Tzatziki recept - yoghurt met komkommer en knoflook

Tzatziki - Grieks voorgerecht met yoghurt, komkommer en knoflook

Een van onze favoriete en traditionele gerechten uit Griekenland is tzatziki (tsatsiki). Tzatziki wordt gemaakt van Griekse yoghurt, komkommer en knoflook. Het past perfect bij brood als voorafje en bij Pita Gyros, maar het wordt ook gegeten als onderdeel van mezes en is heerlijk bij gegrild vlees of vis. Bij een barbecue is tzatziki erg lekker, net als de Griekse salade.

"Zelf de échte tzatziki maken is niet moeilijk!"

Tzatziki kan ook worden geserveerd bij gebakken aardappelen of patat en het is verrassend verfrissend als dip voor groenten! Dit authentieke Griekse Tzatziki recept is heel eenvoudig te maken en het is klaar in slechts 15 minuten. Bekijk hier het recept voor Tzatziki met stap-voor-stap foto's.

Hoe maak je Tzatziki?

Tzatziki maken is heel eenvoudig. Je begint met de e komkommer te wassen en raspen. Vijf minuten laten staan in een zeef of vergiet, het vocht er goed uitdrukken met de hand en dan het vocht weggooien. Als je wat zout op de komkommer strooit gaat het vocht er nog gemakkelijker uit. Je kunt de komkommers ook in een oude (schone) theedoek uitknijpen om het vocht eruit te krijgen.

De knoflook raspen en deze samen met yoghurt, (gebruik de échte dikke Griekse yoghurt) komkommer en zout in een slakom doen. Eventueel (naar smaak) wat dille en 1 theelepel Griekse tzatziki kruiden toevoegen en 4 eetlepels witte wijnazijn. (Of het sap van een halve citroen.)

Dit alles tot een samenhangende massa roeren en beetje bij beetje de extra vergine olijfolie toevoegen onder voortdurend roeren. Gebruik een goede extra vergine olijfolie, dit komt de smaak van de tzatziki echt ten goede. Ongeveer een uur in de koelkast laten staan voor het opdienen.

Tzatziki maken
Tzatziki makenWat heb ik nodig om Tzatziki te maken?


Stap 1: Welke ingrediënten heb ik nodig om Tzatziki te maken?

Ingredienten Tzatziki

Stap 2: De komkommers raspen, goed laten uitlekken en het vocht eruit drukken.

Tzatziki komkommer raspen

Stap 3: Yoghurt, knoflook en komkommer klaar zetten

Tzatziki voorbereiding

Stap 4: Alle ingrediënten in een grote kom voegen met wat olijfolie. Tip: doe er ook nog 4 eetlepels witte wijnazijn en een theelepel tzatziki kruiden bij.

Olijfolie in tzatziki

Stap 5: Alles goed mengen

Tzatziki bereiden

Stap 6: Tzatziki is klaar! Een olijf in het midden. Heerlijke Tzatziki!

Heerlijk tzatziki

Tzatziki - Tsatsiki - Zaziki

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis


Ook lekker!

Loukoumades - Griekse oliebolletjes
Loukoumades - Griekse oliebolletjes
Kotopoulo ston fourno - Kip in de oven met citroensap
Kotopoulo ston fourno - Kip in de oven met citroensap
Revani - Griekse cake
Revani - Griekse cake
Spetsofai - Grieks recept
Spetsofai - Grieks recept