Bekri meze

Bekri meze - Grieks “dronkenmans-hapje”

Het traditionele gerecht Bekri Meze wordt in Griekenland als “meze” geserveerd, in een kleine portie, bij een glaasje wijn, ouzo of raki. Het wordt geamaakt van vless met paprika en ui. Bekri meze betekent letterlijk Dronkemanshapje. 'Bekri' is iemand die veel dronken wordt en meze is een klehapje dat goed past bij een drankje. Dit gerecht is erg pittig, waardoor er vaak veel bij wordt gedronken. Je wordt dus als het ware vanzelf dronken bij het eten van Bekri Meze.



Bekri meze
Bekri mezé

Nodig:
1 kilo varkensvlees (bijv. varkenshaas)
in dobbelstenen gesneden
1 gesnipperde ui
Half glas rode wijn
250 ml. water
1/2 rode paprika in halve ringen
1/2 groene paprika in halve ringen
1/2 gele paprika in halve ringen
Halve banaan in kleine stukjes
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel peper
1/2 theelepel komijn
chilipeper poeder (naar smaak)
1 theelepel gedroogde Griekse oregano
Olijfolie
 

Recept Bekri Meze
Fruit de gesnipperde ui in de olijfolie en voeg het vlees toe. Bak het vlees bruin in ca. 20 minuten, regelmatig roeren, zodat het vlees niet aan de bodem van de koekenpan blijft kleven. Voeg de wijn toe en laat het nog 20 min. zachtjes koken, regelmatig roeren. Voeg wat water toe en laat het nog 10 min. koken. Voeg de paprika’s, banaan en het zout toe en laat het 10 min. Meebakken. Voeg peper komijn en oregano toe en laat het nog twee minuutjes bakken. Klaar! 

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids B.V. - Wendy Nikolidakis

Bekri meze
Vlees, ui, paprika en wijn,
ingeredienten voor Bekri meze.
Beki meze
Fruit de gesnipperde ui  in de olijfolie en voeg het vlees toe.
Bekri meze
Voeg de wijn toe en laat het nog 20 min. zachtjes koken.
Bekri meze
Voeg de paprika’s, banaan en
het zout toe.
Bekr meze
Laat het nog 10
minuutjes bakken.
Bekri meze
Klaar! Dit gerecht wordt
in Griekenland als “meze” geserveerd.

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids B.V. - Wendy Nikolidakis


To Magazaki - Grriekse producten

Wat is eigenlijk een meze?
Een meze is geen voorgerecht of onderdeel van een diner, maar een gerecht dat -koud of warm- pittig, gekruid en vaak gezouten, wordt geserveerd, meestal samen met andere mezethes, als een aparte eet-ervaring. (In het Grieks: “mezé” en in meervoud “mezédes” = mezethes)

Het doel van de mezethes is tweevoudig:
1. om de smaak van de drank te vermeerderen en aan te vullen
2. om te voorzien in een goede achtergrond voor een sociaal samenzijn
In tegenstelling tot voorgerechten, (orektika) die bedoeld zijn om de eetlust op te wekken, is het in Griekenland normaal voor groepen vrienden en families om samen te komen of uit te gaan om  mezethes te eten. Zij delen verschillende heerlijke gerechten, drinken een drankje, praten en lachen. De kleine bordjes en schaaltjes worden met iedereen gedeeld aan tafel. Dit zorgt niet alleen voor een prachtige variatie aan smaken, maar creëert ook een levendige sfeer waar de Grieken om bekend staan.
 Er zijn vele gerechten die traditioneel als mezethes worden gegeten, maar er is een grote flexibiliteit in wat er op tafel komt, afhankelijk van persoonlijke smaak.


Ook lekker!

Keftedes - Griekse gehaktballen in tomatensaus
Keftedes - Griekse gehaktballen in tomatensaus
Loukoumades - Griekse oliebolletjes
Loukoumades - Griekse oliebolletjes
Galaktoboureko - dessert met filodeeg en pudding
Galaktoboureko - dessert met filodeeg en pudding
Kotopoulo ston fourno - Kip in de oven met citroensap
Kotopoulo ston fourno - Kip in de oven met citroensap