Mousaka recept (Moussaka) - Griekse ovenschotel

Mousaka (Moussaka) - ovengerecht met aubergines

Recept voor een erg lekker traditioneel gerecht uit Griekenland is Mousaka (Moussaka).

Wat is mousaka?

Mousaka is een erg lekker ovengerecht, gemaakt op basis van aubergine, aardappel en een gehaktsaus, die wordt overgoten met bechamelsaus. De saus wordt op smaak gemaakt met ui, kruiden, tomaten, olijfolie en rode wijn. In Griekenland komen verschillende variaties van recepten voor moussaka voor, waarbij de aubergine ook samen met courgette wordt gebruikt.

"Moussaka: Griekse ovenschotel met aubergine en bechamelsaus."

In dit recept voor mousaka gebruiken we aubergine en courgette, maar je kunt ook alleen aubergines gebruiken. Als je wel eens moussaka hebt gemaakt, weet je dat het niet ingewikkeld is om te maken, maar het kost, door de vele stappen best wat tijd. Gemiddeld genomen kost het je ongeveer 2 uur, inclusief baktijd in de oven. Het is zeker de moeite waard! Andere ovengerechten uit Griekenland zijn de heerlijke Pastitsio en smakelijke Gemista

Mousaka moussaka
Mousaka moussaka

Hoe maak je Mousaka? We hebben moussaka gemaakt, bekijk het recept met foto's

De courgettes en aubergines wassen, in plakken snijden (in de lengte) en met wat zout bestrooien. De aardappelen schillen en in plakjes snijden en frituren. De plakjes aubergine en courgette in de zonnebloemolie bakken in een koekenpan. Daarna op keukenpapier leggen, zodat het vet eruit trekt.

De oven tien minuten voorverwarmen op 200 graden

De gehaktsaus
De ui fruiten in Griekse Extra Vergine olijfolie en dan het gehakt toevoegen en rul bakken. Daarna de wijn, tomatensaus, de peterselie, mousaka kruiden, peper en zout toevoegen. Sommige mensen voegen aan de saus een kaneelstokje toe, anderen niet. Eventueel een kaneelstokje toevoegen. (Naar smaak). Dit geldt ook voor knoflook en laurier: je kunt eventueel twee teentjes knoflook en drie blaadjes laurier toevoegen  Tien minuten laten smoren. Daarna het kaneelstokje en laurierblaadjes uit de saus verwijderen.

De bechamelsaus:
Laat de boter met een half theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de pan van het vuur nemen en de eieren en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde.

De lagen
Een flinke ovenschaal invetten met boter en op de bodem naast elkaar de plakjes aardappel leggen. Hierop wat van de geraspte kaas strooien en een laag courgettes of aubergines erbovenop. Nu de helft van de gehaktsaus erover verdelen en weer wat geraspte kaas. Weer een laagje aardappelen, kaas, de aubergines of courgettes en de andere helft van de gehaktsaus in de ovenschaal doen. Weer wat geraspte kaas.

De bechamel saus op dit geheel schenken en hierover wat geraspte kaas strooien. De schaal in het midden van de voorverwarmde oven (200 graden) zetten. Na ongeveer 30 minuten is de Mousaka klaar, als de bovenkant een beetje bruin is geworden. Erg lekker!

Eet smakelijk; " kali orexi".

Bekijk hieronder het recept met stap-voor-stap foto's.

Mousaka



Wat heb ik nodig om Moussaka te maken?

Je kunt uiteraard de hoeveelheden halveren als je een minder grote hoeveelheid wilt maken. Wij maken altijd een flinke ovenschaal, omdat de hele familie het zo lekker vindt! Vaak maken we mousaka als we bezoek krijgen dat blijft eten of we brengen een aantal porties langs bij dankbare familie. De mousaka kruiden uit Kreta maken dat je gerecht die échte Griekse smaak krijgt.  Mousaka kruiden uit Kreta zijn te bestellen in NL bij To Magazaki>

Voor 8 tot 10 personen

  • 500gr courgettes
  • 500gr aubergines
  • 1 kg aardappelen
  • 500 gr gezeefde tomaten
  • 1,5 kg gehakt
  • 2 eetlepels mousaka kruiden
  • 2 grote uien fijngesneden
  • evt. 2 teentjes knoflook (naar smaak)
  • evt. stokje kaneel (naar smaak)
  • evt. 3 laurierblaadjes (naar smaak)
  • 1,5 kop extra vergine olijf olie
  • 4 koppen zonnebloem olie
  • 1 eetlepel boter
  • 1/2 kop peterselie fijngesneden
  • 1 kop geraspte kaas 
  • 1 glas rode wijn
  • peper en zout

Voor de bechamelsaus:

  • 1 liter volle melk
  • 4,5 eetlepels meel
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels roomboter
  • 1 kop geraspte kaas 
  • peper, zout
  • evt. nootmuskaat naar smaak aan de saus toevoegen

Recept Moussaka met foto's

Mousaka

  1. Gehakt erbij en rul bakken

    Mousaka
     
  2. Rode wijn toevoegen

    Mousaka
     
  3. Tomatensaus en kruiden toevoegen, evt. kaneel, knoflook en laurier de fijgesneden peterselie.

    Mousaka
     
  4. Een laag aardappels, kaas erover, een laag aubergines en courgettes met kaas erover.

    Mousaka
     
  5. De gehaktsaus in de ovenschaal, kaas erover strooien.
    Vervolgens nog een laag aardappels, geraspte kaas, aubergines en geraspte kaas erop leggen.

    Mousaka
     
  6. Bechamelsaus maken. Boter laten smelten, meel toevoegen, goed roeren, melk toevoegen.

    Mousaka
     
  7. Haal de pan van het vuur en voeg twee eieren toe.

    Mousaka
     
  8. Geraspte kaas toevoegen

    Mousaka
     
  9. Bechamelsaus in de ovenschaal

    Mousaka
     
  10. Kaas over de beachamelsaus strooien

    Mousaka
     
  11. Mousaka in de oven doen. Als de mousaka mooi van kleur is, de ovenschaal uit de oven halen

    Mousaka
     
  12. De moussaka is klaar! Eet smakelijk!

    Mousaka


Lekkere moussaka! Een erg lekker recept.
Bekijk meer recepten

Recept en foto's: copyright De GriekseGids B.V. - Wendy Nikolidakis


Ook lekker!

Imam - Gevulde aubergines
Imam - Gevulde aubergines
Tigania - varkensvleesblokjes met wijn
Tigania - varkensvleesblokjes met wijn
Keftedes - Griekse gehaktballen in tomatensaus
Keftedes - Griekse gehaktballen in tomatensaus
Baklava - Grieks zoet toetje met filodeeg
Baklava - Grieks zoet toetje met filodeeg