Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Stemnitsa

Stemnitsa - vakantie in een traditioneel bergdorp op de Peloponnesos


Stemnitsa vakantie. Stemnitsa is een prachtig pittoresk dorp, het is een toonbeeld van traditionele Arcadische architectuur. Het dorp ligt in de gemeente Trikolonon in het departement Arkadia, 200 kilometer van Athene, 85 kilometer van Olympia en 88 killometer van Kalamata. Het dorp Dimitsana ligt op 9 kilometer. Andere dorpen in dezelfde gemeente zijn Ellinikon, Palamari, Pavlia en Syrna.

"Stemnitsa is een pittoresk bergdorp op de Peloponnesos."

Kenmerkend in Stemnitsa, dat in een groen landschap ligt, zijn de pittoreske stenen herenhuizen, de geplaveide straatjes, de oude kerken en de leuke traditionele winkels.

Stemnitsa
Stemnitsa - foto Menalon trail

Het wijdere gebied ligt op een hoogte van boven de 1000 meter. Stemnitsa ligt op de berg Mainalo, op een hoogte van 1083 meter en wordt gekenmerkt als een traditionele nederzetting. Mainalo is een berg op de Peloponnesos in de prefectuur Arkadia met een hoogste top van 1981 m. Stemnitsa en de omliggende traditionele dorpen, zijn een aantrekkelijke vakantie-bestemming voor alle seizoenen.

Traditionele dans in Stemnitsa
Traditionele dans in Stemnitsa - foto Menalon Trail

Geschiedenis Stemnitsa

Hypsus (Υψους), was een stad in het oude Arcadië (Arkadia), gelegen op een berg met dezelfde naam. Volgens de Griekse mythologie zou het zijn gesticht door Hypsus, een van de 50 zonen van Lycaon. Volgens de geschiedenisschrijver Pafsanias, waren alle dorpen verwoest en verlaten toen Ypsos deze streek bezocht. Hij heeft toen hier de stad Hypsus gesticht, het huidige Stemnitsa. Het kende grote welvaart tijdens de Byzantijnse periode, toen de Stemnitsa-klokken zeer beroemd waren. Tijdens de opstand tegen het Ottomaanse Rijk van 1821 speelde Stemnitsa een belangrijke rol.

Boek je vakantie naar de Peloponnesos

Ben je net zo enthousiast geworden over de Peloponnesos als wij? Je kunt dan je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij hebben verschillende vakanties en leuke fly & drives samengesteld op de Peloponnesos.

Bekijk foto's StemnitsaBezienswaardigheden, informatie en tips Stemnitsa

Folkloremuseum van Stemnitsa

Het Folkloremuseum van Stemnitsa is sinds 1985 geopend en wordt beschouwd als een van de beste volkenkundige musea in Griekenland. Het is gehuisvest in een prachtig 18e eeuws gebouw van drie verdiepingen, waar een rijke collectie aan voorwerpen tentoongesteld wordt.

School voor Zilver en Goudsmeden in Stemnitsa

De inwoners van Stemnitsa waren vroeger beroemde ambachtslieden die met zilver, goud en brons werkten. Daarom is er in het dorp de beroemde openbare school voor zilver- en goudsmeden, waar de oude kunst van Stemnitsa wordt onderwezen.

Bijzondere kerken in Stemnitsa

Kerk van Agios Georgios en zijn klokkentoren

De Metropolische kerk van Agios Georgios werd volgens de traditie in 1810 in slechts een paar dagen gebouwd door ambachtslieden uit Lagadia. Deze bevindt zich in het midden van het dorpsplein van Stemnitsa. Opvallend is hier de indrukwekkende klokkentoren van de kerk, die in 1877 van witte stenen is gebouwd.

De Byzantijnse kerken van Agios Nikolaos, Agioi Anargyroi en Panagia Bafero

In Stemnitsa zijn ​​veel belangrijke post-Byzantijnse kerken. De bekendste zijn de kerk van Agios Nikolaos (14e eeuw) , de kerk Agioi Anargyroi (17e eeuw) en de Panagia Bafero kerk (12e eeuw),

De kerk van Agios Andreas

Boven de rivier Lousios staat de imposante Byzantijnse kerk van Agios Andreas. Het is een eenbeukige kerk, gebouwd op de ruïnes van een Romeins gebouw.

Kloosters bij Stemnitsa

Prodromos-klooster bij de Lousios-rivier

Het Pordromos-klooster is een indrukwekkend klooster dat letterlijk aan een klif hangt. Het bevindt zich aan de linkerkant van het ravijn van de rivier Lousios. Het klooster kende grote welvaart tijdens de jaren van Ottomaanse heerschappij, aangezien het een belangrijk onderkomen was voor de inwoners, een bevoorradingscentrum en een ziekenhuis. Vanaf het klooster is er een pad dat naar de bedding van de rivier Lousios leidt.

Klooster van Zoodochou Pigi

Het historische klooster van Zoodochou Pigi van Chrysopigi, dat op een rotsachtige heuvel bij het Stemnitsa ligt, werd in 1443 gebouwd. In een cel van twee verdiepingen, die naast de kerk bewaard is gebleven, kwam in mei 1821 de 1e Peloponnesische Senaat bijeen.

Wandelen in Stemnitsa - Het Menalon Trail

Stemnitsa is een zeer geliefde locatie voor wandelaars. Het bekende bergpad 'Menalon Trail' begint bij dit dorp en hierdoor is dit bergdorp ook erg populair onder bergwandelaars. Van Stemnitsa kun je dan naar Dimitsana wandelen, de afstand is 12,5 km en je wandelt op een hoogte tussen de 1080 meter en 420 meter. Het is aanbevolen om voordat je vertrekt het Menalon Trail infobureau te bezoeken nabij het centrale plein van het dorp om je voor te bereiden op de wandeling.


Griekse spullen bestellen

Arkadia: Waar ligt Stemnitsa?

Waar ligt Arkadia
De kaart / landkaart van Stemnitsa


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter
Ben je zelf ooit naar Stemnitsa geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Levidi vakantie
Levidi vakantie
Tyros vakantie
Tyros vakantie
Dimitsana vakantie
Dimitsana vakantie
Zygovisti vakantie
Zygovisti vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
10.2°C
Februari
105.0°C
Maart
12.2°C
April
15.2°C
Mei
19.8°C
Juni
24.1°C
Juli
26.6°C
Augustus
26.8°C
September
23.4°C
Oktober
19.0°C
November
14.7°C
December
11.6°C

Griekse Gids Reizen Griekse webshop to Magazaki

Weer Stemnitsa Arkadia

maandag
Weer en klimaat Stemnitsa
28°C

dinsdag
Weer en klimaat Stemnitsa
24°C

woensdag
Weer en klimaat Stemnitsa
20°C

donderdag
Weer en klimaat Stemnitsa
18°C

vrijdag
Weer en klimaat Stemnitsa
18°C

zaterdag
Weer en klimaat Stemnitsa
15°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024