Deze traditionele Griekse bonensoep (fasolada) wordt door velen beschouwd als het nationale gerecht van Griekenland en veel Grieken zijn ermee opgegroeid. Het is een eenvoudige soep, gemaakt met kleine witte bonen, wat groenten en een overvloedige hoeveelheid extra vergine olijfolie.
"Fasolada, lekkere Griekse witte bonensoep."
Niets is lekkerder op een koude dag dan een heerlijke Griekse bonensoep, maar de soep is natuurlijk in elk jaargetijde lekker. Onze (schoon) moeder uit Kreta maakt meestal fasolada op woensdag of vrijdag, als zij geen vlees eet.
Fasolada
advertentie
Bestel Griekse producten bij To Magazaki
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Laat de (droge) witte bonen minstens 8 uur in ruim water weken. (Of liever een hele nacht) Het water weggooien en in schoon water de bonen met de wortelschijfjes laten koken, ongeveer een uur tot de bonen bijna gaar (zacht) zijn.
TIP: Je kunt ook een grote pot witte bonen gebruiken, dan hoeven de bonen helemaal niet te koken en voeg je de bonen pas op het allerlaatst toe.
Ondertussen in een ander pannetje in de olijfolie de ui en selderij zachtjes bakken. De tomatenblokjes even in de blender en dan toevoegen en tien minuten laten smoren.
(Als je bonen uit pot gebruikt, dan bak je ook de winterwordtelschijfjes mee met de ui en selderij. Laat de tomatensaus met selderij en wortel met 100 tot 200 ml water net zo lang smoren tot de winterwortel gaar is.)
Het tomatenmengsel toevoegen aan de wortel en bonen. Peper en zout toevoegen naar smaak. Nog even laten koken. Als het nodig is nog een glas water toevoegen. De soep moet niet waterig worden, dus even proeven en alleen als hij erg dik is meer water toevoegen.
Gebruik je witte bonen uit pot, dan voeg je op het laatst pas de bonen toe en laat je ze alleen even meeverwarmen.
Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis
De (droge) bonen met de wortels koken.
Fasolada
Ingredienten voor de tomatensaus
Ingredienten fasolada
Ui en selderij zachtjes bakken
Fasolada
Tomatenblokjes toevoegen
Fasolada
Tomaten aan de bonen toevoegen en nog eens 10 minuten laten koken
Fasolada
Fasolada
Fasolada - Griekse witte bonensoep