Baklava is een soort gebak dat in veel keukens van het Midden-Oosten en de landen van het voormalige Ottomaanse Rijk voorkomt. Het deeg is gemaakt met filodeeg en het bevat noten, meestal hazelnoot of walnoot, en krijgt zijn zoete smaak door honing of suiker. Baklava lijkt een beetje op Kadaifi.
De walnoten en de amandelen fijnhakken met de blender. De plakjes filodeeg uitrollen, zodat ze iets groter zijn dan de bakvorm. Leg 2 vellen filodeeg met gesmolten boter bestreken onder in een bakvorm en leg er vervolgens wat amandelen en walnoten met kaneelpoeder op met wat vloeibare boter. Vervolgens 1 vel filodeeg en een deel noten en kaneel erop met boter. Dan 2 vellen filodeeg met noten, kaneel en boter. Ga zo door. Bewaar 4 vellen filodeeg om er bovenop te leggen.
Het bovenste filodeeg vel ook met wat boter besprenkelen en een beetje bevochtigen met water . Doop een scherp mes in heet water en snijd daarmee diepe inkepingen in de baklava. Zet de baklava ongeveer 70 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden. Ondertussen de siroop maken met 3 glazen water, 3 kopjes suiker, 2 eetlepels honing, 3 kruidnagels, de citroenschil en 1 kaneelstokje. Dit vijf minuten laten koken. Als de baklava klaar is, laten afkoelen tot hij lauw is en de hete siroop erover gieten. De Baklava is klaar!
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Nodig:
2 kopjes walnoten, fijngehakt
1 kopje amandelen fijngehakt
kaneelpoeder
500 gram filodeeg
500 gram vloeibare boter
Voor de siroop:
1 citroenschil
3 kopjes suiker
3 glazen water
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
3 eetlepels vloeibare Griekse honing
Baklava - Grieks zoet toetje met walnoten en filodeeg
Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis