Peloponnesos

Peloponnesos. Peloponnesos is een Grieks district, het derde grootste in Griekenland na Macedonië en Sterea Ellada (Centraal Griekenland). Haar naam heeft Peloponnesos te danken aan de mythologische figuur Pelopas (Pelops), zoon van Tantalos. Peloponnesos, dat door de Grieken ook wel Moriás genoemd wordt, is het zuidelijkste deel van het Griekse vasteland. In feite is het een schiereiland dat via de smalle landengte van Korinthe met het Griekse vasteland is verbonden. In de 19e eeuw is in deze landengte, het kanaal van Korinthe aangelegd waardoor sindsdien, Peloponnesos helemaal door water is omgeven. Je zou kunnen zeggen dat Peloponnesos nu gewoon een eiland is.

Peloponnesos is bestuurlijk onderverdeeld in 7 departementen, dat zijn: Achaia, Argolis, Arkadia, Elia (Ilia), Korinthia, Lakonia en Messinia. Grote steden op het schiereiland zijn Patras, Kalamata, Korinthe, Tripolis, Pyrgos, Egio, Nafplion, Sparta, Argos en Amaliada.

Peloponnesos is in het algemeen een bergachtig district met hoge en lage bergen. Hier en daar bevinden zich grote en kleine vlaktes. Door het landschap stromen allerlei rivieren en er zijn meerdere meren en lagunes. 

Het district heeft een zeer rijke geschiedenis. Vierduizend jaar lang was Peloponnesos een centrum van belangrijke culturele ontwikkelingen in de Middellandse zee. In iedere uithoek op het schiereiland zijn er historische bezienswaardigheden die uit verschillende periodes stammen, vanaf de oudheid tot aan de recentere eeuwen. In de oudheid was Olympia de locatie waar om de vier jaar alle Griekse stammen zich verzamelden om aan de Olympische Spelen deel te nemen.

De populairste badplaatsen op Peloponnesos
Wanneer je Peloponnesos niet goed kent, dan weet je niet waar je moet beginnen. Er zijn namelijk tientallen prachtige badplaatsen. Populaire badplaatsen zijn er in alle departementen te vinden, dat zijn de stranden van  Achaia (Egio, Kalogria, Kylini), Argolis (Tolo, Porto Cheli, Chinitsa, Ermioni, Palia Epidavros), Korinthia (Loutraki, Xylokastro), Elia (Katakolo), Messinia (Kyparissia, Gialova, Pylos, Methoni, Finikounda, Koroni, Petalidi, Kalamata, Kardamili, Stoupa), Lakonia (Gythio, Elafonisos), Arkadia (Astros).

Foto's Peloponnesos - Peloponnesos in beeld

Oud-Messini Ithomi | Messinia Peloponessos | Foto 9 - Foto van De Griekse Gids Palamidi Nafplion - Argolis - Peloponessos - Foto 19 - Foto van De Griekse Gids Epidavros Argolis - Peloponessos Foto 18 - Foto van De Griekse Gids Kotronas Mani - Lakonia Peloponnesos foto 8 - Foto van De Griekse Gids Galatas | Argolis Peloponessos | Griekenland | Foto 2 - Foto van De Griekse Gids Elafonisos Lakonia - Peloponnesos foto 2 - Foto van De Griekse Gids Kanaal Korinthe - Peloponnesos De Griekse Gids foto 5 - Foto van De Griekse Gids Areopoli Mani - Lakonia Peloponnesos foto 7 - Foto van De Griekse Gids Palamidi - Nafplion - Argolis - Peloponessos - Foto 9 - Foto van De Griekse Gids Glyfa - Elia Peloponnesos foto 3 - Foto van De Griekse Gids Koilada (Kilada) | Argolis Peloponessos | Griekenland foto 31 - Foto van De Griekse Gids Mystras (Mistras) | Lakonia Peloponessos | De Griekse Gids 42 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Peloponnesos»


Griekse Gids Reizen Eliza was here Griekenland Sunweb Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland Vakantiediscounter Griekenland;

De bekendste historische bezienswaardigheden van Peloponnesos

De bergen en vlaktes van Peloponnesos
Peloponnesos is in het algemeen een zeer bergachtig schiereiland, en dan vooral het oostelijke en het centrale gedeelte van het district. De hoogste bergen zijn Taygetos (2407 meter), Ziria (2376 meter), Chelmos (2341 meter), Erymanthos (2224 meter) en Panachaikon (2224 meter). De grootste vlakte van Peloponnesos ligt in het departement Elia.  Andere grotere vlaktes zijn de vlaktes bij Argos (departement Korinthia) en bij de departementen Achaia, Messinia en Lakonia (bij Sparta). Het grootste plateau is dat van het departement Arkadia, bij Tripolis.De kaart van Peloponnesos - Map of Peloponnese

