Pita Gyros - Gekruide vleesreepjes in broodje

Gyros met pita broodje

Gyros is een traditioneel Grieks gerecht van gegrild vlees, in reepjes gesneden en gekruid. Het lijkt wat op shoarma en op het Turkse döner kebab, maar de smaak is anders door de gebruikte gyros kruiden.

Gyros betekent ronddraaiend. Gyros wordt officieel namelijk al draaiend aan een grote spies gegrild. Als je het thuis wilt maken kan dat niet, dus dan is het alternatief om de gyros reepjes in een grillpan te bakken. Gyros kan gemaakt zijn van varkensvlees, kip of rund. Het wordt meestal met plakjes tomaat, ui, patat en tzatziki gewikkeld in een pitabroodje gegeten. De originele Griekse pitabroodjes zijn meestal niet verkrijgbaar bij de supermarkt. Wel kun je ze vinden bij Griekse winkels of groothandels. Bekijk hieronder wat je nodig hebt om zelf pita gyros te maken en het recept.

pita gyros
Pita gyros

Nodig:
 8 Griekse pita's
Varkensvleesreepjes of kipreepjes
Griekse kruidenmix voor gyros
patat
tzatziki
3 tomaten
1 ui in halve ringen
Griekse extra vergine olijfolie
zout
evt. paprika poeder en oregano

Pita Gyros
Gyropita (Pita met Gyros)

Bereiding Pita Gyros:
Maak zelf tzatziki. Bestrijk de pita's met een beetje olijfolie en verwarm ze zachtjes op een hete plaat of in de koekenpan. Bak de patat in de frituurpan of oven. Kruid de vleesreepjes met gyroskruiden. Bak het gyrosvlees in een beetje extra vergine olijfolie in een koekenpan. (De échte gyros, die je bij de Griek en in Griekenland eet, wordt op een ronddraaiende grill gemaakt, maar de meeste mensen hebben zo'n apparaat niet in huis.) Leg de warme pita op een stukje bakpapier. Smeer een laag tzatziki op de pita en doe er vervolgens twee schijfjes tomaat, wat uienringetjes, een schep gyrosvlees en wat frietjes op. Rol nu de pita op en doe er een servetje omheen. Evt. wat paprikapoeder op de friet strooien. Heerlijk! Kali orexi. (Eet smakelijk)

pita gyros
pita gyros

pita gyros in Griekenland
pita gyros in Griekenland

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy NikolidakisOok lekker!

Loukoumades - Griekse oliebolletjes
Loukoumades - Griekse oliebolletjes
Soutzoukakia - Griekse gehaktrolletjes
Soutzoukakia - Griekse gehaktrolletjes
Frappe - Griekse ijskoffie
Frappe - Griekse ijskoffie
Pastitsio - Griekse ovenschotel met pasta
Pastitsio - Griekse ovenschotel met pasta