Witte bonensoep - Fasolada recept

Fasolada - Griekse witte bonensoep

Deze traditionele Griekse bonensoep (fasolada) wordt door velen beschouwd als het nationale gerecht van Griekenland en veel Grieken zijn ermee opgegroeid. Het is een eenvoudige soep, gemaakt met kleine witte bonen,  wat groenten en een overvloedige hoeveelheid extra vergine olijfolie.

"Fasolada, lekkere Griekse witte bonensoep."

Niets is lekkerder op een koude dag dan een heerlijke Griekse bonensoep, maar de soep is natuurlijk in elk jaargetijde lekker. Onze (schoon) moeder uit Kreta maakt meestal fasolada op woensdag of vrijdag, als zij geen vlees eet.

Fasolada
Fasolada

Nodig voor fasolada:

  •     500 gram witte (droge) bonen (Of gemakkelijker: 1 grote pot witte bonen zonder tomatensaus)
  •     1 kop extra vergine olijfolie
  •     1 winterwortel in schijfjes
  •     1 blikje tomatenblokjes
  •     1 kop selderij fijngesneden
  •     1 ui
  •     peper
  •     zout

advertentie
Olijfolie en honing Griekse voedingswaren
Bestel Griekse producten bij To Magazaki



Recept voor fasolada - witte bonensoep

Laat de (droge) witte bonen minstens 8 uur in ruim water weken. (Of liever een hele nacht) Het water weggooien en in schoon water de bonen met de wortelschijfjes laten koken, ongeveer een uur tot de bonen bijna gaar (zacht) zijn.

TIP: Je kunt ook een grote pot witte bonen gebruiken, dan hoeven de bonen helemaal niet te koken en voeg je de bonen pas op het allerlaatst toe.

Ondertussen in een ander pannetje in de olijfolie de ui en selderij zachtjes bakken. De tomatenblokjes even in de blender en dan toevoegen en tien minuten laten smoren.
(Als je bonen uit pot gebruikt, dan bak je ook de winterwordtelschijfjes mee met de ui en selderij. Laat de tomatensaus met selderij en wortel met 100 tot 200 ml water net zo lang smoren tot de winterwortel gaar is.)

Het tomatenmengsel toevoegen aan de wortel en bonen. Peper en zout toevoegen naar smaak. Nog even laten koken. Als het nodig is nog een glas water toevoegen. De soep moet niet waterig worden, dus even proeven en alleen als hij erg dik is meer water toevoegen.

Gebruik je witte bonen uit pot, dan voeg je op het laatst pas de bonen toe en laat je ze alleen even meeverwarmen.

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis

De (droge) bonen met de wortels koken.

Fasolada
Fasolada

Ingredienten voor de tomatensaus

Ingredienten fasolada
Ingredienten fasolada

Ui en selderij zachtjes bakken

Fasolada
Fasolada

Tomatenblokjes toevoegen

Fasolada
Fasolada

Tomaten aan de bonen toevoegen en nog eens 10 minuten laten koken

Fasolada
Fasolada

Fasolada
Fasolada

Fasolada - Griekse witte bonensoep


Ook lekker!

Kourabiedes - Griekse Kerstkoekjes
Kourabiedes - Griekse Kerstkoekjes
Briam - Griekse Groenten in de oven
Briam - Griekse Groenten in de oven
Keftedakia - Griekse Gehaktballetjes
Keftedakia - Griekse Gehaktballetjes
Mezedes - Griekse hapjes - tapas
Mezedes - Griekse hapjes - tapas