Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Heraklion

Heraklion Kreta - vakantie, informatie en leuke tips

HERAKLION.(Iraklion) Heraklion is de hoofdstad van Kreta en ligt centraal aan de noordkust van het eiland. Het is één van de grootste steden van Griekenland en het vliegveld heeft de grootste charter capaciteit van het land. Heraklion is dus voor de meeste mensen de plek waar ze de eerste voet op Kretenzer bodem zetten, nadat ze met het vliegtuig zijn geland op Kreta. (Niet iedereen want bij Chania is een kleiner vliegveld.)

"Heraklion is een levendige stad."

Door de centrale ligging, goede verbindingen met het vasteland en Europa en de aanwezigheid van veel hotels, is Heraklion meestal het beginpunt van een Kreta-reis. De stad biedt veel afwisseling; drukke winkelstraten, veel terrassen op pleintjes, de kleurrijke dagmarkt en natuurlijk eethuisjes met Kretenzische specialiteiten. Uiteraard moet je Knossos niet overslaan als je in Heraklion bent.

Video Haven Heraklion

Vakantie 

Wil je genieten van een vakantie in Heraklion op Kreta? Bekijk hier het vakantieoverzicht naar departement Heraklion. Je kunt ook je reis bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij zijn vaak op Kreta geweest en kennen het eiland erg goed. Voor vragen of meer informatie kun je ook contact opnemen met ons via reizen@grieksegids.nl of (0031) 0343-594447.

Bekijk foto's HeraklionEen wandeling door Heraklion

Maak een wandeling langs de haven, de oude Venetiaanse vestingwallen, de gezellige markt, de winkelstraten, de Morosini-fontein, de mooie kerken zoals de Agios Minas en Agios Titos, het grote vrijheidsplein en het indrukwekkende archeologisch museum en je zult het met ons eens zijn: Heraklion is een prachtige stad, die leeft! 

Heraklion Kreta
Heraklion Kreta

De vissershaven en Koules

De oude binnenstad van Heraklion is ontstaan ​​in de middeleeuwen. Begin een wandeling rond Heraklion bij de vissershaven dicht bij de Rocca al Mare dat nu bekend staat onder de Turkse naam Koules. Eeuwenlang werd het gebruikt als bescherming tegen indringers, net als de grote stadsmuren. Dit zijn de langste stadsmuren van Europa. Met zijn enorme donkere gangen en cellen was het fort ook een gevangenis voor veel Kretenzische rebellen en degenen die de regels overtreden die door opeenvolgende bezetters van Kreta waren opgelegd. Koules is gebouwd op twee niveaus en biedt een indrukwekkend uitzicht op Heraklion vanaf de kantelen. Tegenwoordig herbergt de haven felgekleurde vissersboten en drukke taverna's die verse vis verkopen. Als je vanaf Koules naar de stad kijkt, zie je de bogen waarin boten werden gerepareerd en die werden gebruikt als arsenaal voor het opslaan van wapens en buskruit. De grootste bedreiging voor het Venetiaanse bolwerk van Heraklion, of Candia, zoals het toen werd genoemd, was afkomstig van de zeekant van de stad. Veel zeeslagen werden voor deze kust uitgevochten.

Heraklion Kreta
Koules in Heraklion op Kreta

Wanneer je naar het noorden kijkt zie je het onbewoonde eiland Dia. Hier vond de duiker Jacques Cousteau bewijs van de oude Minoïsche nederzetting (ongeveer 2700-1450 voor Christus). Boottochten kunnen worden geboekt bij reiswinkeltjes in het centrum van Heraklion, net als excursies naar verschillende bezienswaardigheden. De autovrije 25 augustus Straat ligt direct tegenover de oude haven en strekt zich uit tot het Leeuwenplein. Het dankt zijn naam aan een massamoord op veel Kretenzers en Britten, door de Turken, die plaatsvond in 1898. Dit dwong uiteindelijk de 'Grootmachten' (Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland) om de strijd van Kreta te erkennen. Deze gebeurtenissen leidden uiteindelijk tot de verklaring van een Kretenzische staat en tenslotte tot eenwording met Griekenland in 1913.

Agios Titoskathedraal

Als je de heuvel oploopt en de winkels passeert bereik je de Agios Titoskathedraal. De heilige Titus predikte het evangelie op Kreta tijdens de Romeinse heerschappij en werd gemarteld in Gortyna, waar een 7e-eeuwse basiliek staat. Zijn kerk in Heraklion werd gebouwd in de tweede Byzantijnse periode, toen het voor het eerst dienst deed als kathedraal van de stad. Het huidige gebouw is het resultaat van renovaties na de bijna volledige vernietiging ervan door een zware aardbeving in 1856. De schedel van Sint Titos werd hier vanuit Venetië overgebracht in 1956 en is sindsdien bewaard in de kerk. Als de kathedraal tijdens je bezoek open is, is het de moeite waard om naar binnen te gaan.

