Met TUI naar Griekenland
Griekenland Goedkope vakanties


  Zakynthos


Zakynthos (Ionische eilanden - Griekenland)

Zakynthos. Zakynthos heeft mijn hart gewonnen! Wat een heerlijk eiland, met de mooie groene natuur, de prachtige helder blauwe zee met steile rotsformaties, de geweldige zandstranden, de oude dorpjes, de blauwe grotten, het scheepswrak en niet te vergeten de indrukwekkende Caretta-Caretta zeeschildpadden. Het zou kunnen dat het deze dieren waren, die mij het speciale gevoel voor dit eiland hebben meegegeven, maar hoe je het ook went of keert, bij het noemen van de naam “Zakynthos” maakt mijn hart een sprongetje! Het eiland heeft ontzettend veel te bieden.

Zakynthos ligt in het zuiden van de Ionische zee en wordt ook wel “Zante” genoemd, een naam die het van de Romeinen en Venetianen heeft gekregen, nadat ze het eiland eeuwenlang bezet hielden. Ze noemden het eiland ook “Il fioro di Levante”, wat “bloem van het Oosten” betekent. Levante noemt men ook de wind die in de zomer vanaf het oosten waait en die verkoeling geeft aan de plaatsen aan de oostkust.

De naam Zakynthos komt van de zoon van Dardanus die “Zakynthos” heette. Dardanus was de koning van Troje en volgens de mythe heeft hij de eerste stad op het eiland gebouwd. Anderen beweren dat de naam afgeleid is van de bloem “Yakinthos” die veel op Zakynthos voorkomt. Volgens Homerus behoorde het eiland tot het Koninkrijk van Odysseus. Homerus noemde het eiland “Iliessa” wat bosrijk betekent.

(Tekst ©De Griekse Gids)

Foto's Zakynthos - Zakynthos in beeld

Agios Sostis Zakynthos | Griekenland | De Griekse Gids nr 39 - Foto van De Griekse Gids Agios Sostis Zakynthos | Griekenland | De Griekse Gids nr 42 - Foto van De Griekse Gids Hotel Strofades Tsilivi | Zakynthos | Foto 4 - Foto van De Griekse Gids Zakynthos stad | Griekenland | De Griekse Gids nr 57 - Foto van De Griekse Gids Tragaki Camping Zakynthos | De Griekse Gids - Foto van De Griekse Gids Zakynthos stad | Griekenland | De Griekse Gids foto nr 4 - Foto van De Griekse Gids Scheepswrak Zakynthos | Shipwreck Zakynthos | De Griekse Gids | nr 27 - Foto van De Griekse Gids Gerakas Zakynthos | Griekenland | De Griekse Gids nr 11 - Foto van De Griekse Gids Zakynthos stad | Griekenland | De Griekse Gids foto nr 2 - Foto van De Griekse Gids Strand Xigkia (Xigia) | Zakynthos | De Griekse Gids nr 5 - Foto van De Griekse Gids Blue Caves - Blauwe grotten | Zakynthos | De Griekse Gids 12 - Foto van De Griekse Gids Bootjes in Zakynthos. - Foto van Christella Zakynthos stad | Griekenland | De Griekse Gids nr 53 - Foto van De Griekse Gids St Nicolas Bay Vassilikos | Zakynthos | De Griekse Gids nr 20 - Foto van De Griekse Gids Zakynthos stad | Griekenland | De Griekse Gids nr 46 - Foto van De Griekse Gids

méér foto's van Zakynthos»

Vakantiefilm Zakynthos

Film over het eiland Zakynthos - ©De Griekse Gids
 

De Blauwe grotten

Een van de belangrijkste attracties van Zakynthos zijn de “Blauwe grotten” (Blue caves). Vanaf Aghios Nikolaos, het meest noordoostelijke vissersdorp van Zakynthos kan je met bootjes naar de blauwe grotten varen. Als je het fenomeen van de Blauwe grotten ter plekke letterlijk wilt ervaren, kun je een duik nemen in het blauwe water. Je huidskleur kleurt gedurende deze duik echt blauw! Dit is natuurlijk optisch bedrog en verdwijnt op het moment dat je weer uit het water komt of de grot uitzwemt.

