Met TUI naar Griekenland
Griekse Gids Reizen - Vakantie Griekenland


  Mesta


Mesta - Chios (Griekenland)

Mesta. Mesta is een middeleeuws dorpje, ongeveer vijfendertig kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad van het eiland Chios, Chora. Het is een van de beroemde mastiekdorpjes. In dit gebied groeit de boom “Skinos” die een soort hars produceert, de Grieken noemen dit Masticha. Vandaar dat de dorpen in dit gebied Mastichochoria heten.

Mesta is een speciaal dorp omdat het als een vesting ommuurd is. Vroeger waren er piraten die regelmatig plunderingen verrichtten. In de tijd dat de Genuezen op Chios waren, hebben ze hier van het dorp een vesting gemaakt, de buitenkanten van de huizen van het dorp vormen dan ook de buitenmuren. Er zijn twee poorten waarlangs je naar binnen kunt en eenmaal binnen, waan je jezelf in andere tijden.

Smalle steegjes geplaveid met stenen, stenen huisjes, kleine bruggen die de balkons van de huizen met elkaar verbinden, het dorp lijkt een waar doolhof. Overal zie en ruik je de bloemen. In het midden van het dorp is het dorpspleintje waar enkele taverna’s en cafés zijn. Mesta is erg populair en veel toeristen die naar Chios op vakantie gaan vinden het leuk om een uitstapje naar Mesta te maken. In het dorp, dat helemaal autovrij is, zijn vele historische kerken zoals de Grote Taxiarch en de Oude Taxiarch en vele andere kerken. In Mesta wonen ongeveer vijfhonderd vaste inwoners.

Lees ook weblogartikel Jorgos Nikolidakis over Mesta »

(Tekst ©De Griekse Gids)

Foto's Mesta - Mesta in beeld

Kerk Mesta - Chios Egeische eilanden - - Foto van Dick & Joke een van de poorten van Mesta - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Zo doen we dat even een visje op de barbecue voor tussen de middag. Deze opname gemaakt in Mesta - Chios - Foto van Johan van Westen oude vrouw verkoopt origano - Foto van speedrazor Bruggetje in Mesta - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids ChiosMestaVegenIngangOlderTaxiarchis - Foto van Doortje van Lieshout Chios oude deur in Mesta - Foto van holrom Winkeltjes in Mesta - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Smalle steegjes in Mesta - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids ChiosMestaOldTaxiarchisDeelVanIconostase - Foto van Doortje van Lieshout


meer foto's van Mesta»

Hoogste gemiddelde maximum temperaturen in de regio bij Mesta
Januari
9.5°C
Februari
9.9°C
Maart
11.6°C
April
15.6°C
Mei
20.2°C
Juni
24.7°C
Juli
26.6°C
Augustus
26.1°C
September
22.9°C
Oktober
18.5°C
November
14.3°C
December
11.3°C

Chios: Waar ligt Mesta?

Uitstapjes / Trips vanaf Mesta
De kaart / landkaart van Chios (©De Griekse Gids)