De Venetiaanse Loggia

Iets verder ontdek je de Venetiaanse Loggia die functioneerde als een club voor de adel. De Loggia is een prachtig voorbeeld van een Venetiaans gebouw,. Het werd gebouwd in de 16e eeuw. Tegenwoordig herbergt de Loggia een deel van het stadhuis van Heraklion. De Basiliek van San Marco er vlakbij gelegen  is nu de gemeentelijke kunstgalerie en organiseert vaak tentoonstellingen over kunst en kunstnijverheid. Gebouwd in 1239 was het ooit de kathedraal van Kreta. De basiliek was van de regerende hertog en werd uiteindelijk zijn begraafplaats.

Liondaria of Leeuwen Plein

Dit is het hart van Heraklion waar toeristen en lokale bewoners amenkomen.  Het is de plek om elkaar te ontmoeten.  Het wordt ook Plateia Eleftheriou Venizelou, naar Venizelos, de grootste staatsman van Kreta genoemd. De versierde fontein bestaat uit acht stortbakken en is versierd met stenen reliëf, met afbeeldingen van Griekse mythologie, en het hoofdbekken wordt ondersteund door vier zittende leeuwen die een ronde kom op hun hoofd balanceren. Francesco Morosini, de Italiaanse gouverneur liet het bouwen om Venetiaans succes te herdenken om het water via een schitterend uitgevoerd viaductsysteem van de berg Youchtas naar het centrum van de stad te brengen. Neem even de tijd om uit te rusten en wat lekkers te eten zoals een bougatsa, omelet, crêpe of souvlaki.Of drink een raki of ijskoude frappé.

De markt -Agora

Loop door de Agora, de Markt Straat. Deze oude Markt Straat is nog steeds een plek waar de locals elke dag komen om boodschappen te doen. Je vindt hier van alles: van sokken, overhemden, kruiden, vis en vers vlees, tijmhoning, raki, Kretenzische muziek tot de beste kaas. Deze markt heeft een lange geschiedenis, het is altijd een plek geweest waar men elkaar kon ontmoeten. Loop door de zijstraten en je ruikt lekker Kretenzisch eten en voelt de gezellige drukte om je heen. Cafés en goedkope eethuizen die goed eten serveren zijn er volop. Ze zijn allemaal vriendelijk en van goede kwaliteit. Bij de laatste bocht vind je de vismarkt en een aantal geweldige kleine vis ouzeries die uitstekende zeevruchten aanbieden.

Straatje in Heraklion stad Kreta
Straatje in Heraklion stad Kreta

Plateia Kornarou ligt op de top van de markt, met een mooie eigen Venetiaanse fontein, de Bembo-fontein. De Bembo-fontein werd in 1588 gebouwd door de Venetiaanse architect Zuanne Bembo. Het is versierd met zuilen, familiewapens van de Venetiaanse familie en een mannelijk standbeeld zonder hoofd, dat hier vanuit Ierapetra is meegenomen. Ooit geloofden mensen dat het beeld bovennatuurlijke krachten had en in mei werden ter ere van hem religieuze rituelen georganiseerd. De sfeervolle kafeneio ernaast, die nog steeds Griekse koffie en aperitieven serveert vanuit een antiek stenen paviljoen.

De kathedraal van Agios Minas is gewijd aan de patroonheilige van Heraklion en is een van de grootste kerken van Griekenland. De kerk liep schade op tijdens de strijd om de stad en had dertig jaar nodig om te worden herbouwd. In 1896 werd het ingewijd met uitbundige feesten.  

Plateia Eleftherias of Vrijheidsplein

De ruime Plateia Eleftherias is gebouwd in halve maanvorm naast het Archeologisch Museum. Het schaduwrijke park van Georgiades is een fijne plek om uit te rusten en de drukste kruising in Heraklion te bekijken. Aan de zeezijde van het plein is de ingang van de Sint-Jorispoort, die vanaf de Venetiaanse tijd werd gebruikt als doorgang tussen de stad en de haven. De doorgang is nog steeds toegankelijk en is vaak de locatie voor kunsttentoonstellingen. Aan de noordkant van het plein zijn restaurants en tavena’s.

Winkelen

De winkelstraat Daidalou is genoemd naar Daidalos, de leraar van Ikaros die te dicht bij de zon vloog in zijn pogingen Kreta te verlaten. Het is een chique winkelstraat die aan de rechterkant grenst aan een interessant oud gedeelte dat bekend staat als Korai. Dit is de uitgaansplek voor de "Herakliotes" met een aantal leuke cafés en bars.

