Griekse koffie is een sterke koffie. Er blijft altijd wat "drap"achter onderin het kleine kopje. Dit is niet drinkbaar. Het steelpannetje dat in Griekenland gebruikt wordt om de koffie te maken noemt men een briki (het is een zeer klein, smal steelpannetje). Als de koffie klaar is dan ligt er een dikke drap op de bodem van het kopje. Stop op tijd met drinken, want de drap is niet lekker. Je moet de koffie ook niet roeren en de Griekse koffie er wordt altijd zonder melk gedronken. De koffie wordt altijd geserveerd met een glas water erbij.
Nodig:
a. zoet (glycos)
1 kopje water
3 theelepels suiker
2 theelepels griekse koffie
b. halfzoet (metrios)
1 kopje water
2 theelepels suiker
3 theelepels koffie
c. puur (sketos)
1 kopje water
2 theelepels Griekse koffie
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Recept
Het water afmeten met een grieks koffiekopje en samen met de suiker en de griekse koffie in een briki doen. (een briki is een heel smal steelpannetje. Als u dit niet heeft, kunt u een paar kopjes tegelijk klaarmaken in een klein steelpannetje. Even doorroeren, zodat de suiker oplost en op het vuur zetten. De briki van het vuur nemen zodra zich schuim vormt vanaf de randen en de koffie omhoog begint te komen. De koffie opdienen in kleine koffiekopjes.
Recept: copyright De Griekse Gids
Griekse koffie