Of klik op de kaart

Peloponnesos - Kaart van PeloponnesosGythios - lakonia Peloponnesos Epidavros - Argolis Peloponnesos Patras - Achiaia Peloponnesos Kyllini - Elia Peloponnesos Pyrgos - Elia Peloponnesos Olympia - Elia Peloponnesos Kyparissis - Messinia Peloponnesos Pylos - Messinia Peloponnesos Kalamata - Messinia Peloponnesos Koroni - Messinia Peloponnesos Methoni - Messinia Peloponnesos Stoupa - Messinia Peloponnesos Mystras - Lakonia Peloponnesos Sparta - Lakonia Peloponnesos Kardamili - Messinia Peloponnesos Mani - Lakonia Peloponnesos Neapoli - Lakonia Peloponnesos Monemvassia - Lakonia Peloponnesos Leonidio - Lakonia Peloponnesos Tripolis - Arkadia Peloponnesos Argos - Argolis Peloponnesos Tolo - Argolis Peloponnesos Nafplion- Argolis Peloponnesos Mycene - Argolis Peloponnesos Nemea - Argolis Peloponnesos Xylokastro - Korinthia Peloponnesos Kalavryta - Achaia Peloponnesos Egio - Achaia Peloponnesos Kanaal Korinthe - Peloponnesos
De kaart van Peloponnesos - The map of Peloponnesos

Foto's - in beeld

Tolo (Tolon) Argolis - Peloponessos Foto 28 - Foto van De Griekse Gids
Porto Kagio Mani - Lakonia Peloponnesos foto 8 - Foto van De Griekse Gids
Loutra Killinis - Elia Peloponnesos foto 4 - Foto van De Griekse Gids
Elafonisos, Lakonia, Peloponnesos - De Griekse Gids - Foto van De Griekse Gids

méér foto's van »


De rivieren en meren van Peloponnesos
Door Peloponnesos stromen grotere en kleinere rivieren en er zijn meerdere meren. Er zijn niet alleen stromen boven de aardoppervlakte maar ook ondergrondse stromen. Vooral in de gebieden van Arkadia en Mani (centraal-zuid Peloponnesos) en dat komt door het kalk gesteende dat hier in overvloed voorkomt. De grootste rivieren zijn Alfios en Evrotas. Andere rivieren zijn Pinios, Ladon en Pamisos . De grootse meren op Peloponnesos zijn Stymfalia in het departement Korinthia (600 meter meter boven de zeespiegel) en het meer Taka, in het departement Arkadia (650 meter boven de zeespiegel). Daarnaast zijn er een aantal lagunes, de bekendste lagune is die van Kotichi (bij de bossen van Strofilia in de departementen Achaia en Elia) en de lagune van Moustou (Arkadia). In Peloponnesos zijn ook enkele mooie watervallen zoals de watervallen van Pollimnio en prachtige grotten zoals de grot van Diros in Mani.

De stranden van Peloponnesos
Rondom heel Peloponnesos zijn enkele tientallen indrukwekkende stranden. De bekendste stranden zijn Voidokilia (in Messinia, 10 kilometer ten noorden van Pylos), de stranden bij Gialova, Elaia (in Messinia bij Kyparissia), de stranden bij Finikounda (Messinia), Kalogria (Achaia), Tolo (Argolis), de stranden van Elafonisos, Chinitsa (bij Kranidi), de stranden bij Porto Cheli, het strand van Stoupa en allerlei stranden bij Mani, de stranden bij Koroni, het strand van Kalamata en veel meer.

De wegen van Peloponnesos
De wegen van Peloponnesos zijn over het algemeen erg goed. Er zijn diverse autosnelwegen en zeer goed provinciale wegen. De route van Athene naar Kalamata hebben wij in minder dat 2,5 uur afgelegd en de route Athene-Patras in minder dan twee uur. In sommige gebieden zijn de wegen goed, maar erg bochtig.

Skiën op de Peloponnesos
Wist je dat je op de Peloponnesos ook kunt skiën? Echt waar! Bij Xylokastro en bij Kalavrita zijn skipistes, Op de bergen van Ziria bijvoorbeeld, liggen de dorpen Ano Trikala, Mesa Trikala en Kato Trikala. Wanneer je hier bent, dan waan je jezelf in Oostenrijk. In Ziria bevindt zich het skicentrum van Ziria waar je in de winter kunt skiën. Hetzelfde geld voor de bergen bij Kalavrita.

Hoe is Peloponnesos vanaf West-Europa bereikbaar?
Naar Peloponnesos kun je zowel met de boot als met het vliegtuig komen. Vanaf Italië bijvoorbeeld, is er een rechtstreekse bootverbinding met de haven van Patras. Er zijn twee internationale luchthavens, die van Kalamata en die van Araxos (bij Patras). Veel toeristen vliegen naar Athene en gaan dan met een huurauto of bus of trein verder naar Peloponnesos.

Gerelateerde links Peloponnesos:

Griekenland Griekse eilanden
Griekenland Top 10 van de peloponnesos
Griekenland Peloponessos.nl
Griekenland Landenkompas Peloponessos
Griekenland Griekenlandaanzee.nl, creatieve vakanties

Gemiddelde temperaturen

Januari
10.2°C
Februari
10.6°C
Maart
12.3°C
April
15.2°C
Mei
19.7°C
Juni
24.1°C
Juli
26.4°C
Augustus
26.3°C
September
23.2°C
Oktober
18.9°C
November
14.8°C
December
11.7°C


Peloponnesos: Waar ligt Peloponnesos?

Waar ligt Peloponnesos
De kaart / landkaart van Peloponnesos


Peloponnesos vakanties

Aiora Luxury Suites (incl. auto)

Bekijken

Aiora Luxury Suites (incl. auto)
Arkadia
Vytina
Olympia Golden Beach (incl. auto)

Bekijken

Olympia Golden Beach (incl. auto)
Elia
Kyllini
App. Litsa

Bekijken

App. Litsa
Messinia
Aghios Nikolaos
Aparthotel Theoxenia

Bekijken

Aparthotel Theoxenia
Messinia
Chrani
© De Griekse Gids 2000-2019