Loukoumades - Griekse oliebolletjes

Griekse, zoete oliebolletjes met honingsiroop

Loukoumades worden in Griekenland het hele jaar door gebakken maar vooral rond de kerstperiode.

Hoe maak je Loukoumades? Recept voor Loukoumades met foto's

Het meel met het water, de lauwe melk, gist, suiker, zout en olijfolie in een kom mengen tot een niet te dun, zacht deeg. Nog even goed met de hand door elkaar mengen. Het deeg afdekken en op een warme plek zetten zodat het kan rijzen. Als het deeg gerezen is tot de dubbele hoeveelheid, dan is het klaar om te gaan bakken. In een pannetje de zonnebloemolie verhitten. Als de olie heet is, zet je het vuur op een lage stand, zodat de loukoumades niet te snel bakken. Zet een glas water klaar om de lepel in te zetten. Met een hand wat deeg in de vuist nemen en knijpen zodat er een balletje boven de vuist ontstaat (zie foto) met de lepel het balletje eraf schuiven en in de olie laten zakken. Zachtjes bakken. Als de balletjes goudbruin zijn, dan zijn ze klaar. Met een schuimspaan de loukoumades uit de olie scheppen en eerst even op een keukenpapiertje leggen.

De siroop maken met 1 glas water, 2 koppen suiker en 1 eetlepel honing. Dit vijf minuten laten koken. Als de loukoumades klaar zijn, gieten we de siroop erover. De loukoumades zijn klaar! Je kunt er evt. nog wat kaneel en/of gemalen walnootjes er over strooien.

Recept loukoumades

 


Wat heb ik nodig om Loukoumades te maken?

Nodig:
  650 gr meel
250 ml water
250 ml lauwe melk
2 zakjes gist
2 eetlepels suiker
1 theelepeltje zout
4 eetlepels olijolie
500 ml zonnebloemolie om te bakken.

Voor de siroop:
2 koppen suiker
1 glas water
1 kop honing


Loukoumades stap voor stap maken?
 

  1. Ingredienten voor Loukoumades - Dit is wat je nodig hebt om Loukoumades voor te bereiden

    Recept loukoumades

     
  2. Meel met water, melk, gist, suiker, zout en olijfolie in een kom

    Recept loukoumades

     
  3. Mengen tot een niet te dun, zacht deeg.

    Recept loukoumades

     
  4. Nog even met de hand door elkaar mengen. Dan afdekken en laten rijzen.

    Recept loukoumades

     
  5. Als het deeg gerezen is tot de dubbele hoeveelheid, dan is het klaar.

    Recept loukoumades

     
  6. Met de lepel het balletje eraf schuiven ....

    Recept loukoumades

     
  7. ....en in de olie laten zakken

    Recept loukoumades

     
  8. Zachtjes bakken in de olie

    Recept loukoumades

     
  9. Als de balletjes goudbruin zijn, dan zijn ze klaar

    Recept loukoumades

     
  10. De siroop maken met 1 glas water, 2 koppen suiker...

    Recept loukoumades

     
  11. en 1 eetlepel honing en dan...

    Recept loukoumades

     
  12. ...vijf minuten laten koken.

    Recept loukoumades

     
  13. Als de loukoumades klaar zijn, gieten we de siroop erover.

    Recept loukoumades

     
  14. Heerlijk loukoumades, eet smakkelijk!

    Recept loukoumades
     

Loukoumades

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids B.V. - Wendy Nikolidakis


Ook lekker!

Tzatziki - yoghurt met komkommer en knoflook
Tzatziki - yoghurt met komkommer en knoflook
Souvlaki - Griekse vleesspiesjes
Souvlaki - Griekse vleesspiesjes
Stifado- stoofschotel met rundvlees en ui
Stifado- stoofschotel met rundvlees en ui
Kalamaria - Griekse inktvisringen
Kalamaria - Griekse inktvisringen