Musea

Het archeologische museum van Heraklion werd gebouwd tussen 1937 en 1940. Het museum herbergt archeologische vondsten van heel Kreta.  Je vindt er vele schatten van de vroegste Europese beschaving: de Minoïsche.

Het Historisch museum bevindt zich op Sofokli Venizelou, met uitzicht op zee, en is gewijd aan het tot leven brengen van 2000 jaar geschiedenis. Het museum werd opgericht in 1952. Het herbergt belangrijke voorbeelden van vroegchristelijke artefacten, metselwerk en decoratieve objecten van Romeinse, Arabische, Byzantijnse, Venetiaanse en Turkse afkomst. Er is een panoramisch houten model van het middeleeuwse Heraklion, of Candia zoals het door de Venetianen werd genoemd (naar de Arabische naam El Khandak), prachtig gedetailleerd. Sommige van deze gebouwen staan ​​nog steeds, sommige zijn nog steeds in gebruik en de Venetiaanse wegen blijven Heraklion zijn vorm geven.   De restaurants buiten het museum bieden schaduw en lekker eten.

De stadsmuren

Heraklion is omgeven door een middeleeuwse muur, die werd gebruikt om de stad tegen vijanden te beschermen. Hierdoor genoot de stad de reputatie van een versterkte staat. Het was bestand tegen een belegering van de Turken gedurende 21 jaar, maar werd uiteindelijk in 1669 in beslag genomen na verraad door een Grieks-Venetiaanse ingenieur die de indringers op de hoogte bracht van de zwakke punten van de muren. Het is nu mogelijk om over deze muren te lopen en te genieten van het uitzicht over de stad. Je kunt het graf van de Kretenzische schrijver Nikos Kazantzakis (1883-1957) bereiken, waar staat geschreven:

"Ik hoop niets, ik ben nergens bang voor; ik ben vrij"

Geschiedenis 

De oude Grieken noemden deze plaats Herakleion omdat volgens de sage Herakles hier was geland om een van zijn heldendaden uit te voeren. De stad werd in 824 door de arabieren gesticht als Kandak. De Byzantijnen bevrijdden Kreta in 961 waarna de stad Chandax heette. Onder het bewind van de Venetianen (1204-1669) werd de stad Candia genoemd, deze naam gebruikten zij ook voor het hele eiland. Aan deze tijd herinneren nog: de binnenhaven en het fort, de loggia, enkele kerken, de fontein en de geweldige vestingmuren. In 1669 viel de stad in handen van de Turken, die aan de stad de naam Megalo Kastro gaven. Daarmee begon een tijd van economisch en cultureel verval, een tijd van onderdrukking en verzet. In 1832 werd de stad Heraklion genoemd, na de hereniging met Griekenland. Een aardbeving in 1926 en de tweede wereldoorlog hebben veel verwoest van de oude stad. In 1971 werd Heraklion de hoofdstad van Kreta (daarvoor was Chania dat geweest) Tegenwoordig is Heraklion, behalve bestuurlijk, handels - en verkeerscentrum ook de belangrijkste toeristenstad van het eiland.  

Bezienswaardigheden in de buurt van Heraklion

Openbaar vervoer

Vanuit Heraklion vertrekken lijnbussen naar bijna alle bestemmingen op het eiland, dus de stad is een goed vertrekpunt voor tochten.


Griekse spullen bestellen

Heraklion Kreta: Waar ligt Heraklion?

Waar ligt Heraklion Kreta
De kaart / landkaart van Heraklion


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb

Lees beoordelingen - reviews Heraklion

de troch rudy
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 10 - Uitgaan: 9 - Kindvriendelijk: 9 - Cultuur: 10 - Stranden: 8 - Omgeving: 10

Toelichting Heraklion:
goed verwoord.


Marina de Graaf
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 7 - Uitgaan: 8 - Kindvriendelijk: 7 - Cultuur: 7 - Stranden: 8 - Omgeving: 7

Toelichting Heraklion:
mooie plek voor jong en oud


Ben je zelf ooit naar Heraklion geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Koutouloufari vakantie
Koutouloufari vakantie
Kalamaki vakantie
Kalamaki vakantie
Knossos vakantie
Knossos vakantie
Festos vakantie
Festos vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C

Griekse Gids Reizen Kreta Griekse Gids Glossy 2022 De Griekse winkel to Magazaki

Weer Heraklion Heraklion Kreta

zaterdag
Weer en klimaat Heraklion
14°C

zondag
Weer en klimaat Heraklion
7°C

maandag
Weer en klimaat Heraklion
8°C

dinsdag
Weer en klimaat Heraklion
7°C

woensdag
Weer en klimaat Heraklion
9°C

donderdag
Weer en klimaat Heraklion
12°C

Tui Sunweb Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2022