Baklava - Grieks zoet toetje met filodeeg

Grieks zoet toetje met walnoten en filodeeg

Baklava is een soort gebak dat in veel keukens van het Midden-Oosten en de landen van het voormalige Ottomaanse Rijk voorkomt. Het deeg is gemaakt met filodeeg en het bevat noten, meestal hazelnoot of walnoot, en krijgt zijn zoete smaak door honing of suiker. Baklava lijkt een beetje op Kadaifi.

Hoe maak je Baklava? Recept voor Baklava met foto's

De walnoten en de amandelen fijnhakken met de blender. De plakjes filodeeg uitrollen, zodat ze iets groter zijn dan de bakvorm. Leg 2 vellen filodeeg met gesmolten boter bestreken onder in een bakvorm en leg er vervolgens wat amandelen en walnoten met kaneelpoeder op met wat vloeibare boter. Vervolgens 1 vel filodeeg en een deel noten en kaneel erop met boter. Dan 2 vellen filodeeg met noten, kaneel en boter. Ga zo door. Bewaar 4 vellen filodeeg om er bovenop te leggen. Het bovenste filodeeg vel ook met wat boter besprenkelen en een beetje bevochtigen met water . Doop een scherp mes in heet water en snijd daarmee diepe inkepingen in de baklava. Zet de baklava ongeveer 70 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden. Ondertussen de siroop maken met 3 glazen water, 3 kopjes suiker, 2 eetlepels honing, 3 kruidnagels, de citroenschil en 1 kaneelstokje. Dit vijf minuten laten koken. Als de baklava klaar is, laten afkoelen tot hij lauw is en de hete siroop erover gieten. De Baklava is klaar!

Recept voor Baklava

 

Wat heb ik nodig om Baklava te maken?

Nodig:
2 kopjes walnoten, fijngehakt
1 kopje amandelen fijngehakt
kaneelpoeder
500 gram filodeeg
500 gram vloeibare boter

Voor de siroop:
1 citroenschil
3 kopjes suiker
3 glazen water
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
3 eetlepels vloeibare honing


Baklava stap voor stap maken?
 

  1. Ingrediënten voor Baklava - Dit is wat je nodig hebt om Baklava voor te bereiden

    Recept voor Baklava

     
  2. Gemalen walnoten/amandelen

    Recept voor Baklava

     
  3. Baklava maken....

    Recept voor Baklava

     
  4. ...laag op laag

    Recept voor Baklava

     
  5. Insnijden

    Recept voor Baklava

     
  6. Baklava uit de oven halen

    Recept voor Baklava

     
  7. Siroop voor Baklava maken

    Recept voor Baklava

     
  8. Siroop voor baklava laten koken

    Recept voor Baklava

     
  9. Siroop over lauwe baklava gieten

    Recept voor Baklava

     
  10. Klaar is de Baklava! Geniet er van!
    Recept voor Baklava
     

Baklava - Grieks zoet toetje met walnoten en filodeeg

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids B.V. - Wendy Nikolidakis


Ook lekker!

Dolmadakia - Dolmades - gevulde wijnbladeren
Dolmadakia - Dolmades - gevulde wijnbladeren
Tzatziki - yoghurt met komkommer en knoflook
Tzatziki - yoghurt met komkommer en knoflook
Kleftiko - lamsvlees in een pakketje
Kleftiko - lamsvlees in een pakketje
Feta met tomaat - gesmolten feta
Feta met tomaat - gesmolten feta