Traditioneel wordt in Griekenland de vasilópita geserveerd ter gelegenheid van het nieuwe jaar. Meestal wordt er een munt in verborgen en voor degene die de munt in zijn stuk vindt, zal het een gelukkig jaar zijn! Chronia Pola! Bekijk hier het recept van vasilopita.
Klop de eiwitten stijf en meng vervolgens het bakpoeder met de geraspte sinaasappelschil en het meel. Hierna de boter kloppen, de eierdooiers en de suiker eraan toevoegen en goed roeren. Voeg onder goed roeren het sinaasappelsap en de cognac toe. Het meel, afgewisseld met het eiwit beetje bij beetje toevoegen en roeren tot het een dik mengsel is. Een bakvorm invetten en hierin het mengsel doen eventueel een munt in het beslag laten vallen. In een matig warme (circa 160-180 graden), voorverwarmde oven ongeveer 1 uur bakken.
Nodig:
1 kilo meel
500 gr suiker
250 gr. boter
8 eieren
½ kop cognac (Of Metaxa)
1 eetlepel bakpoeder
6 uitgeperste sinaasappels
½ eetlepel geraspte sinaasappelschil
Vasilopita
Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis