Stifado- stoofschotel met rundvlees en ui recept

Stifado - Griekse stoofschotel met rundvlees, een Grieks recept

Een van de meest favoriete traditionele gerechten in Griekenland is Stifádo. Het is een lekkere stoofschotel die in heel Griekenland gemaakt wordt. Per streek in Griekenland varieert het recept voor Stifado vaak in stijl, ingrediënten en smaak.

"Stifado wordt gemaakt met rundvlees ui, tomaten, kruiden en wijn."

Stifado wordt meestal met rundvlees gemaakt, maar ook wel met konijn en zelfs met octopus. Het lekkerst wordt Stifado wanneer je het lekker lang op een laag vuur laat pruttelen. Neem dus rustig de tijd ervoor en begin op tijd met koken. Stifado is de volgende dag vaak nog lekkerder, doordat de smaken dan nog beter door het gerecht trekken. Je kunt het dus gerust een dag eerder klaarmaken. Dit is het ideale recept, omdat het heel eenvoudig te maken is en door (bijna) iedereen super lekker wordt gevonden! Je kunt dit gerecht ook heel goed in de slowcooker laten sudderen. Extra lekker met de kleine Griekse stifado uitjes die je op het laatst toevoegt!

Stifado
Stifado recept

Recept en foto's: Copyright Wendy Nikolidakis - De Griekse Gids

Hoe maak je Stifado? Recept voor Stifado met foto's

Snijd het rundvlees in vrij grote vierkante blokken van ongeveer 3 cm. Halveer de uien en snijd ze met de nerf mee in plakjes, of gebruik kleine pareluitjes in z'n geheel.

Doe de Griekse olijfolie in de pan en bak het vlees op een hoog vuur rondom bruin. Stooi zout en peper op het vlees. Voeg de wijn toe. Doe dan de gepureerde tomaten, de laurierblaadjes erbij, de pimentkorrels, de stifado-kruiden, (Heerlijke Stifado kruiden kun je online bestellen bij tomagazaki.nl) een theelepel Griekse honing en eventueel het kaneelstokje. Laat het zachtjes gaar sudderen.

Na ongeveer anderhalf tot twee uur zachtjes sudderen (met deksel op de pan) de uien en knoflook toevoegen. Laat dit ongeveer nog 1 uur zachtjes stoven (met deksel op de pan) tot het vlees lekker mals is. (Je kunt stifado ook in de slowcooker laten sudderen.) Indien nodig kun je wat water toevoegen. De fijngesneden peterselie mag er op het laatst bij en laat het nog twee minuutjes zachtjes meestoven. Tot slot op smaak maken met zout en peper.

Tip: wat extra lekker is, zijn de speciale kleine stifado uitjes. Je hoeft dan zelf geen (of minder) uien te snijden en mee te laten koken, deze kleine stifado uitjes geven ook nog eens een extra lekkere smaak aan je gerecht. Je voegt ze pas op het laatst toe, tegelijk met de peterselie. Deze kleine stifdado uitjes zijn verkrijgbaar van het merk Onassis en van het merk Zanae. We hebben ze beide geprobeerd en ze zijn heerlijk.

Stifado is erg lekker met kritharakia (Griekse pasta), verse patat of aardappelpuree en heerlijk met een stukje feta erbij en met een broodje om in de saus te dopen.

Bekijk hieronder het recept met stap-voor-stap foto's en de video.

Natuurlijk past een Griekse salade (Choriatiki) er ook goed bij. Houd je van Grieks koken? Bekijk ook ons lekkere recept voor mousaka en voor pastitsio.Video: Stifado maken!

Recept - Wat heb ik nodig om Stifado te maken?

Boodschappenlijstje voor 4 tot 6 personen:

Bekijk hieronder het recept voor Stifado met stap-voor-stap foto's.

Het recept voor Stifado met foto's

1. Zet alle ingrediënten klaar om Stifado te maken en snijd het rundvlees in vrij grote vierkante blokken van ongeveer 3 cm.

Stifado - Snijd het rundvlees in vrij grote vierkante blokjes van ongeveer 3 cm
 

3. Halveer de uien en snijd ze met de nerf mee in plakjes, (of gebruik kleine stifado uitjes in z'n geheel). 

Stifado, snijd de uien
 

4. Doe de olijfolie in de pan en bak het vlees op een hoog vuur rondom bruin. Strooi zout en peper op het vlees.

Stifado
 

5. Voeg de wijn toe. Meestal gebruikt men zoete, rode wijn.

Rode wijn toevoegen
Rode wijn toevoegen

6. Eventjes laten bakken en voeg dan de gepureerde tomaten toe.

Stifado
 

7. Doe daarna de laurierblaadjeserbij, de pimentkorrels, een theelepel honing, de stifado kruiden en het kaneelstokje. Laat dit ongeveer anderhalf uur zachtjes stoven (deksel dus op de pan)

Stifado
 

8. Doe nu de uien erbij en het knoflookteentje. Laat het nog eens zeker een uur stoven tot het vlees lekker mals is.

Stifado
 

9. Daarna de peterselie erbij doen en laat het nog twee minuutjes zachtjes verwarmen. Als je de kleine Stifado uitjes gebruikt, dan voeg je deze nu toe.

Stifado
 

10. Tot slot op smaak maken met zout en peper.

Stifado

Haal voor het serveren van de stifado de laurierblaadjes, de pimentkorrels en de eventuele kruidnagels eruit. Stifado is lekker met frietjes, kritharakia (Griekse pasta) of aardappelpuree en heerlijk met een stukje feta en een broodje erbij!

Stifado
 
Stifado - Griekse stoofschotel. Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis


Ook lekker!

Soutzoukakia - Griekse gehaktrolletjes
Soutzoukakia - Griekse gehaktrolletjes
Pastitsada - stoofschotel met rundvlees
Pastitsada - stoofschotel met rundvlees
Souvlaki - Griekse vleesspiesjes
Souvlaki - Griekse vleesspiesjes
Feta met tomaat - gesmolten feta
Feta met tomaat - gesmolten feta