Mezedes - Griekse hapjes - tapas

Mezedes (Mezethes) - Griekse recepten voor mezedes, kleine hapjes uit de Griekse keuken

Wat zijn mezedes?
Een meze is een klein hapje, dat in combinatie met andere mezedes wordt gegeten. Het is geen voorgerecht of onderdeel van een diner, maar een aparte eet-ervaring.
(In het Grieks: μεζες en in het meervoud “μεζεδες = mezethes). Mezedes zijn te vergelijken met de Spaanse Tapas.

Het doel van de mezedes:
1. Om de smaak van de drank (meestal raki of ouzo) te vermeerderen en aan te vullen.
2. Om te voorzien in een goede achtergrond voor een sociaal samenzijn.

Mezedes - Griekse tapas - Meze
Meze

Het is in Griekenland normaal voor groepen vrienden en families om samen te komen of uit te gaan om mezedes te eten. Zij delen verschillende gerechtjes op kleine schaaltjes, drinken een drankje, praten en lachen. De kleine bordjes en schaaltjes worden met iedereen gedeeld aan tafel. Dit zorgt niet alleen voor een geweldige variatie aan smaken, maar creëert ook een levendige sfeer waar de Grieken om bekend staan. Er zijn veel gerechten die traditioneel als mezedes worden gegeten, maar er is een grote variatie in wat er op tafel komt, afhankelijk van persoonlijke smaak.

Zie hier een aantal voorbeelden van mezedes:


Ook lekker!

Souvlaki - Griekse vleesspiesjes
Souvlaki - Griekse vleesspiesjes
Bifteki gevuld met kaas of feta
Bifteki gevuld met kaas of feta
Mousaka, Grieks ovengerecht met aubergine en gehakt
Mousaka, Grieks ovengerecht met aubergine en gehakt
Gemista - Gevulde tomaten en paprika's
Gemista - Gevulde tomaten en paprika's