Dit is het overheerlijke Griekse walnotentaartrecept van onze Yiayia op Kreta, met de aroma's van kaneel en gemalen kruidnagel. Het is het traditionele Griekse recept voor walnotencake met siroop. Karidopita is een heerlijk dessert of tussendoortje uit de Griekse zoete keuken, net zoals onze andere favorieten baklava, galaktoboureko, revani en Kataifi.
"Karidopita is een heerlijke Griekse walnotencake met siroop."
Als de cake gaar is, giet je de warme suikersiroop erover, zodat de cake vochtig wordt. Hoe langer je het in de siroop laat trekken, hoe zachter de karidopita wordt.
Karidopita, Griekse walnotencake
Benodigdheden:
Voor de siroop
De oven voorverwarmen op 180 graden.
Recept: Evangelia Nikolidaki en fotografie Angelina Nikolidaki - Copyright De Griekse Gids
Karidopita: stap 1 walnoten in de blender
Karidopita: stap 2: Eieren en suiker ongeveer 5 minuten opkloppen.
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Stap 3: olie melk en bloem in een kom bij elkaar
Kaneel, kruidnagel, vanille, backing powder en walnoten erbij en 20 minuten met de mixer opkloppen
Een beetje olie in een groot bakblik en met wat bloem de bodem bedekken. Het cakemengsel in het bakblik doen. De karidopita 30 tot 35 minuten in de oven op 180 graden.
De siroop maken: Vanille met suiker, citroen en water 5 minuten laten koken (roeren).
De karidopita in stukken snijden en de warme siroop erover gieten. Twee tot drie uur laten afkoelen.
Karidopita serveren met een bolletje ijs of slagroom en natuurlijk garneren met een halve walnoot.