Galaktoboureko is een heerlijk Grieks dessert. Het is een traditionele ovenschotel, bestaande uit filodeeg en griesmeelpudding. Er zijn verschillende manieren om Galaktoboureko te maken. De pudding kan bijvoorbeeld citroen- of vanillesmaak hebben, terwijl de siroop is gemaakt van suiker en water.
De melk in een pan verhitten en onder voortdurend roeren de griesmeel toevoegen en laten binden. De pan van het vuur nemen. De eieren loskloppen en met de suiker en de vanille al roerende in de pan doen. De boter toevoegen en doorroeren tot hij is gesmolten. De pudding laten afkoelen. Een grote bakvorm invetten en de helft van de vellen deeg met de boter bestrijken. Hier de bodem van de bakplaat mee bedekken. De afgekoelde pudding hierover schenken, uitstekende stukken deeg eroverheen vouwen (in vetten) en bedekken met de overige, met boter bestreken vellen deeg. Uitstekende deegstukken afsnijden, de bovenkant met boter bestrijken, besprenkelen met water en in een matig warme, voorverwarmde oven een half uur bakken. De siroop maken door het water, de suiker, de citroensap en -schil 15 minuten samen te laten koken. De schil verwijderen en de siroop over de galaktoboureko schenken zodra deze uit de oven komt.
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Nodig:
500 gr filodeeg
1/2 kop boter
voor de vulling:
1 liter melk
5 eieren
1,5 kop suiker
3 eetlepels boter
1 kop fijne griesmeel
2 zakjes vanille
voor de siroop:
3,5 kop water
3,5 kop suiker
1/2 eetlepel citroensap
schil van 1 citroen
Galaktoboureko - Grieks zoet toetje met griesmeel en filodeeg
Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis