Wat zijn mezedes?
Een meze is een klein hapje, dat in combinatie met andere mezedes wordt gegeten. Het is geen voorgerecht of onderdeel van een diner, maar een aparte eet-ervaring.
(In het Grieks: μεζες en in het meervoud “μεζεδες = mezethes). Mezedes zijn te vergelijken met de Spaanse Tapas.
Het doel van de mezedes:
1. Om de smaak van de drank (meestal raki of ouzo) te vermeerderen en aan te vullen.
2. Om te voorzien in een goede achtergrond voor een sociaal samenzijn.
Meze
Het is in Griekenland normaal voor groepen vrienden en families om samen te komen of uit te gaan om mezedes te eten. Zij delen verschillende gerechtjes op kleine schaaltjes, drinken een drankje, praten en lachen. De kleine bordjes en schaaltjes worden met iedereen gedeeld aan tafel. Dit zorgt niet alleen voor een geweldige variatie aan smaken, maar creëert ook een levendige sfeer waar de Grieken om bekend staan. Er zijn veel gerechten die traditioneel als mezedes worden gegeten, maar er is een grote variatie in wat er op tafel komt, afhankelijk van persoonlijke smaak.
Zie hier een aantal voorbeelden van mezedes:
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)