Gemista - Gevulde tomaten en paprika's

Gemista (Gemistá) - Gevulde tomaten en/of paprika's

Een van de favoriete, traditionele gerechten in Griekenland is gemistá. Gemista betekent letterlijk gevuld. Hier hebben we tomaten en paprika's gevuld, maar in Griekenland worden bijvoorbeeld ook courgettebloemen gevuld. Het is de benaming voor ovenschotels met gevulde groenten.

Griekse keuken spullen
Bestel Griekse kruiden en keukenspullen>>>

Hoe maak je Gemistá? Recept voor Gemistá met foto's

Was de tomaten en paprika's en snijd aan de bovenkant het kapje eraf en bewaar het. Vervolgens al het vruchtvlees uit de tomaten scheppen met een lepeltje. De paprika's wassen en de zaadlijsten eruit halen. De tomaten en paprika's van binnen bestrooien met wat zout. Het vruchtvlees van de tomaten pureren.

Gemistá - Grieks ovengerecht
Gemista

De ui zachtjes bakken in 1 kop olijfolie en dan op een hoger vuur het gehakt erbij, als het gehukt rul is, de gepureerde tomaten erbij en 5 minuten laten smoren. De peterselie, aardappel, groenten, rijst, gemista kruiden, peper en zout toevoegen en koken tot de rijst bijna gaar is. In de oven zal de rijst verder garen.

De vulling met een lepeltje in de tomaten en paprika's scheppen en ze in een ovenschaal zetten. De kapjes er weer opzetten en de rest van de olie bij de tomaten en paprika's gieten. Anderhalve kop water in de ovenschaal doen en een paar aardappelpartjes erbij. In de oven op 180 graden ongeveer 1 uur bakken. Smullen maar!

Wat heb je nodig om Gemistá te maken?

Nodig voor 4 personen:
5 grote vleestomaten
4 paprika's
1 1/2 kop Griekse extra vergine olijfolie 
1 kop rijst
250 gr. gehakt
1 grote ui fijngesneden
1 courgette fijngesneden
1 aardappel fijngesneden
1 winterpeen fijngesneden
1/2 kop fijngesneden peterselie
2 eetlepels kruiden voor gemista
peper en zout

Hoe maak je vegetarische Gemistá? (Ook heerlijk!)

Was de tomaten en paprika's en snijd aan de bovenkant het kapje eraf en bewaar het. Vervolgens al het vruchtvlees uit de tomaten scheppen met een lepeltje. De paprika's wassen en de zaadlijsten eruit halen. De tomaten en paprika's van binnen bestrooien met wat zout. Het vruchtvlees van de tomaten pureren. De ui zachtjes bakken in 1 kop olijfolie, de gepureerde tomoten erbij en 5 minuten laten smoren. De peterselie, aardappel, groenten, rijst, gemista kruiden, peper en zout toevoegen en koken tot de rijst bijna gaar is. In de oven zal de rijst verder garen.

De vulling met een lepeltje in de tomaten en paprika's scheppen en ze in een ovenschaal zetten. De kapjes er weer opzetten en de rest van de olie bij de tomaten en paprika's gieten. Anderhalve kop water in de ovenschaal doen en een paar aardappelpartjes erbij. In de oven op 180 graden ongeveer 1 uur bakken. Smullen maar!

Gemistá stap voor stap maken:

  1. Ingredienten voor Gemistá - Dit is wat je nodig hebt om Gemistá te bereiden

    Gemistá - Grieks ovengerecht
     
  2. De tomaten uithollen

    Gemistá - Grieks ovengerecht
     
  3. De groenten fijnsnijden

    Gemistá - Grieks ovengerecht
     
  4. De ui zachtjes bakken en gehakt toevoegen

    Gemistá - Grieks ovengerecht
     
  5. Tomatenpuree toevoegen

    Gemistá - Grieks ovengerecht
     
  6. De groenten toevoegen en de rijst toevoegen

    Gemistá - Grieks ovengerecht
     
  7. De tomaten en paprika's vullen

    Gemistá - Grieks ovengerecht
     
  8. Klaar om in de oven te gaan.

    Gemistá - Grieks ovengerecht
     
  9. Na een uur in de oven, klaar is de gemistá!

    Gemistá - Grieks ovengerecht
     
  10. Kali Orexi - eet smakelijk!

    Gemistá - Grieks ovengerecht


Gemistá - Grieks ovenschotel met gevulde tomaten en parika's

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids B.V. - Wendy Nikolidakis


Kerstmis To Magazaki - Griekse producten

Ook lekker!

Baklava - Grieks zoet toetje met filodeeg
Baklava - Grieks zoet toetje met filodeeg
Spanakopitakia - Spinaziehapjes
Spanakopitakia - Spinaziehapjes
Spanakopita, Griekse Spinazietaart met feta
Spanakopita, Griekse Spinazietaart met feta
Briam - Griekse Groenten in de oven
Briam - Griekse Groenten in de oven