Het traditionele Griekse gerecht Bekri Meze wordt in Griekenland als “meze” geserveerd, in een kleine portie dus, bij een glaasje wijn, ouzo of raki. Het wordt gemaakt van vlees met paprika en ui. Bekri meze betekent letterlijk: dronkenmanshapje. 'Bekri' is iemand die dronken wordt en 'meze' is een klein hapje dat goed past bij een drankje. Dit gerecht is erg pittig, vanwege het ingrediënt boukovo, (gemalen hete pepertjes) waardoor er vaak veel bij wordt gedronken. Een heerlijk gerecht met (meestal) varkensvlees.
"Bekri meze, een Grieks hapje bij je drankje"
Lekker, makkelijk en snel te maken, is deze 'dronken' vlees stoofpot (Mpekri of Bekri meze) is het perfecte gerecht om met vrienden of familie te delen bij een glas wijn of ouzo! Traditioneel gemaakt met varkensvlees, maar het is even lekker met kip of rundvlees! Het is de perfecte meze, maar het kan ook heel goed als hoofdgerecht geserveerd worden met bijv. kritharakia (orzo) .
Bekri meze
Nodig:
Recept Bekri Meze
Snijd de paprika's en de uien in halve ringen en de knoflook in snippers. Snijd het vlees in grote dobbelstenen. Bak het vlees bruin in de Griekse olijfolie onder regelmatig roeren, zodat het vlees niet aan de bodem van de koekenpan blijft kleven. Bestrooi het vlees met zout en peper.
Voeg de verschillende kleuren paprika’s, de ui, knoflook toe. Voeg ook de wijn toe, de oregano, de boukovo, het water, de tomatenpuree en de honing. Wil je komijn toevoegen dan doe je dit er nu ook bij.
Nu mag het ongeveer een uurtje zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Als het nodig is voeg je nog wat water of wijn toe. Serveer de bekri meze in een mooie schaal en verbrokkel er feta overheen. Over de feta strooi je nog wat oregano. (rigani)
Klaar! Serveer het bijv. met kritharakia, feta en wat brood.
Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis
Bekri meze, de ingrediënten
Snijd de paprkia's en de uien in halve ringen en de knoflook in snippers. Snijd het vlees in grote dobbelstenen.
Bak het vlees bruin in de Griekse olijfolie onder regelmatig roeren, zodat het vlees niet aan de bodem van de koekenpan blijft kleven. Bestrooi het vlees met zout en peper.
Voeg de verschillende kleuren paprika’s toe
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Voeg de ui toe
Voeg de knoflook toe.
Voeg de tomatenpuree toe
Voeg de honing toe
Voeg de rode wijn toe
Voeg de boukovo en de rigani (oregano) toe
Doe de deksel op de pan en laat de bekri meze een uurtje zachjes sudderen. Af en toe omrroeren.
Doe de bekri meze in een mooi schaaltje en kruimel de feta er over. Strooi wat rigani over de feta.
Een meze is geen voorgerecht of onderdeel van een diner, maar een gerecht dat -koud of warm- pittig, gekruid en vaak gezouten, wordt geserveerd, meestal samen met andere mezethes, als een aparte eet-ervaring. (In het Grieks: “mezé” en in meervoud “mezédes” = mezethes)
Het doel van de mezethes is tweevoudig:
1. om de smaak van de drank te vermeerderen en aan te vullen
2. om te voorzien in een goede achtergrond voor een sociaal samenzijn
In tegenstelling tot voorgerechten, (orektika) die bedoeld zijn om de eetlust op te wekken, is het in Griekenland normaal voor groepen vrienden en families om samen te komen of uit te gaan om mezethes te eten. Zij delen verschillende heerlijke gerechten, drinken een drankje, praten en lachen. De kleine bordjes en schaaltjes worden met iedereen gedeeld aan tafel. Dit zorgt niet alleen voor een prachtige variatie aan smaken, maar creëert ook een levendige sfeer waar de Grieken om bekend staan. Er zijn vele gerechten die traditioneel als mezethes worden gegeten, maar er is een grote flexibiliteit in wat er op tafel komt, afhankelijk van persoonlijke smaak.