Kalitsounia, zoete kaasgebakjes uit Kreta recept

Kalitsounia, (καλιτσούνια) zijn heerlijk zacht en super lekker! Deze heerlijke kleine kaaskoekjes zijn een traditie op het eiland Kreta, maar tegenwoordig worden ze in heel Griekenland het hele jaar door gegeten tijdens feestelijke momenten. Bekijk hier hét recept voor Kretenzische zoete kaasgebakjes, kalitsounia.

"Kalitsounia zijn heerlijke zoete kaasgebakjes uit Kreta."

Kalitsounia (of Lichnarakia) wordt traditioneel gemaakt met de verse, zachte variant van myzithra-kaas (het niet zoute type), maar als je dat niet kunt vinden, probeer ze dan te maken met Italiaanse ricotta of mascarpone. Serveer de kalitsounia, als een heerlijk dessert of tussendoortje, met een snufje kaneelpoeder en eventueel wat Griekse honing. We geven je hier het heerlijke authentieke recept van onze eigen (schoon) moeder uit Kreta. Met dank aan onze schoonzus Angelina Nikolidaki voor de foto's.

© De Griekse Gids

Kalitsounia Kreta recept
Kalitsounia uit Kreta

Ingrediënten voor het deeg voor Kalitsounia

  • 750 gr zelf rijzend bakmeel
  • 125 gr melk
  • 125 gr boter
  • 30gr cognac (Metaxa)
  • 2 eieren
  • 160 gr suiker
  • 1 vanillesuiker

Ingrediënten voor de vulling

  • 1 kg kaas (Mizithra of ricotta)
  • 90 gr. suiker
  • 2 gr. kaneelpoeder
  • 1 ei
  • 1 ei om de kalitsounia mee te bestrijken voordat ze de oven ingaan.

Serveren

Serveer de kalitsounia met een vleugje kaneel en eventueel wat Griekse honing.



Kalitsounia maken
Kalitsounia maken: Meng de boter met suiker, vanillesuiker en de eieren

Kalitsounia recept
Voeg melk, cognac en meel toe en meng alles door elkaar

Kalitsounia recept
 Met de hand het megsel tot een stevig deeg kneden. Laat het deeg een half uur rusten.

Kalitsounia recept
De kaas mengen met suiker

Kalitsounia recept
Kaneelpoeder en eieren erbij en dit alles mengen.

Kalitsounia recept
Maak het deeg plat met een deegroller en steek een ronde vorm uit het deeg.

Kalitsounia recept
Vorm met je vingers de koekjes in de traditionele vorm, doorsnede 10 cm. (Zie foto)

Kalitsounia recept
Voor je ze in de oven doet, kluts je een ei op een bordje en dat doe je er met een keukenkwastje over.

Kalitsounia recept
In een voorverwarmde oven 20 minuten bakken op 180 graden en de Kalitsounia zijn klaar!
Serveer ze met een snufje kaneelpoeder en eventueel wat Griekse honing.

© De Grieks Gids


Ook lekker!

Giouvetsi - Kritharaki - Griekse pasta
Giouvetsi - Kritharaki - Griekse pasta
Feta - Tiri saganaki - Gebakken kaas
Feta - Tiri saganaki - Gebakken kaas
Revani - Griekse cake
Revani - Griekse cake
Griekse salade (Choriatiki)
Griekse salade (Choriatiki)