vrijheid en hun gebruiken. Daarom zijn de festivals en de paasvieringen en speciale tradities en gebruiken tot de dag van vandaag behouden. Een speciaal evenement in de regio, ook in Leonidio, dat in de zomer wordt gehouden zijn "Tsakonische aubergine festivals", meestal in augustus. De beste 'aubergine', in het Grieks 'Melitzana', komt hier vandaan, het is de enige die een zoete smaak heeft en een oorsprongsbenaming heeft!

Tyros Oost-Peloponnesos
Tyros, aan de oostkust van Peloponnesos

Dit schilderachtige kustplaatsje ligt dicht bij vele mooie baaien en ongelooflijke stranden, evenals bij de dorpen zoals Kryoneri, Tserfos en Zaritsi. Een erg mooi strand is Tigani dat ten noorden van Tyros ligt, aan de andere kant van de baai. Tigani is ook ideaal om te snorkelen of om rustig te zwemmen. De traditionele nederzetting Sapounakaiika, waar overblijfselen zijn van een oud kasteel, ligt iets verder naar het zuiden van het strand van Tyros.

Ano Tyros is tegen de hellingen van een berg gebouwd, met uitzicht op de zee, tevens zijn er is bergachtige wandelpaden ideaal voor liefhebbers van wandelen. Vanaf hier kun je o.a. naar het Paleochori-plateau wandelen. Noemenswaardig zijn de de grotten Fournos en de spelonken Desse. In Ano Tyros zijn prachtige stenen huizen die over de zee uitkijken en op de berg Oriontas, op 1000 meter hoogte, zijn de ruïnes van een middeleeuws kasteel.

Bekijk foto's Tyros
Arkadia: Waar ligt Tyros?

Waar ligt Arkadia
De kaart / landkaart van Tyros

Gemiddelde temperaturen

Januari
10.2°C
Februari
105.0°C
Maart
12.2°C
April
15.2°C
Mei
19.8°C
Juni
24.1°C
Juli
26.6°C
Augustus
26.8°C
September
23.4°C
Oktober
19.0°C
November
14.7°C
December
11.6°C
© De Griekse Gids 2000-2021