Stifado

Stifado - Griekse stoofschotel met rundvlees, een Grieks recept

Een van de meest favoriete traditionele gerechten in Griekenland is Stifado. Het is een heerlijk gerecht dat in heel Griekenland gemaakt wordt. Per streek in Griekenland varieert het recept voor Stifado vaak in stijl, ingrediënten en smaak.

Hoe maak je Stifado? Recept voor Stifado met foto's

Snijd het rundvlees in vrij grote vierkante blokken van ongeveer 3 cm. Halveer de uien en snijd ze met de nerf mee in plakjes, of gebruik kleine (Amsterdamse) uitjes of sjalotten in z'n geheel. Bestrooi het vlees met zout en peper. Doe de olijfolie in de pan en bak het vlees op een hoog vuur rondom bruin. Voeg de wijn toe. Doe dan de gepureerde tomaten, de laurierblaadjeserbij, de pimentkorrels, een theelepel suiker en (eventueel) het kaneelstokje. Na ongeveer anderhalf uur sudderen (deksel op de pan) de uien toevoegen. Laat dit ongeveer nog 1 uurtje zachtjes stoven (deksel op de pan) tot het vlees lekker mals is. De peterselie mag erbij en laat het nog twee minuutjes zachtjes stoven. Tot slot op smaak maken met zout en peper. Dit gerecht is lekker met frietjes, kritharakia (Griekse pasta) of aardappelpuree en heerlijk met een stukje feta erbij en met een broodje om in de saus te dopen.

Stifado


Wat heb ik nodig om Stifado te maken?

Voor 4 personen:
1 kg mager rundvlees (stoofvlees)
1 kg uien of sjalotten
1 kop olijfolie
500 gr rode tomaten gepureerd
1 glas wijn (150 ml) (Meestal rode wijn, maar witte wijn kan ook, zoals hier)
3 laurierblaadjes
5 pimentkorrels
1 theelepel suiker
1/2 kop peterselie fijngesneden
zout en peper
eventueel een stokje kaneel

 

  1. Zet alle ingrediënten klaar om Stifado te maken

    ingredienten om Stifado te maken

     
  2. Snijd het rundvlees in vrij grote vierkante blokken van ongeveer 3 cm. 

    Stifado - Snijd het rundvlees in vrij grote vierkante blokjes van ongeveer 3 cm

     
  3. Halveer de uien en snijd ze met de nerf mee in plakjes, of gebruik kleine uitjes of sjalotten in z'n geheel. Bestrooi het vlees met zout en peper.

    Stifado, snijd de uien

     
  4. Doe de olijfolie in de pan en bak het vlees op een hoog vuur rondom bruin.

    Stifado

     
  5. Voeg de wijn toe. Meestal gebruikt men rode wijn, maar je kun gerust ook witte wijn gebruiken, zoals wij hier deden.

    Stifado

     
  6. Eventjes laten bakken en voeg dan de gepureerde tomaten toe.

    Stifado

     
  7. Doe daarna de laurierblaadjeserbij, de pimentkorrels, een theelepel suiker en (eventueel) het kaneelstokje. Laat dit ongeveer anderhalf uur zachtjes stoven (deksel dus op de pan)

    Stifado

     
  8. Doe nu de uien erbij. En laat het nog eens een uur stoven tot het vlees lekker mals is.

    Stifado

     
  9. Daarna de peterselie erbij en laat nog twee minuutjes zachtjes verwarmen.

    Stifado

     
  10. Tot slot op smaak maken met zout en peper.

    Stifado

 

Stifado is lekker met frietjes, kritharakia (Griekse pasta) of aardappelpuree en heerlijk met een stukje feta en een broodje erbij!

Stifado
 
Stifado - Griekse stoofschotel

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids B.V. - Wendy Nikolidakis


(Tekst ©De Griekse Gids)



Griekenland vakanties

Hotel Blue Dolphin

Bekijken

Hotel Blue Dolphin
Chalkidiki
Metamorfosi
Sea View Village

Bekijken

Sea View Village
Zakynthos
Vassilikos
Trikorfo Beach

Bekijken

Trikorfo Beach
Chalkidiki
Gerakini
Liokrina Villas

Bekijken

Liokrina Villas
Messinia
Koroni
© De Griekse Gids 2000-2019