Met TUI naar Griekenland
Last minutes Sunweb


  


Gemista - Gevulde tomaten

Gemista (Gemistá) - Gevulde tomaten of paprika's



Gemista | gevulde tomaten en paprika's
Gemista - gevulde tomaten
en paprika's


Nodig voor 4 personen gemista:

5 grote vleestomaten
4 paprika's
1 1/2kop olijfolie
1 kop rijst
250 gr. gehakt
1 grote ui fijngesneden
1 courgette fijngesneden
1 aardappel fijngesneden
1 winterpeen fijngesneden
1/2 kop fijngesneden peterselie
peper en zout
 

Recept voor gemista

Was de tomaten en paprika's en snijd aan de bovenkant het kapje eraf en bewaar het. Vervolgens al het vruchtvlees uit de tomaten scheppen met een lepeltje. De paprika's wassen en de zaadlijsten eruit halen. De tomaten en paprika's van binnen bestrooien met wat zout. Het vruchtvlees van de tomaten pureren.

De ui zachtjes bakken in 1 kop olijfolie en dan op een hoger vuur het gehakt erbij, als het gehukt rul is, de gepureerde tomaten erbij en 5 minuten laten smoren. De peterselie, aardappel, groenten, rijst, peper en zout toevoegen en koken tot de rijst bijna gaar is. In de oven zal de rijst verder garen.

De vulling met een lepeltje in de tomaten en paprika's scheppen en ze in een ovenschaal zetten. De kapjes er weer opzetten en de rest van de olie bij de tomaten en paprika's gieten. Anderhalve kop water in de ovenschaal doen en een paar aardappelpartjes erbij. In de oven op 180 graden ongeveer 1 uur bakken. Smullen maar!

Voor vegetarische gemista: (ook heerlijk!)

Nodig: 10 grote tomaten, 5 paprika's, 500 gram risotto,1 artisjok fijgesneden, 1 citroen om over de artisjok te sprenkelen, 1 winterwortel fijgesneden, 1 grote aardapel fijgesneden, 1 grote ui fijngesneden, 3 eetlepels peterselie, 2 eetlepels dille, 1 eetlepel munt, 125 ml. olijfolie, 1 eetlepel zout, peper. (Voor een klein gezelschap kan je uiteraard de ingredienten halveren.)
*Voor er overheen: Olijfolie en oregano.

Het vruchtvlees uit de tomaten halen. De helft apart bewaren. De andere helft samen met alle ingrediënten in een kom doen en mengen. Je kookt de ingrediënten niet!. Met het mengsel de tomaten en paprika's vullen. De kapjes op de tomaten en paprika's zetten. Hieroverheen de rest van het tomaten vruchtvlees vermengd met een half glas olijfolie en een eetlepel rigani gieten. Oven voorverwarmen op 180 graden celsius. Ongeveer 1 uur in de oven gaar laten worden.
 

Recept en foto's: copyright VOF de Griekse Gids - Wendy Nikolidakis

Foto's: Gemista met gehakt

gemista
Ingredienten voor gemista.
gemista
De tomaten uithollen
gemista
De groenten fijnsnijden
gemista
De ui zachtjes bakken
en gehakt toevoegen
gemista
Tomatenpuree
toevoegen
gemista
De groenten toevoegen
en de rijst toevoegen
gemista
De tomaten
en paprika's vullen
gemista
Aardappels erbij
en olijfolie erover
gemista
Klaar om in
de oven te gaan.
 
gemista
Na een uur in de oven
gemista
Klaar is de gemista!

gemista

Gemista, Griekse gevulde paprika's en tomaten

gemista | Gevulde tomaten en paprika's uit Griekenland

Recept en foto's: copyright VOF de Griekse Gids - Wendy Nikolidakis


(Tekst ©De Griekse Gids)





Advertenties

Sunweb Griekenland
TUI Griekenland