Hoogste gemiddelde maximum temperaturen in de regio Zakynthos
Januari
14.3°C
Februari
14.3°C
Maart
15.9°C
April
18.2°C
Mei
22.5°C
Juni
26.4°C
Juli
28.6°C
Augustus
29.3°C
September
26.8°C
Oktober
23.0°C
November
18.7°C
December
15.6°C

Het scheepswrak van Zakynthos

Het scheepswrak op Navagio Beach is één van de meest gefotografeerde plekken van Griekenland. Natuurlijk wilden wij dit fenomeen ook zien. Het scheepswrak liep in 1980 in het noordwesten van het eiland aan de grond. We zijn er met een bootje naartoe gevaren en als je het scheepswrak dan van dichtbij bekijkt, kom je tot de ontdekking dat het helaas in zeer slechte staat verkeert. Als je over de weg hierheen komt, over de bergen, dan kan je van boven prachtige foto’s maken van het strand en het wrak, want er is een uitzichtpunt gemaakt waar je ongeveer 250 meter boven het water staat en uitzicht hebt op het scheepswrak. Het zeewater is hier prachtig helder en turquoise van kleur. Van boven is het spectaculair en adembenemend om te zien. Niet voor niets wordt het strand van het scheepswrak op vele kaarten en kalenders gedrukt. (Lees 'De legende van het scheepswrak van Zakynthos')

Foto's Zakynthos - Zakynthos in beeld

Agios Leon Zakynthos | Griekenland | De Griekse Gids nr4 - Foto van De Griekse Gids
Volimes | Zakynthos | Griekenland | Foto 7 - Foto van De Griekse Gids
Planos (Tsilivi) | Zakynthos | Griekenland  | foto 17 - Foto van De Griekse Gids
Tragaki Zakynthos | De Griekse Gids nr 1 - Foto van De Griekse Gids

méér foto's van Zakynthos»

De Prachtige stranden van Zakynthos

Er zijn vele mooie stranden op Zakynthos, ik noem er hier slechts enkele. Het strand Xigkia is een geweldig zandstrandje in een kleine baai waar de geur van zwavel zeer sterk aanwezig is. Uit de rotsen in de zee komt ijskoud water naar boven dat speciale eigenschappen heeft; dit water bevat namelijk collageen, een product dat in de cosmetische industrie veel gebruikt wordt om verjongingsproducten te maken. Sommigen noemen Xigkia(Xigia) een kuuroord en dat gratis en voor niets! Naast het strand is een grot en aan de kant van de hoge steile rots is er een smalle grot waar men in kan staan.
Tsilivi-beach is een heerlijk zandstrand. Voor kinderen is het erg leuk omdat het water ondiep is, voor watersporters zijn er allerlei voorzieningen, en voor jongeren zijn er zeer goede beachbars. Voor veertig plussers en oudere mensen zijn er leuke gezellige taverna’s en rustige cafés. De beroemde stranden Porto Zorro, Banana, Plaka en St-Nicolas bay zijn mooi, hip en schoon, deze liggen bij Vassilikos. Dit zijn allemaal grote stranden, voorzien van alle watersportfaciliteiten. Aan deze stranden liggen allerlei beachbars, restaurants en hotels. Het leukste strand vond ik het strand van St-Nicolas. Dit strand ligt in een mooie omgeving, het noordelijke gedeelte is iets drukker dan het zuidelijke gedeelte. Het zuidelijke gedeelte ligt idyllisch in midden van een fraai begroeide omgeving.

Zakynthos-stad

Zakynthos stad, tenslotte, is de hoofdstad van het eiland. De lokale bewoners noemen de stad Chora, zoals men ook vaak op andere Griekse eilanden een hoofdstad noemt. De stad is in 1953 door een zware aardbeving bijna helemaal geruïneerd. Nu is het een moderne stad met veel gebouwen in klassieke stijl. Er zijn straten met booggewelven, kerken met imposante klokkentorens, mooie pleinen en belangrijke monumenten. De haven van Zakynthos bevindt zich ook in deze stad, vanaf hier is er directe verbinding met Peloponessos (Kylini). Wat mij betreft hoort Zakynthos bij de topbestemmingen van Griekenland.

Caretta-Caretta

De baai van Laganas is één van de belangrijkste plekken ter wereld waar de Caretta-Caretta schildpadden hun eieren leggen. Ik was heel benieuwd naar deze schildpad en hoopte deze indrukwekkende dieren te kunnen “spotten”, maar wel op een verantwoorde manier, waar de dieren geen last van ons zouden hebben. Zodoende stapten we in Agios Sostis aan boord van de ecologisch verantwoorde schildpaddentrip van Nefis Travel, de “ECO Zeeschildpadden excursie”.
De Nederlandse Jackie Boots-Gklavas van Nefis-Travel, die al jaren op Zakynthos woont met haar Griekse man, organiseert schildpadvriendelijke trips en geeft daarnaast de vrijwilligers van de schildpaddenbescherming de gelegenheid om voorlichting over deze dieren te geven. Aan boord van de boot, die onderdeel is van het Marinepark, maakten we kennis met de vrijwilligers van het Griekse Archelon, de organisatie ter bescherming van deze bedreigde diersoort. De vrijwilligers hielden een presentatie over hun belangrijke werk in het “National Marine Park” op Zakynthos.

