Melomakarona - Griekse kerstkoekjes recept

Melomakarona - Griekse honingkoekjes - Kerstkoekjes uit Griekenland

Rond kerstmis worden er in Griekenland volop Melomakarona gebakken. Deze lekkere Griekse koekjes worden gemaakt van meel, olijfolie, kaneel en honing. Samen met de kourabiedes is het een traditioneel lekkernij dat in bijna elk huis in Griekenland tijdens de kerstperiode bereid wordt.

"Melomakarona zijn Grieks kerstkoekjes met honing, kaneel en walnoot."

Onmiddellijk na het bakken worden deze koekjes een paar seconden ondergedompeld in koude siroop, gemaakt van honing en suiker opgelost in water. Ten slotte worden ze versierd met stukjes walnoot. Melomakarona worden tegenwoordig ook gemaakt met donkere chocolade, een variant op het traditionele recept. Bekijk hier het recept hoe je melomakarona maakt. Heb je geen tijd of zin om ze zelf te bakken? Je kunt de traditionele melomakarona hier bestellen>.

Hoe maak je Melomakarona? Recept Melomakarona met foto's

Het meel met het bakpoeder vermengen. De olie en de suiker 30 minuten lang met de mixer mixen tot de suiker is opgelost en het mengsel licht van kleur is. Sinaasappelsap en de ouzo erbij roeren. Vanille, kaneel en kruidnagelpoeder toevoegen. Beetje bij beetje het meel toevoegen en goed roeren tot het een zacht deeg is geworden. Koekjes vormen, en op een ingevette bakplaat leggen. In een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius 20/25 minuten bakken.

Recept Melomakarona

Voor de Siroop: Honing en water 10 minuten samen koken, samen met kaneel en kruidnagels. De koekjes in de siroop leggen. Als ze met siroop zijn doordrenkt, de koekjes er met een schuimspaan uitnemen en bestrooien met de walnoten (die u heeft fijngestampt).



Wat heb ik nodig om Melomakarona te maken?

Nodig voor het deeg:
1300 gr. meel
150 gr suiker
1 glas sinaasappelsap (200 ml)
3 glazen extra vergine olijfolie
75 ml. ouzo
2 zakjes vanille
1 zakje  bakpoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel kruidnagelpoeder

Voor de siroop:
350 gr. suiker
10 kruidnagels
1 stokje kaneel
3 glazen water (750 ml)
500  gr honing

Voor de garnering:
300 gr fijngehakte walnoten (in blender)


Melomakarona stap voor stap maken?
 

  1. Ingrediënten voor Melomakarona - Dit is wat je nodig hebt om Melomakarona te bereiden

    Recept Melomakarona
     
  2. Olie en suiker mengen

    Recept Melomakarona
     
  3. Sinaasappelsap toevoegen

    Recept Melomakarona
     
  4. Ouzo toevoegen

    Recept Melomakarona
     
  5. Deeg maken

    Recept Melomakarona
     
  6. Het deeg voor de honingkoekjes

    Recept Melomakarona
     
  7. De koekjes vormen

    Recept Melomakarona
     
  8. De siroop maken: suiker, kaneel, kruidnagels

    Recept Melomakarona
     
  9. Water toevoegen

    Recept Melomakarona
     
  10. Honing toevoegen, 10 minuten koken

    Recept Melomakarona
     
  11. Walnoten fijnhakken

    Recept Melomakarona
     
  12. De koekjes even in de honingsiroop leggen

    Recept Melomakarona
     
  13. Melomakarona

    Recept Melomakarona

Melomakarona

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis


Ook lekker!

Stifado- stoofschotel met rundvlees en ui
Stifado- stoofschotel met rundvlees en ui
Imam - Gevulde aubergines
Imam - Gevulde aubergines
Prasopita - hartige taart met prei en feta
Prasopita - hartige taart met prei en feta
Bifteki gevuld met kaas of feta
Bifteki gevuld met kaas of feta