Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 

Peloponnesos

Peloponnesos. Peloponnesos is een Grieks district, het derde grootste in Griekenland na Macedonië en Centraal Griekenland. Peloponnesos is het zuidelijkste deel van het Griekse vasteland. Het is een schiereiland dat via de smalle landengte van Korinthe met het Griekse vasteland is verbonden. In de 19e eeuw is in deze landengte het kanaal van Korinthe aangelegd waardoor sindsdien Peloponnesos helemaal door water is omgeven. Je zou kunnen zeggen dat Peloponnesos nu een groot eiland is. Peloponnesos is rijk aan prachtige natuur en cultuur, het is een heel geschikt gebied om tijdens de vakantie met da auto te ontdekken. Zo kun je o.a. belangrijke historische plekken als Olympia, Mycene, Epidavros, Nafplion, Pylos, Methoni, Monemvasia en Mystras bezoeken.

Video Peloponnesos

Fly & drive Peloponnesos from Griekse Gids Reizen on Vimeo.

Peloponnesos is een bergachtig district met hoge en lage bergen. Hier en daar bevinden zich grote en kleine vlaktes. Door het landschap stromen allerlei rivieren en er zijn meerdere meren en lagunes. Peloponnesos is bestuurlijk onderverdeeld in 7 departementen, dat zijn: Achaia, Argolis, Arkadia, Elia (Ilia), Korinthia, Lakonia en Messinia. Grote steden op het schiereiland zijn Patras, Kalamata, Korinthe, Tripolis, Pyrgos, Egio, Nafplion, Sparta, Argos en Amaliada.

Boek je vakantie naar Peloponnesos

Ben je net zo enthousiast geworden over Peloponnesos als wij? Je kunt dan je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij hebben verschillende vakanties en leuke fly & drives samengesteld op de Peloponnesos. Vertel ons al je wensen en wij stellen een vakantie op maat voor je samen. Maak een afspraak en kom langs bij ons reisbureau in Wijk bij Duurstede voor persoonlijk advies. Voor vragen of meer informatie neem je contact op met ons via reizen@grieksegids.nl of bel naar (0031) 0343-594447 of (0031) 06-51914690.

Foto's Peloponnesos - Peloponnesos in beeld


Badplaatsen Peloponnesos

Op de Peloponnesos zijn tientallen prachtige badplaatsen. Populaire badplaatsen zijn er in alle departementen te vinden, dat zijn de stranden van  Achaia (Egio, Kalogria, Kylini), Argolis (Tolo, Porto Cheli, Chinitsa, Ermioni, Palia Epidavros), Korinthia (Loutraki, Xylokastro), Elia (Katakolo), Messinia (Kyparissia, Gialova, Pylos, Methoni, Finikounda, Koroni, Petalidi, Kalamata, Kardamili, Stoupa), Lakonia (Gythio, Elafonisos), Arkadia (Astros).

Geschiedenis Peloponnesos

Het district heeft een zeer rijke geschiedenis. Haar naam heeft Peloponnesos te danken aan de mythologische figuur Pelopas (Pelops), zoon van Tantalos. Vierduizend jaar lang was Peloponnesos een centrum van belangrijke culturele ontwikkelingen in de Middellandse zee. In iedere uithoek op het schiereiland zijn er historische bezienswaardigheden die uit verschillende periodes stammen, vanaf de oudheid tot aan de recentere eeuwen. In de oudheid was Olympia de locatie waar om de vier jaar alle Griekse stammen zich verzamelden om aan de Olympische Spelen deel te nemen. Peloponnesos wordt door de Grieken ook wel Moriás genoemd.

Historische bezienswaardigheden Peloponnesos

Bergen en vlaktes Peloponnesos

Peloponnesos is in het algemeen een zeer bergachtig schiereiland, en dan vooral het oostelijke en het centrale gedeelte van het district. De hoogste bergen zijn Taygetos (2407 meter), Ziria (2376 meter), Chelmos (2341 meter), Erymanthos (2224 meter) en Panachaikon (2224 meter). De grootste vlakte van Peloponnesos ligt in het departement Elia.  Andere grotere vlaktes zijn de vlaktes bij Argos (departement Korinthia) en bij de departementen Achaia, Messinia en Lakonia (bij Sparta). Het grootste plateau is dat van het departement Arkadia, bij Tripolis.

