Kokkinisto - Stoofvlees in tomatensaus

Kokkinisto - Traditioneel gerecht uit Griekenland

Kokkinisto is een lekker Grieks stoofpotje van rundvlees in tomatensaus. Het lijkt erg op Stifado, maar is toch nét iets anders. Het grootste verschil zit hem in het feit dat er veel minder uien bij worden gebruikt. 'Kokkinisto' betekent 'rood gemaakt' en is een manier van koken, waarbij het vlees eerst bruin gebakken wordt om sappig te blijven en vervolgens wordt een saus op basis van tomaten, samen met aromatische specerijen en kruiden toegevoegd.

"Kokkinisto is mals stoofvlees in tomatensaus."

Kokkinisto is mals en heeft aroma's en melanges van kaneel, kruidnagel en Griekse tomaten. Een heerlijk en eenvoudig recept voor een stoofschotel, perfect voor een zondags familie- of vriendendiner! Griekse stoofpot wordt op een lage temperatuur gaargestoofd, waardoor de smaken zich vermengen. Serveer het met wat geraspte kaas.

kokkinisto
Kokkinisto

Nodig:


Recept Kokkinisto
De extra vergine Griekse olijfolie in een pan verwarmen en het rundvlees aanbraden. De ui erbij en even samen bakken. Als het vocht verdampt is doen we er 100 ml rode wijn bij. De deksel op de pan doen en twee minuten zachtjes laten stomen. De tomatenblokjes toevoegen.

De laurier, kruidnagel, suiker en kaneelstokje toevoegen. Het water erbij doen en dan alles zachtjes laten sudderen tot het vlees gaar is. (Ongeveer twee uur, afhankelijk van het vlees) Als de saus te dun is, kun je het even laten koken met de deksel van de pan af. Is de saus te dik en het vlees is nog niet gaar, dan kun je heet water toevoegen en zachtjes laten doorsudderen. Tot slot zout en peper naar smaak toevoegen en klaar is de kokkinisto. Kook de kritharaki gaar in een grote pan water en serveer de kokkinisto met de kritharaki. (Zie onderstaande foto's)

Dit gerecht is zowel lekker met kritharaki als met rijst en kan ook bij aardappelpuree of patat. Het is erg lekker met geraspte kaas overheen, vooral als je er kritharaki bij serveert. (Kritharaki is een soort kleine rijstvormige pasta, te koop bij o.a. To Magazaki)



 

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis

Kokkinisto maken
De ingrediënten voor Kokkinisto
Kokkinisto maken
De olijfolie in een pan verwarmen en het rundvlees aanbraden.
Kokkinisto maken
De ui erbij en even samen bakken.
Kokkinisto maken
Als het vocht verdampt is doen we er 100 ml rode wijn bij.
Kokkinisto maken
De tomatenblokjes toevoegen.
Kokkinisto maken
Het water erbij doen.
Kokkinisto maken
Laurier, kruidnagel, suiker en kaneelstokje toevoegen en alles zachtjes laten koken tot het vlees gaar is.
Kokkinisto maken
Tot slot zout en peper naar smaak toevoegen en klaar is de kokkinisto.
Kokkinisto maken
Het is erg lekker met kritharaki en geraspte kaas overheen.

Ook lekker!

Baklava - Grieks zoet toetje met filodeeg
Baklava - Grieks zoet toetje met filodeeg
Mousaka, Grieks ovengerecht met aubergine en gehakt
Mousaka, Grieks ovengerecht met aubergine en gehakt
Youvarlakia
Youvarlakia
Bifteki gevuld met kaas of feta
Bifteki gevuld met kaas of feta