Kourabiedes - Griekse Kerstkoekjes

Kourabiedes - Griekse kerstkoekjes met poedersuiker

Wat zijn kourabiedes? Kourabiedes zijn amandelkoekjes met poedersuiker die in Griekenland rond kerstmis en oud & nieuw worden gemaakt en gegeten. In de weken voor kerst beginnen de mensen in Griekenland ze te bakken. Je kunt deze lekkere koekjes zelf bakken. Kourabiedes gaan hand in hand met melomakarona (honingkoekjes) die ook met kerstmis en oud & nieuw gemaakt worden. (Met oud & nieuw maakt men trouwens ook vasilopita.) Elke familie heeft zijn eigen recept voor Kourabiedes en dit is ons Griekse familierecept. Geen tijd of zin om zelf te maken? Bestel kourabiedes dan hier >

Kourabiedes
Griekse koekjes Kourabiedes

Hoe maak je Kourabiedes? Recept voor Kourabiedes met foto's

De zachte plantaardige margarine met 3 eetlepels poedersuiker ongeveer 5 minuten met de mixer mengen. Voeg de zonnebloemolie toe, de ouzo, de baking powder, dit allemaal samen mixen met de mixer. Voeg de amandelen toe, meng het geheel nu met de hand. Voeg beetje bij beetje (langzaam) het meel toe en maak er een zacht deeg van met de hand.

Het deeg uitrollen tot een dikte van ongeveer anderhalve centimeter. Op de ondergrond wat meel strooien, zodat het deeg niet blijft vastplakken. Op een bakplaat bakpapier leggen en vormpjes uitsteken uit het deeg.

De koekjes in ongeveer een half uur bakken op ongeveer 150 graden in een heteluchtoven. Haal de koekjes uit de oven als ze gaar zijn.

Doe in een kom de 500 gr. poedersuiker. Neem één voor één een koekje (als ze nog warm zijn) en schud het koekje in de kom met poedersuiker. Er mag veel poedersuiker op de koekjes zitten. Laat de kourabiedes (koekjes) afkoelen. (Niet stapelen). Als de koekjes afgekoeld zijn, leggen we de koekjes op een schaal.

Wat heb ik nodig om Kourabiedes te maken?

500 gr. plantaardige margarine
250 ml. zonnebloemolie
3 eetlepels ouzo
3 eetlepels poedersuiker
1 zakje "baking powder"
1200 tot 1300 gram bloem
2 zakjes vanille
2 kopjes amandelen gesnipperd
500 gr. poedersuiker

Hoe maak je Kourabiedes stap voor stap?
 

  1. Ingrediënten voor Kourabiedes - Dit is wat je nodig hebt om Kourabiedes te bakken

    Recept Kourabiedes
     
  2. Het deeg uitrollen tot een dikte van ongeveer anderhalve centimeter.

    Recept Kourabiedes
     
  3. Op een bakplaat bakpapier leggen en vormpjes uitsteken uit het deeg.

    Recept Kourabiedes
     
  4. je kunt verschillende (kerst) vormpjes gebruiken

    Recept Kourabiedes

     
  5. De koekjes in ongeveer een half uur bakken op ongeveer 150 graden in een heteluchtoven.

    Recept Kourabiedes
     
  6. Haal de koekjes uit de oven als ze gaar zijn.

    Recept Kourabiedes
     
  7. De koekjes zijn gebakken

    Recept Kourabiedes
     
  8. Doe in een kom de 500 gr. poedersuiker.

    Recept Kourabiedes
     
  9. Neem één voor één een koekje (als ze nog warm zijn) en schud het koekje in de kom met poedersuiker.

    Recept Kourabiedes
     
  10. Er mag veel poedersuiker op de koekjes zitten.

    Recept Kourabiedes
     
  11. Laat de koekjes afkoelen. (niet stapelen). Als de koekjes afgekoeld zijn, leggen we de koekjes op een schaal.

    Recept Kourabiedes

Kourabiedes - Griekse kerstkoekjes met poedersuiker

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis



Ook lekker!

Spanakopita, Griekse Spinazietaart met feta
Spanakopita, Griekse Spinazietaart met feta
Keftedakia - Griekse Gehaktballetjes
Keftedakia - Griekse Gehaktballetjes
Koulourakia - Griekse paaskoekjes
Koulourakia - Griekse paaskoekjes
Spanakopitakia - Spinaziehapjes
Spanakopitakia - Spinaziehapjes