Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Delos

Delos - Vakantie in Griekenland


Delos vakantie. Delos of Dilos was in de oudheid het heilige eiland van de Cycladen. Het eilandje is meerdere malen per dag bereikbaar vanaf het eiland Mykonos, dat ongeveer drie kilometer ten oosten van Delos ligt. Ook vanaf de eilanden Paros en Naxos is het mogelijk met een excursie het eiland te bezoeken. De overtocht duurt ongeveer 30 minuten.

"Delos was het heilige eiland in de oudheid."

Delos is een van de grootste archeologische vindplaatsen in Griekenland en minder dan 7 km² groot. Het is de geboorteplaats van God Apollo, de God van het licht en de muziek en zijn tweelingzus Artemis, godin van het nachtlicht en de jacht.

delos-leeuwen
De leeuwen van Delos (Foto Mariet Hoeve)

Centrum van de Cycladen

Delos was in de oudheid het centrum van de Cycladen eilanden (centrum van de cirkel = cyclus). Het hele eiland is eigenlijk één grote archeologische plaats met prachtige bezienswaardigheden. Overnachten op het eiland is verboden en de enige inwoners van het eiland zijn het personeel en de bewakers van het museum en van de archeologische plaats. Het hoogste punt van het eiland bevindt zich in het centrum van het eiland op de berg Kythnos op 115 meter hoogte.

Bekijk de foto's Delos - Fotoalbum Griekenland

Informatie over de bestemmingen van Delos

Delos -
Griekse spullen bestellen

Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden op Delos zijn talrijk, het is letterlijk een openluchtmuseum. Als je op Delos bent, bezoek dan in ieder geval het Leeuwenterras, de diverse tempels, het theater, de markten en bekijk de prachtige mozaïeken. Op het eiland zijn verder stadions, een paardenracebaan en allerlei bijzondere gebouwen. Imposant zijn de vele goed bewaarde mozaïekvloeren. Het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het land, omdat het de enige plaats in Griekenland is waar huizen van particulieren in uitstekende staat zijn gevonden.

Museum

In het museum van Delos zijn interessante vondsten tentoongesteld.

Vanaf 1872 tot op de dag van vandaag worden opgravingen gedaan. Het museum van Delos bestaat uit negen zalen: zes daarvan tonen de sculpturen en reliëfs op Delos, twee kamers bevatten amforavazen uit de prehistorische tot de post-Hellenistische tijd en in één zaal zijn verschillende kleine voorwerpen te zien die zijn gevonden in de privéwoningen van Delos. 

museum delos
Museum op Delos - Foto van Lex Martens

Sculpturen

Vanaf 2019 staan er op Delos ook opvallende sculpturen. Dat zijn werken van de Engelse kunstenaar Antony Gormley (geboren in Londen, 1950) die archeologie, antropologie en kunstgeschiedenis heeft gestudeerd. Het zijn 29 mensvormige, ijzeren sculpturen die je op diverse locaties op het eiland tegenkomt. Van veraf lijkt het alsof het levende wezens zijn!

Sinds 1990 is het hele eiland aangewezen als werelderfgoed en wordt het beschermd door de UNESCO. De afgelopen jaren is er enorm veel werk verricht op het gebied van het behoud van de monumenten dat door de Europese Unie en de Griekse staat worden gefinancierd. Delos en Rinia vallen onder de bescherming van het ministerie van Cultuur.

Delos sculptuur
Sculptuur Delos - Foto Lex Martens

Geschiedenis

Delos heeft een lange geschiedenis, het eiland werd al sinds 3000 voor Christus bewoond en kende een enorme bloei tussen de 9e en de 1e eeuw voor Christus. Delos werd het religieuze en commerciële centrum van een aantal eilanden die er omheen liggen, min of meer de huidige Cycladen. Later, in de 6e eeuw voor Christus, sluit de stad Athene zich ook aan bij het verbond en neemt het de macht geleidelijk aan over.

In 478 v.Chr. wordt de Delisch-Attische Zeebond gesticht om aanvallen van de Perzen en andere vijandige staten te kunnen weerstaan. Uiteindelijk hebben de Perzen Delos nooit aangevallen, omdat het een religieuze en heilige plek was en men durfde de goden niet te tarten. De hoofdzetel van het verbond was Delos, waar de enorme hoeveelheid aan bijdragen van alliantiesteden in de schatkist bewaard werd in een van de tempels van Apollo. Zo fungeerde Delos als een soort bank. Al snel evolueerde de Delische-Attische Alliantie in een Atheense dominantie. Het geld van het gemeenschappelijke fonds werd in 454 voor Christus naar de Akropolis van Athene gebracht, zogenaamd om veiligheidsredenen, maar in feite om het ambitieuze bouwprogramma van Periklis te financieren. De werken en de bouw op de Akropolis in Athene zoals o.a. het Parthenon waren er niet geweest zonder Delos.

