Kalitsounia, (καλιτσούνια) zijn heerlijk zacht en super lekker! Deze heerlijke kleine kaaskoekjes zijn een traditie op het eiland Kreta, maar tegenwoordig worden ze in heel Griekenland het hele jaar door gegeten tijdens feestelijke momenten. Bekijk hier hét recept voor Kretenzische zoete kaasgebakjes, kalitsounia.
"Kalitsounia zijn heerlijke zoete kaasgebakjes uit Kreta."
Kalitsounia (of Lichnarakia) wordt traditioneel gemaakt met de verse, zachte variant van myzithra-kaas (het niet zoute type), maar als je dat niet kunt vinden, probeer ze dan te maken met Italiaanse ricotta of mascarpone. Serveer de kalitsounia, als een heerlijk dessert of tussendoortje, met een snufje kaneelpoeder en eventueel wat Griekse honing. We geven je hier het heerlijke authentieke recept van onze eigen (schoon) moeder uit Kreta. Met dank aan onze schoonzus Angelina Nikolidaki voor de foto's.
© De Griekse Gids
Kalitsounia uit Kreta
Serveer de kalitsounia met een vleugje kaneel en eventueel wat Griekse honing.
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Kalitsounia maken: Meng de boter met suiker, vanillesuiker en de eieren
Voeg melk, cognac en meel toe en meng alles door elkaar
Met de hand het megsel tot een stevig deeg kneden. Laat het deeg een half uur rusten.
De kaas mengen met suiker
Kaneelpoeder en eieren erbij en dit alles mengen.
Maak het deeg plat met een deegroller en steek een ronde vorm uit het deeg.
Vorm met je vingers de koekjes in de traditionele vorm, doorsnede 10 cm. (Zie foto)
Voor je ze in de oven doet, kluts je een ei op een bordje en dat doe je er met een keukenkwastje over.
In een voorverwarmde oven 20 minuten bakken op 180 graden en de Kalitsounia zijn klaar!
Serveer ze met een snufje kaneelpoeder en eventueel wat Griekse honing.
© De Grieks Gids