Met TUI naar Griekenland
Griekse Gids Reizen - Vakantie Griekenland


  Odigitria Klooster


Odigitria Klooster - Heraklion Kreta (Griekenland)

Odigitria klooster: Het klooster van Odigitria is één van de beroemdste kloosters van zuid Kreta. Het is via het dorp Sivas te bereiken dat tussen Mires en Matala ligt. De weg is geasfalteerd en loopt door de Asterousia bergen heen, de omgeving is vol met olijfbomen. Het is in de 14e eeuw gesticht, al in 1393 werd het vermeld in de boeken van het Dukaat Chandakas (Heraklion stad). Tot dit klooster behoren diverse kerken in de wijde omgeving. Bij deze kerken, maar ook in de kerk van Odigitria zelf, zijn veel historische en zeer waardevolle schilderijen te zien. Rond het klooster bevond zich vroeger een hoge muur ter verdediging tegen aanvallen van barbaren en piraten.

Het klooster speelde een grote rol in het verzet tegen de Ottomaanse heerser die Kreta in de 17e eeuw binnenviel. Leider van het verzet was destijds de Griekse priester Xopateras. Xopateras zou priester zijn geworden uit liefdesverdriet, omdat hij niet met zijn geliefde mocht trouwen. De Turken waardeerden echter het verzet niet, vaak werd het klooster opnieuw en opnieuw geruïneerd. In die tijd was er een bloeddorstige tiran die Argolidis heette. Hij had zich tot moslim bekeerd en vermoordde iedereen die niet naar zijn bevelen luisterde. Uiteindelijk was het Xopateras die hem dode. De wraak van de Turken was echter groot; met 3000 soldaten trokken ze naar Odigitria om Xopateras te pakken. Hij probeerde de zijnen te bereiken, maar het was te laat. Drie dagen lang vocht hij tegen de Turken samen met nog tien anderen. Uiteindelijk stichtten de Turken brand en vermoordden iedereen in het klooster. Als laatste probeerde Xopateras in zijn eentje tegen iedereen te vechten met in de ene hand een geweer en in de andere hand een zwaard. Uiteindelijk werd hij doodgeschoten en daarna onthoofd. Met het hoofd op een grote speer begaven de Turken zich in alle dorpen om te laten zien wat ze met Xopateras gedaan hadden.

Ook tijdens WO II werd het klooster vernield, deze keer door de Duitsers omdat hier stiekem Griekse soldaten en verzetsstrijders, die gewond waren, verzorgd werden. In het klooster, waar vandaag de dag vijf monniken verblijven, is een museum. In het museum staan allerlei gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven van de 16e eeuw tot heden. Zo is er een weeftoestel, een molen, landbouwwerktuigen en andere voorwerpen te zien. Ook is er een traditionele oven.

Mocht je in Odigitria zijn en van wandelen houden, ten zuiden van het klooster ligt de kloof Agiofaragko. Deze kloof is goed te bewandelen, je komt uit aan kust. In de kloof ligt de kerk van Agios Antonios, het was een plaats waar vooral vroeger, veel monniken kwamen.

(Tekst ©De Griekse Gids)

Foto's Odigitria Klooster - Odigitria Klooster in beeld

Klooster Odigitria | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 12 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 31 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 35 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 16 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 37 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 17 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 38 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 51 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 32 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 48 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Odigitria Klooster»

Hoogste gemiddelde maximum temperaturen in de regio bij Odigitria Klooster
Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C

Heraklion Kreta: Waar ligt Odigitria Klooster?

Uitstapjes / Trips vanaf Odigitria Klooster
De kaart / landkaart van Heraklion Kreta (©De Griekse Gids)

De kaart van het noordelijke deel van het departement Heraklion Kreta

De kaart van Heraklion Kreta Chersonissos Stalis Malia Analipsis Sissi Kreta Anissaras Koutouloufari Gouves Piskopiano Kokkini Chani Agia Pelagia Kreta Archanes Kreta Katalagari Kreta Fodele Kreta Amoudara Kreta Agios Thomas Kreta Heraklion / Iraklion Kreta Episkopi Heraklion Knossos Kreta - Het Minoische Paleis Smari Kreta Achlada Kreta
Kaart omgeving Heraklion Kreta. Waar ligt Odigitria Klooster?

De kaart van het zuidelijke deel van het departement Heraklion Kreta

Centraal zuid Kreta
Kaart omgeving van het zuidelijke deel van het departement Heraklion Kreta? Griekenland - De Griekse Gids Lasithi Asterousia Kreta Ida Gebergte - Psiloritis Sachtouria Kreta Tertsa Kreta Psari Forada Kreta Viannos Kreta Tsoutsouras Kreta Kamilari Kreta Kalamaki Kokkinos Pirgos Matala Kreta Festos - Phaistos Melambes Kreta Pitsidia Kreta Klooster Odigitria Mires Kreta Sivas Kreta Agia Galini Kreta Pombia Kreta Kali Limenes Lendas (Lentas) Petrokefali Kreta Gortys Kreta Agia Varvara Kreta Gergeri Kreta Kamares Kreta Vori Kreta Waar ligt Odigitria Klooster?