Apollo

Apollo - De Griekse Mythologie

 

Apollo - ΑΠΟΛΛΩΝ

 

Apollo is de zoon van Zeus en Leto en de tweelingbroer van Artemis. Apollo is de God van het licht, de muziek, de dichtkunst en de spiritualiteit, ook van de landbouw en de vee kudden. Apollo was een knappe God, lang en goed gebouwd en hij had vele liefdesavonturen met nimfen en sterfelijke vrouwen. Apollo was ook een vaardige oorlogsgod die in staat was zijn pijlen over zeer grote afstand af te schieten. Apollo symboliseerde de triomf van het daglicht over de duisternis en de overwinning van alle goede krachten, van de positieve invloed van het licht en de zon.

Ook was Apollo de god van de schone kunsten, muziek en dichtkunst; hij leidde het koor van de Muzen, dochters van Zeus en Mnemosyne. Zijn attributen waren een pijl en een boog, omdat hij als zonnegod met zijn pijlen ook verderf kon zaaien. Ook wordt hij afgebeeld als god van de muziek met een lauwerkrans en een citer die hij bespeelde met een plectrum.

ApolloDelphi
Links: Apollo
Rechts: Delphi  Foto van Cynthia

Aan Apollo gewijde dieren waren de zwaan, de wolf en de dolfijn: de zwaan, omdat bij zijn geboorte een zwerm zwanen op wonderbaarlijke wijze zeven keer om het eiland Delos vloog, waar hij op de zevende dag van de maand ter wereld was gekomen. De wolf omdat hij de bloeddorstige wolven, die de wintermaanden onveilig maakten, had verdreven. En de dolfijn omdat Apollo een voorliefde had voor dit dier en vaak de gedaante van een dolfijn aannam om snel over de golven te zwemmen. In deze gedaante redde hij meer dan eens een schip van de ondergang. Zijn meest bekende attribuut is een drievoet, die duidt op zijn hoedanigheid als orakelgod. Hij was een voorspeller en hij openbaarde de wil van de goden d.m.v. priesteressen in de aan hem gewijde heiligdommen. Apollo had die gave in het heiligdom van Delphi gekregen. Hier had hij met zijn pijlen een draak Python gedood. Deze draak zaaide verderf in de streek, hij vernietigde de oogst, doodde de boeren en plunderde de dorpen. Toen Apollo de Python had gedood nam hij bezit van het orakel en vanaf dat moment kreeg hij de bijnaam Pythios. Hij benoemde een priesteres, Pythia, die het orakel moest uitspreken en schonk het heiligdom een bronzen drievoet.

Apollo

 


(Tekst ©De Griekse Gids)Griekenland vakanties

Eilandhoppen Santorini, Ios, Folegandros

Bekijken

Eilandhoppen Santorini, Ios, Folegandros
Santorini
Eilandhoppen
Fly & Drive Agia Galini - Matala Kreta

Bekijken

Fly & Drive Agia Galini - Matala Kreta
Heraklion Kreta
Fly-Drive
LABRANDA Marine Aquapark Resort

Bekijken

LABRANDA Marine Aquapark Resort
Kos
Tigaki
Casa Del Mar Mykonos Seaside Resort

Bekijken

Casa Del Mar Mykonos Seaside Resort

Mykonos
Aleomandra
© De Griekse Gids 2000-2019