Stifado- stoofschotel met rundvlees en ui recept

Stifado - Griekse stoofschotel met rundvlees, een Grieks recept

Een van de meest favoriete traditionele gerechten in Griekenland is Stifádo. Het is een lekker gerecht dat in heel Griekenland gemaakt wordt. Per streek in Griekenland varieert het recept voor Stifado vaak in stijl, ingrediënten en smaak.

"Stifado wordt gemaakt met rundvlees ui, tomaten, kruiden en wijn."

Stifado wordt ook vaak gemaakt met konijn en zelfs met octopus. Het lekkerst wordt Stifado wanneer je het lekker lang op een laag vuur laat pruttelen. Neem dus rustig de tijd ervoor en begin op tijd met koken. Stifado is de volgende dag vaak nog lekkerder, doordat de smaken dan nog beter door het gerecht trekken. Je kunt het dus gerust een dag eerder klaarmaken.

Stifado

Hoe maak je Stifado? Recept voor Stifado met foto's

Snijd het rundvlees in vrij grote vierkante blokken van ongeveer 3 cm. Halveer de uien en snijd ze met de nerf mee in plakjes, of gebruik kleine pareluitjes in z'n geheel.

Doe de Griekse olijfolie in de pan en bak het vlees op een hoog vuur rondom bruin. Stooi zout en peper op het vlees. Voeg de wijn toe. Doe dan de gepureerde tomaten, de laurierblaadjes erbij, de pimentkorrels, de stifado-kruiden, (Heerlijke Stifado kruiden kun je online bestellen bij tomagazaki.nl) een theelepel suiker (of honing) en (eventueel) het kaneelstokje. Laat het zachtjes gaar sudderen.

Na ongeveer anderhalf tot twee uur zachtjes sudderen (met deksel op de pan) de uien en knoflook toevoegen. Laat dit ongeveer nog 1 uur zachtjes stoven (met deksel op de pan) tot het vlees lekker mals is. Indien nodig wat water toevoegen. De peterselie mag er op het laatst bij en laat het nog twee minuutjes zachtjes meestoven. Tot slot op smaak maken met zout en peper.

Tip: wat óók erg lekker is, zijn de speciale kleine stifado uitjes. Je hoeft dan zelf geen uien te snijden en mee te laten koken, deze kleine stifado uitjes geven ook nog eens een extra lekkere smaak aan je gerecht. Je voegt ze pas op het laatst toe, tegelijk met de peterselie. Deze kleine stifdado uitjes zijn verkrijgbaar van het merk Onassis en van het merk Zanae. We hebben ze beide geprobeerd en ze zijn heerlijk.

Dit gerecht is lekker met verse patat, kritharakia (Griekse pasta) of aardappelpuree en heerlijk met een stukje feta erbij en met een broodje om in de saus te dopen. Bekijk hieronder het recept met stap-voor-stap foto's. Houd je van Grieks koken? Bekijk ook ons lekkere recept voor mousaka.Video: Stifado maken!

Recept - Wat heb ik nodig om Stifado te maken?

Voor 4 tot 6 personen:

Bekijk hieronder het recept voor Stifado met stap-voor stap foto's.

Het recept voor Stifado met foto's

1. Zet alle ingrediënten klaar om Stifado te maken

ingredienten om Stifado te maken
 

2. Snijd het rundvlees in vrij grote vierkante blokken van ongeveer 3 cm.

Stifado - Snijd het rundvlees in vrij grote vierkante blokjes van ongeveer 3 cm
 

3. Halveer de uien en snijd ze met de nerf mee in plakjes, (of gebruik kleine stifado uitjes in z'n geheel). 

Stifado, snijd de uien
 

4. Doe de olijfolie in de pan en bak het vlees op een hoog vuur rondom bruin. Strooi zout en peper op het vlees.

Stifado
 

5. Voeg de wijn toe. Meestal gebruikt men rode wijn, maar je kun gerust ook witte wijn gebruiken, zoals wij hier deden.

Stifado
 

6. Eventjes laten bakken en voeg dan de gepureerde tomaten toe.

Stifado
 

7. Doe daarna de laurierblaadjeserbij, de pimentkorrels, een theelepel suiker (of honing) en de stifado kruiden en het kaneelstokje. Laat dit ongeveer anderhalf uur zachtjes stoven (deksel dus op de pan)

Stifado
 

8. Doe nu de uien erbij en het knoflookteentje. Laat het nog eens een uur stoven tot het vlees lekker mals is.

Stifado
 

9. Daarna de peterselie erbij doen en laat het nog twee minuutjes zachtjes verwarmen. Als je de kleine Stifado uitjes gebruikt, dan voeg je deze nu toe.

Stifado
 

10. Tot slot op smaak maken met zout en peper.

Stifado

Stifado is lekker met frietjes, kritharakia (Griekse pasta) of aardappelpuree en heerlijk met een stukje feta en een broodje erbij!

Stifado
 
Stifado - Griekse stoofschotel. Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis


Ook lekker!

Galaktoboureko - dessert met filodeeg en pudding
Galaktoboureko - dessert met filodeeg en pudding
Kalitsounia
Kalitsounia
Gemista - Gevulde tomaten en paprika's
Gemista - Gevulde tomaten en paprika's
Makaronia me kima - Griekse spaghetti met gehakt
Makaronia me kima - Griekse spaghetti met gehakt