Delos
Delos - Foto van Mariet Hoeve

Delia feesten

In 425 voor Christus kwamen de Atheners met een ‘reinigingswet’. Niemand mocht meer op het eiland Delos geboren worden of sterven. De reden was dat Delos een eiland van alleen aanbidding moest zijn. Alle graven werden geopend en de menselijke resten werden naar het naastgelegen eilandje Rinia gebracht en daar in een groot massagraf begraven. Alle zieke mensen moesten vertrekken naar Rinia, zo ook alle zwangere vrouwen. Het werd nog erger in 422 voor Christus want toen moesten alle inwoners het eiland verlaten. Delos was geruïneerd, maar de Atheners kregen berouw. Het zat niet mee met de oorlogen en er was angst dat de goden Athene de rug zouden toekeren. Om het goed te maken besloten de Atheners om op Delos nog een tempel voor Apollo te bouwen uit wit Pentelisch marmer. Een extreem duur project, wat ze nooit hebben afgekregen. Vanaf toen besloot men ook de Delia-feesten te organiseren, een feest ter ere van Apollo dat elk vijf jaar plaats vond.

Met de komst van de Macedoniërs in 315 voor Christus krijgt het eiland zijn onafhankelijkheid terug en de mogelijkheid om zich opnieuw commercieel  te ontwikkelen. Antigonos en Dimitrios uit Macedonië, stichten opnieuw het religieuze centrum van Delos. Er worden weer schitterende gebouwen en honderden kostbare marmeren en bronzen beelden neergezet. Het zijn vooral geschenken van rijke particulieren waarvan de met teksten gegraveerde voetstukken nog steeds goed bewaard zijn.

Romeinen 

In het jaar 166 voor Christus bezetten de Romeinen het eiland en geven het eiland aan de Atheners terug. Tegelijkertijd verklaren de Romeinen de haven van Delos tot een vrije handelshaven om hun rivaal, het eiland Rhodos, economisch uit te roeien. De belastingvrijstelling en de uitstekende centrale geografische ligging brengen alle doorvoerhandel naar Delos en al snel wordt het eiland het grootste commerciële centrum van de toen bekende wereld. Delos was het belastingparadijs van de oudheid, omdat het vrijgesteld werd van belastingen en heffingen. Ook werd er slavenhandel gedreven, men beweert dat hier per jaar 250.000 slaven verkocht werden. Er kwam een sterke toename van de bevolking en een snelle intense bouwactiviteit vond plaats. Delos werd dichtbevolkt, er woonden maar liefst 30.000 inwoners op het eiland. Er waren meer dan 300 winkels! Helaas werd er zonder planning gebouwd. Wel goed waren de rioolvoorzieningen. Rijke mensen kochten huizen op Delos en kwamen hier wonen.

Goden

Niet alleen Apollo en Artemis werden hier aanbeden, ook Dionysos en goden uit andere geloven van buiten Griekenland. Er waren o.a. de tempels van Isis en Serapis van Egypte, het heiligdom van de Syrische goden en een synagoge. De Grieken waren zeer tolerant op gebied van religie en lieten andere religies toe in ‘hun’ wereld. De multiculturele populatie van de kooplieden van Delos had zelfs eigen markthallen en culturele en commerciële centra, zoals de Agora der Kompetaliasten en de Agora der Italianen. Op het eiland kom je ook twee fallussen op pilaren tegen, een vreemd gezicht! De fallus, een afbeelding van het mannelijk lid in erectie, was een religieus symbool van vruchtbaarheid en sterkte, maar ook het symbool om het kwaad te verjagen. De twee enorme fallussen zijn betaald door een rijke inwoner uit die tijd ter ere van de god Dionysos.

In de daaropvolgende decennia wordt de Romeinse invloed en steun aan Delos minder. Het eiland raakt in verval en het wordt twee keer verwoest en geplunderd. Een keer in 89 voor Christus en daarna in 69 voor Christus. Maar liefst 20.000 inwoners worden door Mithridatis, de koning van Pontus, vermoord. Het eiland was een heilig eiland en er waren geen forten en vestingen, er was geen leger. De bewoners verlaten het eiland en gaan op rondom liggende eilanden wonen. Tot de 7e eeuw blijven er weinig mensen wonen. Tijdens de vroege christelijke eeuwen is er nog een christelijke gemeenschap op het eiland, dat blijkt uit de resten van enkele kerken en het feit dat Delos in oude schriften wordt genoemd als zetel van een bisschop.

Hoe kom je er?

Vanaf Mykonos haven kun je met een boot naar Delos. Wanneer je op het eiland arriveert, kom je aan bij de haven die vroeger de heilige haven was. Vanaf daar kun je over het eiland wandelen en de bezienswaardigheden bezoeken.

Prijzen

Delos is elke dag van de week open van 08:00 uur tot 15:00 uur. De entree prijs voor de archeologische opgraving en het museum samen is € 12,- per persoon, voor 65+ € 6,- en onder de 18 is de toegang gratis.

Delos Cycladen eiland
Cycladen eiland Delos bij Mykonos - Foto Lex Martens


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter
Ben je zelf ooit naar Delos geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Delos?


Waar ligt Delos
De kaart / landkaart van Delos

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Griekse Gids Reizen Griekse webshop to Magazaki

Weer Delos

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024