Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Xirokampos

Xirokampos Leros | Informatie, tips en vakanties

Xirokampos. Xirokampos (Xirokambos of Xerokambos), ligt in het zuiden van het Griekse eiland Leros, zeven kilometer ten zuiden van de hoofdstad van Leros, Agia Marina. Het is een klein vissersdorpje in de gelijknamige smalle baai. Het ligt precies tegenover het noordelijkste punt van eiland Kalymnos. Het dorp ligt in een kleine vallei met veel olijfbomen en amandelbomen.

In Xirokampos bevinden zich op 70 meter hoogte de ruïnes van 'Palaiokastro' dat ook 'Kastro ton Lepidon' genoemd wordt. Dit kasteel is meer dan 2500 jaar oud en is daarmee het oudste kasteel van het eiland. Op deze plek stond de antieke Acropolis, die tijdens de Myceense periode was gebouwd en in de 4e eeuw voor Christus haar hoogtepunt kende. Vandaag zijn er overblijfselen te zien van de oude muur en de resten van een vroeg christelijke kerk. Tussen de ruïnes is later een mooi kapelletje gebouwd, de Panagia-kapel.

Heel bekend is het kapelletje van Panagia Kavouradena dat 500 m vanaf het strand van Xirokampos ligt. Het is niet zo goed aangegeven, er is een poortje waar een klein bordje staat, je moet daarna 30 meter naar beneden wandelen.

Tips en bezienswaardigheden in Xirokampos

• Het kasteel van Lepidon.(2500 jaar oud)
• De Panagia Kavouradaina-kerk. Aan de rand van het natuurlijke fjord van Xirokampos, ingeklemd tussen twee grote rotsblokken die het dak van de kerk vormen. Er wordt gezegd dat een visser uit Kalymnos de opdracht heeft gegeven aan bouwers van Leros om de kerk te bouwen. Het oude icoon van de kerk van Panagia is te zien in het kerkelijk museum in het kasteel van Leros.

Speciale evenementen in Xirokampos op Leros

  • "Kamouzeles", een carnavalsgebruik met maskerades en gedichten.
  • "Boulafenteia": vieringen die plaatsvinden in de eerste helft van augustus, ter ere van een in Leros geboren hartchirurg genaamd Boulafentis.
  • Evenementen ter herdenking van het zinken van de "Vasilissa Olga" vernietiger op 26 september.
  • Vieringen ter ere van Panagia Kavouradaina op 8 augustus.
  • Wijnfestival, in de eerste tien dagen van augustus.
  • Agia Marina feest op 17 juli; en Panagia feest op 15 augustus in de kerk Panagia tou Kastrou [de Maagd Maria op het kasteel], de patroonheilige van Leros.

 

Bekijk foto's Xirokampos
Gemiddelde temperaturen

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Leros: Waar ligt Xirokampos?

Waar ligt Leros
De kaart / landkaart van XirokamposGriekse Gids Reizen Eilandhoppen Het Griekse winkeltje to Magazaki Eliza was here Griekenland Sunweb Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2020