Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Kea

Kea - Vakantie in Griekenland


Kea vakantie. Kea (Tzia) is een Grieks eiland dat tot de Cycladen eilandengroep behoort en het dichtst bij Attica en Athene ligt. Het is een bergachtig eiland met diepe ravijnen, steile hellingen, mooie bergplateaus, adembenemende valleien, schilderachtige baaien en betoverende stranden. Hoofdstad van Kea is het pittoreske Ioulida (Chora) en de leukste badplaatsen zijn Gialiskari, Korissia (daar is ook de haven van het eiland), Vourkari, Koundouros, Otzias, Pisses en Spathi.

“Kea, wandeleiland met maar liefst 60 km wandelpaden„

Op Kea wonen ongeveer 3000 inwoners, er zijn geen echt grote dorpen. De grootste dorpen zijn Ioulida, Korissia en Otzias. Er zijn veel baaien waar rustige stranden zijn en waar je zelfs in het hoogseizoen weinig mensen zult tegenkomen. Veel van deze stranden zijn alleen te voet bereikbaar, sommige daarvan met een jeep of met een boot.

Kea Griekenland
Kea

Wandelen op Kea

Sinds de oudheid waren er al vele wegen en paden op het eiland en sindsdien zijn deze nooit verdwenen. Daar profiteren de wandelaars nu van, want op het eiland kun je erg goed wandelen, er is maar liefst 60 kilometer aan bergpaden en wandelpaden! Een paradijs dus voor wandelaars. De wandelroutes zijn goed aangegeven en het grote voordeel van deze wandeltochten is het feit dat je allerlei monumenten en gebouwen tegenkomt waar je met de auto normaal niet kan komen.

Vakantie naar Kea

Wil je op vakantie naar Kea? Je kunt dan je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. We zijn tevens gespecialiseerd in eilandhoppen.

Bekijk de foto's Kea - Fotoalbum Griekenland

Griekse spullen bestellen

Geschiedenis van Kea

Het eiland heeft een rijke geschiedenis, in de antieke tijd heette het Hydroussa. Het was in de oudheid al erg belangrijk en dat had vooral met de ligging te maken, dichtbij Athene en de andere Cycladen. In die tijd waren er op Kea vier stadstaten: Ioulida, Karthaia, Piiessa en Korissia. Bij deze plaatsen zijn antieke ruïnes te zien. Het eiland was toen druk bewoond en dit had als gevolg dat er veel wegen en paden waren die het eiland doorkruisten.

Kea Griekenland
Kea Griekenland

De hoofdstad van Kea

Hoofdstad van het 131 km² grote eiland is het pittoreske Ioulida, dat op twee verschillende heuvels in het hart van het eiland ligt. De eilandbewoners noemen hun hoofdstad zelf Chora. Vanaf Chora heb je een uitstekend uitzicht over de zee.  De hoogste top is die van de berg Profitis Ilias (568 meter).


Hoofdstad van Kea Ioulida

Bezienswaardigheden en tips Kea

Chora of Ioulis, pittoresk en traditioneel:

  • Het kasteel, gelegen op de heuvel en gebouwd op de fundamenten van de oude stad.
  • De leeuw van Kea, een Archaisch imposant beeld dat op een rots net buiten het dorp is te zien.
  • Verscheidene kloosters.
  • Het archeologisch museum.
  • In Koundouras zijn nog overblijfselen te zien van de oude stadsmuren met fundamenten van huizen. Ook kan je hier de stenen windmolens bezichtigen.
  • De ruïnes van de antieke steden Ioulis, Korissos, Kathraia en Piessa.
  • De kloosters Agios Symeon en Panagia Kastriani.

Video Kea (Tzia)

Vakantiefilm Kea - © De Griekse Gids

Opvallend op Kea

Wanneer je Kea bezoekt dan zal je veel eikenbomen zien, een opvallend en uniek fenomeen voor een Cycladisch eiland. Tot in de jaren 60 waren de eikenbomen een belangrijke inkomstenbron voor de eilandbewoners want de eiken werden geëxporteerd.

Bereikbaarheid Kea

Op Kea is geen luchthaven, je arriveert bij de haven van Korissia. Boten varen dagelijks vanaf Lavrio en Piraeus hier naartoe. Er is ook een regelmatige bootverbinding met andere Cycladen eilanden.

Stranden op Kea

Op Kea zijn veel mooie stranden, zowel zand- als kiezelstranden. Mooie stranden zijn er in Gialiskari, Otzias, Vourkari, Koundouras, Lygia, Kampi, Xila, Spathi, Kalidonichi, Sykamia, Psathi, Orkos en Karthaia.

Koudouras Kea strand
Koundouras strand op Kea

Evenementen die op Kea worden gehouden:

- 15 augustus is in Griekenland een Nationale Feestdag, zo ook op Kea want dan wordt de Maria Hemelvaart uitbundig gevierd.
- De culturele manifestatie 'Simodia' van 1 tot en met 15 augustus.
Vourkari is een nederzetting uit het kopertijdperk. Op 30 juni wordt hier het Agioi Anargiroi feest gehouden en wordt er (rauw) vlees geschonken aan de bedevaarders.

Reisverslag Kea


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Kea

Jorgos
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 9 - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 9 - Stranden: 8 - Omgeving: 9

Toelichting :
Mooi afwisselend eiland ideaal voor mensen die van rust houden. Op het eiland zijn niet zoveel dorpen, de hoofdstad Ioulida is erg leuk. Kea is een paradijs voor wandelaars, daarnaast zijn er een tiental erg leuke stranden.


Roxanna
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 9 - Uitgaan: 9 - Kindvriendelijk: 7 - Cultuur: 7 - Stranden: 9 - Omgeving: 9

Toelichting :
Kea is een erg leuk eiland, er zijn niet al te veel activiteiten. Maar omdat het daar zo warm zit ga je het liefst naar het strand. Ook is het nachtleven er erg gezellig. Vooral in het dorp Chora.


Ben je zelf ooit naar Kea geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Kea?


Waar ligt Kea
De kaart / landkaart van Kea

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Kea

dinsdag
Weer en klimaat
24°C

woensdag
Weer en klimaat
24°C

donderdag
Weer en klimaat
24°C

vrijdag
Weer en klimaat
24°C

zaterdag
Weer en klimaat
24°C

zondag
Weer en klimaat
23°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024