Een van onze favoriete, traditionele gerechten uit Griekenland is gemistá. Gemista betekent letterlijk "gevuld". Hier hebben we tomaten en paprika's gevuld, maar in Griekenland worden bijvoorbeeld ook courgettebloemen "gevuld". Het is de benaming voor ovenschotels met gevulde groenten. Dit recept voor Gemista valt onder de categorie Griekse gerechten genaamd "Ladera", dit betekent dat gerechten bereid zijn met olijfolie. Zorg er dus voor dat je extra vergine olijfolie van goede kwaliteit gebruikt, die de smaak zeker zal verbeteren!
"Gemista kan zowel vegetarisch als met vlees bereid worden."
Het traditionele Griekse recept voor Gemista kan ofwel vegetarisch zijn, waarbij de gemista wordt gevuld met rijst, gesneden groenten en gebakken in een tomatensaus, of ze kunnen runder- of varkensvleesgehakt bevatten. Er zijn talloze recepten voor Griekse gevulde tomaten en bijna elk huishouden heeft er zijn eigen variant. Hier zie je de recepten van onze Griekse (schoon)moeder en we zijn er dol op!
Was de tomaten en paprika's en snijd aan de bovenkant het kapje eraf en bewaar het. Vervolgens al het vruchtvlees uit de tomaten scheppen met een lepeltje. De paprika's wassen en de zaadlijsten eruit halen. De tomaten en paprika's van binnen bestrooien met wat zout. Het vruchtvlees van de tomaten pureren. De groente fijnsnijden met een blender.
Gemista
De ui zachtjes bakken in 1 kop extra vergine olijfolie en dan op een hoger vuur het gehakt erbij, als het gehukt rul is, de gepureerde tomaten erbij en 5 minuten laten smoren. De peterselie, aardappel, groenten, rijst, de gemista kruiden, peper en zout toevoegen en koken tot de rijst bijna gaar is. (Ongeveer 20 minuten)
Als er niet genoeg vocht in de tomaten zat, kun je een half pakje Griekse gezeefde tomaten toevoegen en een glas water.Tijdens het koken steeds even roeren, zodat het niet gaat plakken aan de bodem van je pan. Indien nodig, nog meer water toevoegen. In de oven zal de rijst verder garen.
De vulling met een lepeltje in de tomaten en paprika's scheppen en ze in een ovenschaal zetten. De kapjes er weer opzetten en de rest van de olie bij de tomaten en paprika's gieten. Anderhalve kop water in de ovenschaal doen en een paar aardappelpartjes erbij. In de oven op 180 graden ongeveer 1 uur bakken. Zorg ervoor dat je de Gemista het eerste half uur met aluminiumfolie over de schaal in de oven zet, want door de stoom kan de rijst verder gaarkoken zonder dat de tomaten en paprika's aanbranden. Het laatste half uur haal je het aluminiumfolie eraf. Smullen maar! Bekijk hieronder de stap-voor-stap foto's.
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Nodig voor 4 personen:
5 grote vleestomaten
4 paprika's
1 1/2 kop Griekse extra vergine olijfolie
1 kop (250 gr) rijst (Karolina rijst)
250 gr. gehakt
1 grote ui fijngesneden
1 courgette fijngesneden
1 aardappel fijngesneden
1 winterpeen fijngesneden
1/2 kop fijngesneden peterselie
2 eetlepels kruiden voor gemista
2 theelepels zout
peper
advertentie
Bestel Griekse producten bij To Magazaki
Was de tomaten en paprika's en snijd aan de bovenkant het kapje eraf en bewaar het. Vervolgens al het vruchtvlees uit de tomaten scheppen met een lepeltje. De paprika's wassen en de zaadlijsten eruit halen. De tomaten en paprika's van binnen bestrooien met wat zout. Het vruchtvlees van de tomaten pureren. De groente fijnsnijden met een blender. De ui zachtjes bakken in 1 kop olijfolie. De gepureerde tomaten erbij doen en het 5 minuten laten smoren. De peterselie, aardappel, groenten, rijst, gemista kruiden, peper en zout toevoegen en koken tot de rijst bijna gaar is. (Ongeveer 10-15 minuten) In de oven zal de rijst verder garen.
De vulling met een lepeltje in de tomaten en paprika's scheppen en ze in een ovenschaal zetten. De kapjes er weer opzetten en de rest van de olie bij de tomaten en paprika's gieten. Anderhalve kop water in de ovenschaal doen en een paar aardappelpartjes erbij. In de oven op 180 graden ongeveer 1 uur bakken. Zorg ervoor dat je de Gemista het eerste half uur met aluminiumfolie over de schaal in de oven zet, want door de stoom kan de rijst verder gaarkoken zonder dat de tomaten en paprika's aanbranden. Het laatste half uur haal je het aluminiumfolie eraf. Smullen maar!
Gemistá - Grieks ovenschotel met gevulde tomaten en paprika's
Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis