In Griekenland wordt voor Pasen Tsoureki (traditioneel Paasbrood) gebakken, Paschalina Tsourekia. Het is een licht zoet, gevlochten brood, vaak met een gekookt en rood geverfd eitje erin. Leuk om te proberen! Ook bakt men rond Pasen Koulourakia, Griekse paaskoekjes.
"Tsoureki is een licht zoet, gevlochten brood dat in Griekenland met Pasen wordt gemaakt."
Bekijk hier het recept voor Tsoureki - Grieks Paasbrood zodat je het zelf kunt bakken. Heb je geen tijd of zin om zelf tsoureki te bakken? Dan kun je het eenvoudig bestellen. Bestel Tsoureki hier>
Tsoureki Grieks paasbrood met ei
Ingrediënten:
Meng met een mixer de margarine met de olie en suiker in een kom, totdat het een massa is geworden. Voeg daarna de eieren toe, samen met de rest mixen. Neem nu een andere kom en doe daar het meel in. Doe 4 zakjes gist in het lauwe water en roer dit met een lepeltje. Maak met een vuist een kuil in het midden van het meel en giet hierin het water met de gist, vermeng het goed met de hand.
Voeg ondertussen de lauwe melk en het mengsel (margarine, olie, suiker, eieren) dat we eerder hadden voorbereid toe en maak er met de handen een grote deegbol van. Zet deze kom met het deeg op een warme plaats (dichtbij een kachel of verwarming) en doe er een schone theedoek over, zodat de deeg kan rijzen.
Nadat het deeg gerezen is (2 a 3 uur later) snijden we het deeg in lange stukken en vlechten de uiteindelijke vorm. Laat de broden nog even rijzen en daarna smeren we de bovenkant met geklopte eieren met een kwast. De broodjes kunnen nu in de voorverwarmde oven op 150 °C gebakken worden. Bak de broden tot ze goudgekleurd worden, ongeveer 20 minuten tot een half uur.
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Tsourekia worden in Griekenland met Pasen gemaakt. Over het algemeen verven de Grieken hun paaseieren rood. Om echte Paschalina Tsourekia te maken kunt u eieren koken, deze rood verven en ze meebakken in het gevlochten paasbrood. Rode verf voor eieren bestel je hier>
Informatie over Pasen in Griekenland>>>
Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis
Paasbrood - Tsoureki