Ik was benieuwd of de beloofde schildpadden vandaag werkelijk hun kopje aan ons zouden laten zien. Wat maakt die Caretta-Caretta schildpadden nou zo bijzonder? De grootte van de Caretta-Caretta is indrukwekkend, ze worden als volwassen dier wel een meter lang. Het zijn schildpadden die ver vóór de prehistorische tijd al leefden en die vooral in de Middellandse zee voorkomen. Zestig procent van deze schildpadden wordt in Griekenland geboren, daarvan veertig procent op Zakynthos.

Iedere zomer, vanaf half mei tot eind augustus, komen hier honderden vrouwtjesschildpadden hun eieren leggen. Het gekke van het verhaal is dat al deze vrouwtjes terugkomen naar de plek waar ze ongeveer 26 jaar daarvoor geboren zijn, om de eieren te leggen! Dat is iets wat je als mens haast niet kunt bevatten, want hoe weten zij zo precies waar zij geboren zijn, ze zwemmen namelijk over de hele wereld uit. Elke vrouwtjesschildpad keert op een nacht terug en legt ongeveer honderdtwintig eieren.

Deze eieren worden door de schildpadden in het zand begraven waar ze zestig dagen blijven liggen, onder de warmte van de zon, voor ze uitkomen. De moederschildpad bemoeit zich niet meer met de eieren, maar gaat van de zware klus bijkomen en krachten verzamelen, om na enkele weken nog eens een lading eieren te leggen. Na zestig dagen komen de kleine schildpadjes uit hun eieren en ze kruipen naar de zee om aan het grote levensavontuur te beginnen. Deze kleine schildpadden moeten nu zelf zien te overleven, en op eigen kracht de zee zien te bereiken. Dit is van levensbelang, want ze trainen zo hun spieren en de longen beginnen dan te werken. Iemand die denkt te helpen door het kleine schildpadje zelf naar de zee te brengen, helpt juist niet, in tegendeel, hij zorgt voor de vroege dood van de kleintjes.
De schildpadden kunnen helemaal niet goed zien en ze moeten op hun eigen “navigatiesysteem” vertrouwen om de zee te bereiken. Zij gaan op het licht af, dat door de maan en de sterren in de zee weerkaatst wordt. De natuurlijke vijand van de Caretta-Caretta is dan ook helaas de mens met hun lichte steden en discolampen aan stranden, waardoor de jonge schildpadden van koers raken en de zee niet bereiken. Ook speedboten en visnetten zijn helaas een oorzaak van veel sterfte onder de Caretta-Caretta schildpadden. Van de duizend uitgekomen eieren, komt er maar één schildpad na 26 jaar terug om eieren te leggen, de meeste anderen hebben het in hun eerste drie levensjaren niet gered, want dan zijn ze nog het kwetsbaarst, hun schild is nog niet uitgehard.

Gelukkig wordt er steeds meer gedaan om deze unieke en prachtige dieren te beschermen. De baai van Laganas op Zakynthos is een Nationaal Maritiem park geworden en er gelden duidelijke regels. Men mag bijvoorbeeld wel op de stranden zonnen, maar men moet vijf meter boven aan het strand vrijhouden, omdat hier de nesten met eieren zich bevinden. Ook zetten de vrijwillige caretta-caretta-beschermers van Archelon ijzeren of houten frames over de nesten met eieren heen, zodat ze niet vertrapt worden.
We waren nog niet goed en wel vertrokken met de boot of de eerste Caretta-Caretta diende zich al aan. Het bleek een vrouwtje te zijn, dat is te zien aan de kleine staart die onder het schild vandaan komt. Een mannetje heeft een langere staart. De grote dame liet haar prachtige kop even zien onder luid enthousiasme van de passagiers op de boot. Even later spotten we een andere volwassen schildpad en ook die liet zich goed bewonderen. Al met al een fantastische ervaring en absoluut een aanrader om de V.I.P. ECO turtle-spotting trip van Nefis Travel op Zakynthos mee te maken!

Campings Zakynthos

Camping Alikes
Katastari, Alykes, Zakinthos

026950-83233
 

Camping Laganas
Ag. Sostis, Zakinthos
026950-51585

Camping Paradise
Meso-Geraki, Zakinthos
026950-61888

Camping Tartarouga
Lithakia, Zakinthos
026950-51417
 

Camping Zante
Paralia amboula, Zakinthos
026950-44754


Links naar Zakynthos

 


Zakynthos in andere landen
 

 

Zakynthos: Waar ligt Zakynthos?

De kaart / landkaart van Zakynthos