Pita Gyros - Gekruide vleesreepjes in broodje

Gyros met pita broodje

Gyros is een traditioneel Grieks gerecht van gegrild vlees, in reepjes gesneden en gekruid. Het lijkt wat op shoarma en op het Turkse döner kebab, maar de smaak is anders door de gebruikte gyros kruiden.

"In Griekenland is Pita Gyros populair bij jong en oud"

Gyros betekent ronddraaiend. Gyros wordt officieel namelijk al draaiend aan een grote spies gegrild. Als je het thuis wilt maken heb je dus eigenlijk zo'n draaiende grill nodig, maar heb je deze niet, dan kun je de gyros reepjes in een grillpan te bakken.

Gyros kan gemaakt zijn van varkensvlees, kip of rund. Het wordt meestal met plakjes tomaat, ui, patat en tzatziki gewikkeld in een pitabroodje gegeten. De originele Griekse pitabroodjes zijn meestal niet verkrijgbaar bij de supermarkt. Wel kun je ze zelf maken of kopen bij Griekse winkels of groothandels. Bekijk hieronder wat je nodig hebt om zelf pita gyros te maken en het recept.

pita gyros
Pita gyros

Wat heb je nodig om pita met gyros te maken:

Pita Gyros
Gyropita (Pita met Gyros)



Bereiding Pita Gyros:
Maak zelf tzatziki (bekijk hier het recept). Kruid de vleesreepjes met de gyroskruiden en oregano. Bestrijk de pita's met een beetje olijfolie en verwarm ze zachtjes op een hete plaat of in de koekenpan. Bak de patat in de frituurpan of oven. Bak het gyrosvlees in een beetje extra vergine olijfolie in een koekenpan. (De échte gyros, die je bij de Griek en in Griekenland eet, wordt op een ronddraaiende grill gemaakt, maar de meeste mensen hebben zo'n apparaat niet in huis.)

Leg de warme pita op een stukje bakpapier. Smeer een laag tzatziki op de pita en doe er vervolgens twee schijfjes tomaat, wat uienringetjes, een schep gyrosvlees en wat frietjes op. Rol nu de pita op en doe er een stukje bakpapier en een servetje omheen. Evt. wat paprikapoeder en/of oregano op de friet strooien. Heerlijk! Kali orexi. (Eet smakelijk)

pita gyros
pita gyros

Zelf ook de pita broodjes maken?

Ingrediënten voor ongeveer 8 broodjes:

  •     500 gr bloem
  •     1 eetlepel olijfolie
  •     1 flinke theelepel zout
  •     1 theelepel suiker
  •     300 ml water
  •     8 gr. gist

Doe de bloem met gist, zout en suiker in een kom en meng het met elkaar. Voeg rustig het water en de eetlepel olijfolie toe en kneed het deeg goed door gedurende ongeveer 5 minuten.Laat het deeg nu goed afgedekt met plasticfolie en een handdoek er omheen ongeveer een uur rusten.

Strooi een beetje bloem op het aanrecht (zodat je deeg niet blijft plakken), maak 8 gelijke ballen van het deeg en druk ze plat op het aanrecht. Dek de deegballen nog even af, zodat ze niet uitdrogen. Rol het eerste pitabroodje met een deegroller uit, maar maak hem niet te dun. Bak het pitabroodje in ongeveer 3 minuten in een hete koekenpan zonder olie. Bak elk volgende pitabroodje in een schone pan. Succes!

pita gyros in Griekenland
pita gyros in Griekenland

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis


Ook lekker!

Griekse rijst - tomatenrijst
Griekse rijst - tomatenrijst
Chirino Skordato - Grieks varkensvlees met knoflook
Chirino Skordato - Grieks varkensvlees met knoflook
Dolmadakia - Dolmades - gevulde wijnbladeren
Dolmadakia - Dolmades - gevulde wijnbladeren
Baklava - Grieks zoet toetje met filodeeg
Baklava - Grieks zoet toetje met filodeeg