Mousaka, Moussaka, Griekse ovenschotel met aubergine

Mousaka (Moussaka) - ovengerecht met aubergines

Recept voor een erg lekker traditioneel gerecht uit Griekenland is Mousaka (Moussaka).

Wat is mousaka?

Mousaka is een erg lekker ovengerecht, gemaakt op basis van aubergine, aardappel en een gehaktsaus, die wordt overgoten met bechamelsaus. De saus wordt op smaak gemaakt met ui, kruiden, tomaten, olijfolie en rode wijn. In Griekenland komen verschillende variaties van recepten voor moussaka voor, waarbij de aubergine ook samen met courgette wordt gebruikt.

In dit recept voor mousaka gebruiken we aubergine en courgette, maar je kunt ook alleen aubergines gebruiken. Als je wel eens moussaka hebt gemaakt, weet je dat het niet ingewikkeld is om te maken, maar het kost, door de vele stappen best wat tijd. Gemiddeld genomen kost het je ongeveer 2 uur, inclusief baktijd in de oven. Het is zeker de moeite waard! Andere ovengerechten uit Griekenland zijn de heerlijke Pastitsio en smakelijke Gemista

Mousaka

To Magazaki - Grieks winkeltje
Bestel je keukenspullen, kruiden en olijfolie bij To Magazaki!

Hoe maak je Mousaka? We hebben moussaka gemaakt, bekijk het recept met foto's

De courgettes en aubergines wassen, in plakken snijden (in de lengte) en met wat zout bestrooien. De aardappelen schillen en in plakjes snijden en frituren. De plakjes aubergine en courgette in de zonnebloemolie bakken in een koekenpan. Daarna op keukenpapier leggen, zodat het vet eruit trekt.

De oven tien minuten voorverwarmen op 200 graden

De gehaktsaus
De ui fruiten in Extra Vergine olijfolie en dan het gehakt toevoegen en rul bakken. Daarna de wijn, tomatensaus, de peterselie, mousaka kruiden, peper en zout toevoegen. Sommige mensen voegen aan de saus een kaneelstokje toe, anderen niet. Eventueel een kaneelstokje toevoegen. (Naar smaak). Dit geldt ook voor knoflook en laurier: je kunt eventueel twee teentjes knoflook en drie blaadjes laurier toevoegen  Tien minuten laten smoren. Daarna het kaneelstokje en laurierblaadjes uit de saus verwijderen.

De bechamelsaus:
Laat de boter met een half theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de 2 liter melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de pan van het vuur nemen en de eieren en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde.

De lagen
Een flinke ovenschaal invetten met boter en op de bodem naast elkaar de plakjes aardappel leggen. Hierop wat van de geraspte kaas strooien en een laag courgettes of aubergines erbovenop. Nu de helft van de gehaktsaus erover verdelen en weer wat geraspte kaas. Weer een laagje aardappelen, kaas, de aubergines of courgettes en de andere helft van de gehaktsaus in de ovenschaal doen. Weer wat geraspte kaas.

De bechamel saus op dit geheel schenken en hierover wat geraspte kaas strooien. De schaal in het midden van de voorverwarmde oven (200 graden) zetten. Na ongeveer 30 minuten is de Mousaka klaar, als de bovenkant een beetje bruin is geworden. Erg lekker!

Eet smakelijk; " kali orexi".

Bekijk hieronder het recept met stap-voor-stap foto's.

Mousaka

Wat heb ik nodig om Moussaka te maken?

Je kunt uiteraard de hoeveelheden halveren als je een minder grote hoeveelheid wilt maken. Wij maken altijd een flinke ovenschaal, omdat de hele familie het zo lekker vindt! Vaak maken we mousaka als we bezoek krijgen dat blijft eten of we brengen een aantal porties langs bij dankbare familie.

Voor 8 tot 10 personen
500gr courgettes
500gr aubergines
1 kg aardappelen
500 gr tomatensaus
1,5 kg gehakt
2 grote uien fijngesneden
evt. 2 teentjes knoflook (naar smaak)
evt. stokje kaneel (naar smaak)
evt. 3 laurierblaadjes (naar smaak)
1,5 kop olijf olie
4 koppen zonnebloem olie
1 eetlepel boter
1/2 kop peterselie fijngesneden
1 kop geraspte kaas
1 glas wijn
2 eetlepels mousaka kruiden
peper en zout

Voor de bechamelsaus:
1 liter volle melk
4,5 eetlepels meel
2 eieren
3 eetlepels boter
1 kop geraspte kaas
peper, zout
evt. nootmuskaat naar smaak aan saus toevoegen

Recept Moussaka met foto's

  1. Wat heb je nodig om Mousaka te maken: de Ingrediënten voor mousaka (moussaka)

    Mousaka

     
  2. Courgette en aubergines in schijven snijden

    Mousaka

     
  3. Courgettes en aubergines bakken in zonnebloem olie

    Mousaka

     
  4. Aardappels in schijfjes snijden en bakken in olie.

    Mousaka

     
  5. Gebakken aardappelschijfjes

    Mousaka

     
  6. Ui en knoflook zachtjes bakken in de olijf olie
     
  7. Mousaka

     
  8. Gehakt erbij en rul bakken

    Mousaka

     
  9. Rode wijn toevoegen

    Mousaka

     
  10. Tomatensaus en kruiden toevoegen, evt. kaneel, knoflook en laurier
    en op het laatst de fijgesneden peterselie.

    Mousaka

     
  11. Een laag aardappels, kaas erover, een laag aubergines en courgettes met kaas erover.

    Mousaka

     
  12. De gehaktsaus in de ovenschaal, kaas erover strooien.
    Vervolgens nog een laag aardappels, geraspte kaas, aubergines en geraspte kaas erop leggen.

    Mousaka

     
  13. Bechamelsaus maken. Boter laten smelten, meel toevoegen, goed roeren, melk toevoegen.

    Mousaka

     
  14. Haal de pan van het vuur en voeg twee eieren toe.

    Mousaka

     
  15. Geraspte kaas toevoegen

    Mousaka

     
  16. Bechamelsaus in de ovenschaal

    Mousaka

     
  17. Kaas over de beachamelsaus strooien

    Mousaka

     
  18. Mousaka in de oven doen. Als de mousaka mooi van kleur is, de ovenschaal uit de oven halen

    Mousaka

     
  19. De moussaka is klaar! Eet smakelijk!

    Mousaka


Lekkere moussaka! Een erg lekker recept.
Bekijk meer recepten

Recept en foto's: copyright DeGriekseGids B.V. - Wendy Nikolidakis


Kerstmis To Magazaki - Griekse producten

Ook lekker!

Bifteki gevuld met kaas of feta
Bifteki gevuld met kaas of feta
Galaktoboureko - dessert met filodeeg en pudding
Galaktoboureko - dessert met filodeeg en pudding
Dolmadakia - Dolmades - gevulde wijnbladeren
Dolmadakia - Dolmades - gevulde wijnbladeren
Chirino Skordato - Varkensvlees met knoflook
Chirino Skordato - Varkensvlees met knoflook