De kaart van Peloponnesos - Map of Peloponnese

Of klik op de kaart

Peloponnesos - Kaart van PeloponnesosGythios - lakonia Peloponnesos Epidavros - Argolis Peloponnesos Patras - Achiaia Peloponnesos Kyllini - Elia Peloponnesos Pyrgos - Elia Peloponnesos Olympia - Elia Peloponnesos Kyparissis - Messinia Peloponnesos Pylos - Messinia Peloponnesos Kalamata - Messinia Peloponnesos Koroni - Messinia Peloponnesos Methoni - Messinia Peloponnesos Stoupa - Messinia Peloponnesos Mystras - Lakonia Peloponnesos Sparta - Lakonia Peloponnesos Kardamili - Messinia Peloponnesos Mani - Lakonia Peloponnesos Neapoli - Lakonia Peloponnesos Monemvassia - Lakonia Peloponnesos Leonidio - Lakonia Peloponnesos Tripolis - Arkadia Peloponnesos Argos - Argolis Peloponnesos Tolo - Argolis Peloponnesos Nafplion- Argolis Peloponnesos Mycene - Argolis Peloponnesos Nemea - Argolis Peloponnesos Xylokastro - Korinthia Peloponnesos Kalavryta - Achaia Peloponnesos Egio - Achaia Peloponnesos Kanaal Korinthe - Peloponnesos
De kaart van Peloponnesos - The map of Peloponnesos

De rivieren en meren van Peloponnesos

Door Peloponnesos stromen grotere en kleinere rivieren en er zijn meerdere meren. Er zijn niet alleen stromen boven de aardoppervlakte maar ook ondergrondse stromen. Vooral in de gebieden van Arkadia en Mani (centraal-zuid Peloponnesos) en dat komt door het kalk gesteende dat hier in overvloed voorkomt. De grootste rivieren zijn Alfios en Evrotas. Andere rivieren zijn Pinios, Ladon en Pamisos . De grootse meren op Peloponnesos zijn Stymfalia in het departement Korinthia (600 meter meter boven de zeespiegel) en het meer Taka, in het departement Arkadia (650 meter boven de zeespiegel). Daarnaast zijn er een aantal lagunes, de bekendste lagune is die van Kotichi (bij de bossen van Strofilia in de departementen Achaia en Elia) en de lagune van Moustou (Arkadia). In Peloponnesos zijn ook enkele mooie watervallen zoals de watervallen van Pollimnio en prachtige grotten zoals de grot van Diros in Mani.

De stranden van Peloponnesos

Rondom heel Peloponnesos zijn enkele tientallen indrukwekkende stranden. De bekendste stranden zijn Voidokilia (in Messinia, 10 kilometer ten noorden van Pylos), de stranden bij Gialova, Elaia (in Messinia bij Kyparissia), de stranden bij Finikounda (Messinia), Kalogria (Achaia), Tolo (Argolis), de stranden van Elafonisos, Chinitsa (bij Kranidi), de stranden bij Porto Cheli, het strand van Stoupa en allerlei stranden bij Mani, de stranden bij Koroni, het strand van Kalamata en veel meer.

De wegen van Peloponnesos

De wegen van Peloponnesos zijn over het algemeen erg goed. Er zijn diverse autosnelwegen en zeer goed provinciale wegen. De route van Athene naar Kalamata hebben wij in minder dat 2,5 uur afgelegd en de route Athene-Patras in minder dan twee uur. In sommige gebieden zijn de wegen goed, maar erg bochtig. Ook kun je op de Peloponnesos een mooie tocht door de Vouraikos kloof maken met de bijzondere tandrad-trein: de Diakofto - Kalavrita Railway.  Lees meer over het treintje dat van Diakofto naar Kalavrita gaat.

Skiën op de Peloponnesos

Wist je dat je op de Peloponnesos ook kunt skiën? Echt waar! Bij Xylokastro en bij Kalavrita zijn skipistes, Op de bergen van Ziria bijvoorbeeld, liggen de dorpen Ano Trikala, Mesa Trikala en Kato Trikala. Wanneer je hier bent, dan waan je jezelf in Oostenrijk. In Ziria bevindt zich het skicentrum van Ziria waar je in de winter kunt skiën. Hetzelfde geld voor de bergen bij Kalavrita.

Hoe is Peloponnesos bereikbaar?

Er zijn twee internationale luchthavens, die van Kalamata en die van Araxos (bij Patras). Veel toeristen vliegen naar Athene en gaan dan met een huurauto of bus of trein verder naar Peloponnesos. Naar Peloponnesos kun je zowel met de boot als met het vliegtuig komen. Vanaf Italië bijvoorbeeld, is er een rechtstreekse bootverbinding met de haven van Patras.

Gerelateerde links Peloponnesos:

Griekenland Top 12 van de peloponnesos
Griekenland Rondreis Peloponnesos deel1
Griekenland Rondreis Peloponnesos deel2
Griekenland Peloponessos.nl
Griekenland Griekse eilanden
Griekenland Landenkompas Peloponessos

 

Gemiddelde temperaturen

Januari
10.2°C
Februari
10.6°C
Maart
12.3°C
April
15.2°C
Mei
19.7°C
Juni
24.1°C
Juli
26.4°C
Augustus
26.3°C
September
23.2°C
Oktober
18.9°C
November
14.8°C
December
11.7°C


Peloponnesos: Waar ligt Peloponnesos?


Waar ligt Peloponnesos
De kaart / landkaart van Peloponnesos

© De Griekse Gids 2000-2020