Keftedes: een van de traditionele gerechten in Griekenland. Het is een lekker gerecht, dat meestal wordt gegeten met aardappels en tomatensaus. Smakelijk, sappig en overheerlijk! Probeer dit traditionele Keftedes (Keftethes) recept eens uit. Gebruik voor je gerecht goede Griekse extra vergine olijfolie, dit komt de smaak van je gerecht zeker ten goede.
"Keftedes in tomatensaus zijn smaakvolle, malse gehaktballetjes"
Wil je liever kleine gehaktballetjes in de pan bakken, kijk dan bij ons recept voor keftedakia. Het recept voor (gevulde) bifteki is trouwens ook een aanrader. Wil je gehaktballetjes (rolletjes) met een ándere smaak, probeer dan eens de lekkere Soutzoukakia
Doe het gehakt met de eieren, paneermeel, zout, de gesnipperde ui, peterselie kruiden voor Griekse gehaktballetjes en munt in een grote kom en kneed het goed door. Vorm hiervan gehaktballen. Schil de aardappelen en snijd ze in de lengte in vieren. Doe in een pan de extra vergine olijfolie en de tomatenblokjes met de rundvleesbouillontabletten en een glas water en laat dit even zachtjes koken.
Doe de tomatensaus in een grote ovenschaal en leg de aardappelen en de keftedes / gehaktballen erin. Laat de schaal ongeveer een uurtje in een voorverwarmde oven staan, ongeveer op 250 graden. De gehaktballen na een half uurtje een keer omdraaien. Lekker met een Griekse salade met feta en stukjes stokbrood.
Bekijk hier onder hoe je keftedes maakt, met stap voor stap foto's.
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Nodig voor 4 á 5 personen:
1 kg gehakt (half om half)
1 gesnipperde ui
2 eieren
1 kopje Griekse extra vergine olijfolie
1 kop paneermeel
2 blikjes Griekse tomatenblokjes
2 eetlepels peterselie
2 afgestreken theelepels zout
2 eetlepels kruiden voor Griekse gehaktballetjes
1 theelepel munt
aardappelen
2 runderbouillontabletten
3 eetlepels rode wijnazijn
Keftedes - Griekse Gehaktballen met tomatensaus in de oven
Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis