Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Odigitria Klooster

Odigitria Klooster op zuid Kreta

Odigitria klooster:Het klooster van Odigitria is één van de beroemdste kloosters van zuid Kreta. Het is via het dorp Sivas te bereiken dat tussen Mires en Matala ligt. De weg is geasfalteerd en loopt door de Asterousia bergen heen, de omgeving is vol met olijfbomen. Het is in de 14e eeuw gesticht, al in 1393 werd het vermeld in de boeken van het Dukaat Chandakas (Heraklion stad). Tot dit klooster behoren diverse kerken in de wijde omgeving. Bij deze kerken, maar ook in de kerk van Odigitria zelf, zijn veel historische en zeer waardevolle schilderijen te zien. Rond het klooster bevond zich vroeger een hoge muur ter verdediging tegen aanvallen van barbaren en piraten.

Het klooster speelde een grote rol in het verzet tegen de Ottomaanse heerser die Kreta in de 17e eeuw binnenviel. Leider van het verzet was destijds de Griekse priester Xopateras. Xopateras zou priester zijn geworden uit liefdesverdriet, omdat hij niet met zijn geliefde mocht trouwen. De Turken waardeerden echter het verzet niet, vaak werd het klooster opnieuw en opnieuw geruïneerd. In die tijd was er een bloeddorstige tiran die Argolidis heette. Hij had zich tot moslim bekeerd en vermoordde iedereen die niet naar zijn bevelen luisterde. Uiteindelijk was het Xopateras die hem dode. De wraak van de Turken was echter groot; met 3000 soldaten trokken ze naar Odigitria om Xopateras te pakken. Hij probeerde de zijnen te bereiken, maar het was te laat. Drie dagen lang vocht hij tegen de Turken samen met nog tien anderen. Uiteindelijk stichtten de Turken brand en vermoordden iedereen in het klooster. Als laatste probeerde Xopateras in zijn eentje tegen iedereen te vechten met in de ene hand een geweer en in de andere hand een zwaard. Uiteindelijk werd hij doodgeschoten en daarna onthoofd. Met het hoofd op een grote speer begaven de Turken zich in alle dorpen om te laten zien wat ze met Xopateras gedaan hadden.

Ook tijdens WO II werd het klooster vernield, deze keer door de Duitsers omdat hier stiekem Griekse soldaten en verzetsstrijders, die gewond waren, verzorgd werden. In het klooster, waar vandaag de dag vijf monniken verblijven, is een museum. In het museum staan allerlei gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven van de 16e eeuw tot heden. Zo is er een weeftoestel, een molen, landbouwwerktuigen en andere voorwerpen te zien. Ook is er een traditionele oven.

Mocht je in Odigitria zijn en van wandelen houden, ten zuiden van het klooster ligt de kloof Agiofaragko. Deze kloof is goed te bewandelen, je komt uit aan kust. In de kloof ligt de kerk van Agios Antonios, het was een plaats waar vooral vroeger, veel monniken kwamen.

Bekijk foto's Odigitria Klooster


Odigitria Klooster


Beoordeel Odigitria Klooster (Heraklion Kreta) - Plaats een eigen review

Ken jij Odigitria Klooster? Ben je hier wel eens geweest? Geef je mening, plaats een review zodat andere reizigers er wat aan hebben.
Lees reviews:


Griekse spullen bestellen

Heraklion Kreta: Waar ligt Odigitria Klooster?

Waar ligt Heraklion Kreta
De kaart / landkaart van Odigitria Klooster


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb
Ben je zelf ooit naar Odigitria Klooster geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Chersonissos vakantie
Chersonissos vakantie
Kalamaki vakantie
Kalamaki vakantie
Vori vakantie
Vori vakantie
Heraklion vakantie
Heraklion vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C

Griekse Gids Reizen Kreta De Griekse winkel to Magazaki

Weer Odigitria Klooster Heraklion Kreta

zaterdag
Weer en klimaat Odigitria Klooster
24°C

zondag
Weer en klimaat Odigitria Klooster
24°C

maandag
Weer en klimaat Odigitria Klooster
19°C

dinsdag
Weer en klimaat Odigitria Klooster
20°C

woensdag
Weer en klimaat Odigitria Klooster
22°C

donderdag
Weer en klimaat Odigitria Klooster
22°C

Tui Sunweb Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021