Recept voor een erg lekker traditioneel gerecht uit Griekenland is Mousaka (Moussaka).
Mousaka is een erg lekker ovengerecht, gemaakt op basis van aubergine, aardappel en een gehaktsaus, die wordt overgoten met bechamelsaus. De saus wordt op smaak gemaakt met ui, kruiden, tomaten, olijfolie en rode wijn. In Griekenland komen verschillende variaties van recepten voor moussaka voor, waarbij de aubergine ook samen met courgette wordt gebruikt.
"Moussaka: Griekse ovenschotel met aubergine en bechamelsaus."
In dit recept voor mousaka gebruiken we aubergine en courgette, maar je kunt ook alleen aubergines gebruiken. Als je wel eens moussaka hebt gemaakt, weet je dat het niet ingewikkeld is om te maken, maar het kost, door de vele stappen best wat tijd. Gemiddeld genomen kost het je ongeveer 2 uur, inclusief baktijd in de oven. Het is zeker de moeite waard! Andere ovengerechten uit Griekenland zijn de heerlijke Pastitsio en smakelijke Gemista
Mousaka moussaka
De courgettes en aubergines wassen, in plakken snijden (in de lengte) en met wat zout bestrooien. De aardappelen schillen en in plakjes snijden en frituren. De plakjes aubergine en courgette in de zonnebloemolie bakken in een koekenpan. Daarna op keukenpapier leggen, zodat het vet eruit trekt.
De oven tien minuten voorverwarmen op 200 graden
De gehaktsaus
De ui fruiten in Griekse Extra Vergine olijfolie en dan het gehakt toevoegen en rul bakken. Daarna de wijn, tomatensaus, de peterselie, mousaka kruiden, peper en zout toevoegen. Sommige mensen voegen aan de saus een kaneelstokje toe, anderen niet. Eventueel een kaneelstokje toevoegen. (Naar smaak). Dit geldt ook voor knoflook en laurier: je kunt eventueel twee teentjes knoflook en drie blaadjes laurier toevoegen Tien minuten laten smoren. Daarna het kaneelstokje en laurierblaadjes uit de saus verwijderen.
De bechamelsaus:
Laat de boter met een half theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de pan van het vuur nemen en de eieren en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde.
De lagen
Een flinke ovenschaal invetten met boter en op de bodem naast elkaar de plakjes aardappel leggen. Hierop wat van de geraspte kaas strooien en een laag courgettes of aubergines erbovenop. Nu de helft van de gehaktsaus erover verdelen en weer wat geraspte kaas. Weer een laagje aardappelen, kaas, de aubergines of courgettes en de andere helft van de gehaktsaus in de ovenschaal doen. Weer wat geraspte kaas.
De bechamel saus op dit geheel schenken en hierover wat geraspte kaas strooien. De schaal in het midden van de voorverwarmde oven (200 graden) zetten. Na ongeveer 30 minuten is de Mousaka klaar, als de bovenkant een beetje bruin is geworden. Erg lekker!
Eet smakelijk; " kali orexi".
Bekijk hieronder het recept met stap-voor-stap foto's.
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Je kunt uiteraard de hoeveelheden halveren als je een minder grote hoeveelheid wilt maken. Wij maken altijd een flinke ovenschaal, omdat de hele familie het zo lekker vindt! Vaak maken we mousaka als we bezoek krijgen dat blijft eten of we brengen een aantal porties langs bij dankbare familie. De mousaka kruiden uit Kreta maken dat je gerecht die échte Griekse smaak krijgt. Mousaka kruiden uit Kreta zijn te bestellen in NL bij To Magazaki>
Voor 8 tot 10 personen
Voor de bechamelsaus:
Lekkere moussaka! Een erg lekker recept.
Bekijk meer recepten
Recept en foto's: copyright De GriekseGids B.V. - Wendy Nikolidakis