Rond kerstmis worden er in Griekenland volop Melomakarona gebakken. Deze lekkere Griekse koekjes worden gemaakt van meel, olijfolie, kaneel en honing. Samen met de kourabiedes is het een traditioneel lekkernij dat in bijna elk huis in Griekenland tijdens de kerstperiode bereid wordt.
"Melomakarona zijn Grieks kerstkoekjes met honing, kaneel en walnoot."
Onmiddellijk na het bakken worden deze koekjes een paar seconden ondergedompeld in koude siroop, gemaakt van honing en suiker opgelost in water. Ten slotte worden ze versierd met stukjes walnoot. Melomakarona worden tegenwoordig ook gemaakt met donkere chocolade, een variant op het traditionele recept. Bekijk hier het recept hoe je melomakarona maakt. Heb je geen tijd of zin om ze zelf te bakken? Je kunt de traditionele melomakarona hier bestellen>.
Het meel met het bakpoeder vermengen. De olie en de suiker 30 minuten lang met de mixer mixen tot de suiker is opgelost en het mengsel licht van kleur is. Sinaasappelsap en de ouzo erbij roeren. Vanille, kaneel en kruidnagelpoeder toevoegen. Beetje bij beetje het meel toevoegen en goed roeren tot het een zacht deeg is geworden. Koekjes vormen, en op een ingevette bakplaat leggen. In een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius 20/25 minuten bakken.
Voor de Siroop: Honing en water 10 minuten samen koken, samen met kaneel en kruidnagels. De koekjes in de siroop leggen. Als ze met siroop zijn doordrenkt, de koekjes er met een schuimspaan uitnemen en bestrooien met de walnoten (die u heeft fijngestampt).
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Nodig voor het deeg:
1300 gr. meel
150 gr suiker
1 glas sinaasappelsap (200 ml)
3 glazen extra vergine olijfolie
75 ml. ouzo
2 zakjes vanille
1 zakje bakpoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel kruidnagelpoeder
Voor de siroop:
350 gr. suiker
10 kruidnagels
1 stokje kaneel
3 glazen water (750 ml)
500 gr honing
Voor de garnering:
300 gr fijngehakte walnoten (in blender)
Melomakarona
Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis