Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 

Odigitria - klooster op zuid Kreta


Odigitria klooster. Het klooster van Odigitria is één van de beroemdste kloosters van zuid Kreta. Het is via het dorp Sivas te bereiken dat tussen Mires en Matala ligt. De weg is geasfalteerd en loopt door de Asterousia bergen heen, de omgeving staat vol met olijfbomen. Het is in de 14e eeuw gesticht, al in 1393 werd het vermeld in de boeken van het Dukaat Chandakas (Heraklion stad). Tot dit klooster behoren diverse kerken in de wijde omgeving. Bij deze kerken, maar ook in de kerk van Odigitria zelf, zijn veel historische en zeer waardevolle schilderijen te zien. Rond het klooster bevond zich vroeger een hoge muur ter verdediging tegen aanvallen van barbaren en piraten.

Het klooster speelde een grote rol in het verzet tegen de Ottomaanse heerser die Kreta in de 17e eeuw binnenviel. Leider van het verzet was destijds de Griekse priester Xopateras. Xopateras zou priester zijn geworden uit liefdesverdriet, omdat hij niet met zijn geliefde mocht trouwen. De Turken accepteerden echter het verzet niet, vaak werd het klooster steeds weer geruïneerd. In die tijd was er een bloeddorstige tiran die Argolidis heette. Hij had zich tot moslim bekeerd en vermoordde iedereen die zijn bevelen niet opvolgde. Uiteindelijk was het Xopateras die hem doodde. De wraak van de Turken was echter groot: met 3000 soldaten trokken ze naar Odigitria om Xopateras te pakken. Hij hield heldhaftig stand. Drie dagen lang vocht hij tegen de Turken samen met nog tien anderen. Uiteindelijk stichtten de Turken brand en vermoordden iedereen in het klooster. Als laatste probeerde Xopateras in zijn eentje tegen iedereen te vechten met in de ene hand een geweer en in de andere hand een zwaard. Uiteindelijk werd hij doodgeschoten en daarna onthoofd. Met het hoofd op een grote speer begaven de Turken zich in alle dorpen om te laten zien wat ze met Xopateras gedaan hadden.

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het klooster vernield, deze keer door de Duitsers omdat hier stiekem Griekse soldaten en verzetsstrijders, die gewond waren, verzorgd werden. In het klooster, waar vandaag de dag vijf monniken verblijven, is een museum. In het museum staan allerlei gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven uit de 16e eeuw tot het heden. Zo zijn er een weeftoestel, een molen, landbouwwerktuigen en andere voorwerpen te zien. Ook is er een traditionele oven.

Mocht je in Odigitria zijn en van wandelen houden, ten zuiden van het klooster ligt de kloof Agiofaragko. Deze kloof is goed te bewandelen, je komt uit aan kust. In de kloof ligt de kerk van Agios Antonios, het was een plaats waar vooral vroeger veel monniken kwamen.

Foto's Heraklion Kreta - Heraklion Kreta in beeld
Griekse spullen bestellen

Heraklion Kreta: Waar ligt Odigitria - klooster?

Waar ligt Heraklion Kreta
De kaart / landkaart van Odigitria - klooster


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter
Ben je zelf ooit naar Odigitria - klooster geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Festos vakantie
Festos vakantie
Kalamaki vakantie
Kalamaki vakantie
Matala vakantie
Matala vakantie
Piskopiano vakantie
Piskopiano vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C

Griekse Gids Reizen Kreta Griekse webshop to Magazaki

Weer Odigitria - klooster Heraklion Kreta

dinsdag
Weer en klimaat Odigitria  - klooster
27°C

woensdag
Weer en klimaat Odigitria  - klooster
28°C

donderdag
Weer en klimaat Odigitria  - klooster
27°C

vrijdag
Weer en klimaat Odigitria  - klooster
26°C

zaterdag
Weer en klimaat Odigitria  - klooster
25°C

zondag
Weer en klimaat Odigitria  - klooster
25°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024