Kataifi - Kadaifi - zoet gebak, Grieks dessert

Kataifi - Kadaifi - Zoet gebak van draadjesdeeg

Kadaifi is een lekker zoet gebakje (en dessert) dat wordt gemaakt van draadjesdeeg. Het lijkt een beetje op baklava, maar is toch net anders door het deeg. Naast de bekende baklava is kataïfi een van de populairste Griekse desserts.

"Kadaifi is gemaakt met een speciaal deeg, dat uit dunne strengen van filodeeg bestaat."

Kataifi wordt samengesteld door deegnestjes te vullen en op te rollen. Zoals veel Griekse dessertrecepten, wordt er na het bakken een eenvoudige siroop over gegoten om het een ​​zoete smaak te geven, maar ook om de versheid te behouden, waardoor het deeg langer houdbaar is.

Kataïfi is een lekker nagerecht, maar ook een traktatie tijdens een koffie- of theepauze. Dit kataïfi recept is (hoewel het er ingewikkeld uitziet) helemaal niet zo moeilijk te maken. Kataifi is heerlijk zoals het is en het heeft eigenlijk niets anders nodig, maar sommigen kiezen ervoor om kataifi bedekken met toppings zoals slagroom, vanille-ijs, of fruit.

Hier volgt het recept voor Kataifi:

kataifi - kadaifi
kataifi - kadaifi

Benodigdheden voor kataifi:

  • 1 kg. deeg voor kadaifi (draadjes)  (te koop bij Griekse of Turkse winkels)
  • 250 gr roomboter
  • 250 gr vloeibare margarine  

Voor de vulling:

  •  2 koppen gepelde walnoten
  • 1 theelepeltje vanillesuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel

Voor de siroop:

  • 5 glazen water
  • 1 kg suiker
  • 1 stokje kaneel
  • 5 kruidnagels
  • schil van 1 citroen

Recept Kataifi
Kadaifi is een zoet gebak van draadjesdeeg, met walnoten en siroop. Hoe maak je Kadaifi (Kataifi)?
De Kadaifi uit de verpakking halen en een beetje losschudden. De walnoten in een blender fijnmalen en een theelepel kaneel, 2 eetlepels suiker en een theelepel vanillesuiker toevoegen en mengen. Neem een kleine hoeveelheid kadaifi en leg een lepel van het walnotenmengsel op het deeg.

Rol het deeg op met de vulling goed ingesloten. Maak veel verschillende rolletjes en leg ze naast elkaar op een grote bakplaat.

De boter smelten. De rolletjes met gesmolten boter begieten. In de voorverwarmde oven op 160 graden veertig minuten bakken. Tot de kadaifi goudbruin is. Van de suiker, water, citroenschil, kaneelstokje en kruidnagels in 15 tot 20 minuten een siroop koken. Deze siroop over de warme kadaifi schenken.

Voor 15 minuten afdekken en vervolgens laten afkoelen. Klaar is de kadaifi! Eet smakelijk.



Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis

Kadaifi
Ingrediënten voor Kadaifi
Kadaifi
De walnoten fijnmalen, kaneel,
suiker en vanillesuiker erbij.
Kadaifi
Op een kleine hoeveelheid kadaifi
het walnotenmengsel leggen
Kadaifi
Rol het deeg op met de vulling goed ingesloten.
Kadaifi
Leg de rolletjes naast elkaar
op een grote bakplaat.
Kadaifi
De boter smelten.
Kadaifi
De rolletjes met gesmolten boter begieten.
 
Kadaifi
In de voorverwarmde oven
op 160 graden veertig min. bakken.
 
Kadaifi
Water, suiker, citroenschil, kaneelstokje en kruidnagels
 
Kadaifi
In 15 tot 20 minuten
de siroop koken.
 
kad
Deze siroop over de warme
kadaifi schenken
kad
Voor 15 minuten afdekken

kataifi - kadaifi
Klaar is de lekkere, zoete kadaifi!

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis


Ook lekker!

Prasopita - hartige taart met prei en feta
Prasopita - hartige taart met prei en feta
Gemista - Gevulde tomaten en paprika's
Gemista - Gevulde tomaten en paprika's
Bifteki gevuld met kaas of feta
Bifteki gevuld met kaas of feta
Souvlaki - Griekse vleesspiesjes
Souvlaki - Griekse vleesspiesjes