Stifado- stoofschotel met rundvlees en ui recept

Stifado - Griekse stoofschotel met rundvlees, een Grieks recept

Een van de meest favoriete traditionele gerechten in Griekenland is Stifado. Het is een lekker gerecht dat in heel Griekenland gemaakt wordt. Per streek in Griekenland varieert het recept voor Stifado vaak in stijl, ingrediënten en smaak.

"Stifado wordt gemaakt met rundvlees ui, tomaten, kruiden en wijn."

Stifado wordt ook vaak gemaakt met konijn en zelfs met octopus. Het lekkerst wordt Stifado wanneer je het lekker lang op een laag vuur laat pruttelen. Neem dus rustig de tijd ervoor en begin op tijd met koken. Stifado is de volgende dag vaak nog lekkerder, doordat de smaken dan nog beter door het gerecht trekken. Je kunt het dus gerust een dag eerder klaarmaken.

Hoe maak je Stifado? Recept voor Stifado met foto's

Snijd het rundvlees in vrij grote vierkante blokken van ongeveer 3 cm. Halveer de uien en snijd ze met de nerf mee in plakjes, of gebruik kleine pareluitjes in z'n geheel. Bestrooi het vlees met zout en peper.

Doe de Griekse olijfolie in de pan en bak het vlees op een hoog vuur rondom bruin. Voeg de wijn toe. Doe dan de gepureerde tomaten, de laurierblaadjeserbij, de pimentkorrels, de stifado-kruiden, (Stifado kruiden kun je online bestellen bij tomagazaki.nl) een theelepel suiker (of honing) en (eventueel) het kaneelstokje. Laat het zachtjes gaar sudderen.

Na ongeveer anderhalf uur sudderen (met deksel op de pan) de uien en knoflook toevoegen. Laat dit ongeveer nog 1 uurtje zachtjes stoven (met deksel op de pan) tot het vlees lekker mals is. Indien nodig wat water toevoegen. De peterselie mag er op het laatst bij en laat het nog twee minuutjes zachtjes meestoven. Tot slot op smaak maken met zout en peper.

Dit gerecht is lekker met verse patat, kritharakia (Griekse pasta) of aardappelpuree en heerlijk met een stukje feta erbij en met een broodje om in de saus te dopen. Bekijk hieronder het recept met stap-voor-stap foto's.

Houd je van Grieks koken? Bekijk ook ons lekkere recept voor mousaka

Stifado

Recept - Wat heb ik nodig om Stifado te maken?

Voor 4 tot 6 personen:

  • 1 kg mager rundvlees (stoofvlees)
  • 1 kg uien of pareluitjes
  • 1 kop Griekse extra vergine olijfolie
  • 500 gr rode tomaten gepureerd
  • 1 glas wijn (150 ml) (Meestal rode wijn, maar witte wijn kan ook, zoals hier)
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 pimentkorrels
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel suiker (of honing)
  • 1/2 kop peterselie fijngesneden
  • zout en peper
  • 2 eetlepels Griekse stifado kruiden
  • eventueel een stokje kaneel

Bekijk hieronder het recept voor Stifado met stap-voor stap foto's.

To Magazaki
Bestel Griekse kruiden, olijfolie en keukenspullen bij To Magazaki!

Het recept voor Stifado met foto's

1. Zet alle ingrediënten klaar om Stifado te maken

ingredienten om Stifado te maken
 

2. Snijd het rundvlees in vrij grote vierkante blokken van ongeveer 3 cm.

Stifado - Snijd het rundvlees in vrij grote vierkante blokjes van ongeveer 3 cm
 

3. Halveer de uien en snijd ze met de nerf mee in plakjes, of gebruik kleine pareluitjes in z'n geheel. Bestrooi het vlees met zout en peper.

Stifado, snijd de uien
 

4. Doe de olijfolie in de pan en bak het vlees op een hoog vuur rondom bruin.

Stifado
 

5. Voeg de wijn toe. Meestal gebruikt men rode wijn, maar je kun gerust ook witte wijn gebruiken, zoals wij hier deden.

Stifado
 

6. Eventjes laten bakken en voeg dan de gepureerde tomaten toe.

Stifado
 

7. Doe daarna de laurierblaadjeserbij, de pimentkorrels, een theelepel suiker (of honing) en de stifado kruiden en het kaneelstokje. Laat dit ongeveer anderhalf uur zachtjes stoven (deksel dus op de pan)

Stifado
 

8. Doe nu de uien erbij en het knoflookteentje. Laat het nog eens een uur stoven tot het vlees lekker mals is.

Stifado
 

9. Daarna de peterselie erbij en laat nog twee minuutjes zachtjes verwarmen.

Stifado
 

10. Tot slot op smaak maken met zout en peper.

Stifado

Stifado is lekker met frietjes, kritharakia (Griekse pasta) of aardappelpuree en heerlijk met een stukje feta en een broodje erbij!

Stifado
 
Stifado - Griekse stoofschotel. Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis



Ook lekker!

Loukoumades - Griekse oliebolletjes
Loukoumades - Griekse oliebolletjes
Kleftiko - lamsvlees in een pakketje
Kleftiko - lamsvlees in een pakketje
Frappe - Griekse ijskoffie
Frappe - Griekse ijskoffie
Souvlaki - Griekse vleesspiesjes
Souvlaki - Griekse vleesspiesjes