Kea (Cycladen)

Kea. Kea (Tzia) is een Grieks eiland dat tot de Cycladen eilandengroep hoort en het dichtst bij Attica en Athene ligt. Het is een bergachtig eiland met diepe ravijnen, steile hellingen, mooie bergplateaus, adembenemende valleien, schilderachtige baaien en betoverende stranden.  Hoofdstad van Kea is het pittoreske Ioulida (Chora) en de leukste badplaatsen zijn Gialiskari, Korissia (daar is ook de haven van het eiland), Vourkari, Koundouros, Otzias, Pisses en Spathi.

Het eiland heeft een rijke geschiedenis, in de antieke tijd heette het Hydroussa. Het was in de oudheid al erg belangrijk en dat had vooral met de ligging te maken, dichtbij Athene en de andere Cycladen. In die tijd waren er op Kea vier stadstaten: Ioulida, Karthaia, Piiessa en Korissia. Bij deze plaatsen zijn antieke ruïnes te zien. Het eiland was toen druk bewoond en dit had als gevolg dat er veel wegen en paden waren die het eiland doorkruisten. Het lijkt echter alsof deze sindsdien nooit verdwenen zijn en daar profiteren de wandelaars nu van, want op het eiland is maar liefst 60 kilometer bergpaden en wandelpaden! Een paradijs dus voor wandelaars. De wandelroutes zijn goed aangegeven en het grote voordeel van deze wandeltochten is het feit dat je allerlei monumenten en gebouwen tegenkomt waar je met de auto normaal niet bij kan.

Hoofdstad van het 131 km2 grote eiland is het pittoreske Ioulida, dat in het hart van het eiland ligt op twee verschillende heuvels. De eilandbewoners noemen hun hoofdstad zelf Chora. Vanaf Chora heb je een uitstekend uitzicht over de zee.  De hoogste top is van de berg Profitis Ilias (568 meter).

Op Kea wonen ongeveer 3000 inwoners, er zijn geen grote dorpen. De grootste dorpen zijn Ioulida, Korissia en Otzias. Er zijn veel baaien waar rustige stranden zijn en waar je zelfs in het hoogseizoen weinig mensen zult tegenkomen. Veel van deze stranden zijn alleen te voet bereikbaar, sommige daarvan met een jeep of met een boot.

Foto's Kea - Kea in beeld

Taverna Steki tou Stroggili in Korissia | Kea (Tzia) | foto 9 - Foto van De Griekse Gids Taverna Steki tou Stroggili in Korissia | Kea (Tzia) | foto 2 - Foto van De Griekse Gids Ioulida (Ioulis of Chora) | Kea (Tzia) | De Griekse Gids foto 13 - Foto van De Griekse Gids Fix hellas - Restaurant Piatsa van Giannis Paouris in Ioulida | Kea (Tzia) | foto 6 - Foto van De Griekse Gids Karthaia in Kato Meria | Kea (Tzia) | De Griekse Gids nr 27 - Foto van De Griekse Gids Pera Meria | Overal eikenbomen | Kea (Tzia) foto 2 - Foto van De Griekse Gids Stranden bij Koundouros | Kea (Tzia) | De Griekse Gids foto 7 - Foto van De Griekse Gids Van Otzias naar Panagia Kastriani | Kea (Tzia) foto 10 - Foto van De Griekse Gids Kea (Tzia) - Griekse eilanden - De Griekse Gids foto 3 - Foto van Nellie van Wageningen Otzias | Kea (Tzia) | Griekenland foto 19 - Foto van De Griekse Gids Van Otzias naar Panagia Kastriani | Kea (Tzia) foto 7 - Foto van De Griekse Gids Vourkari | Kea (Tzia) | Griekenland foto 22 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Kea»


Griekse Gids Reizen Eliza was here Griekenland Sunweb Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland Zongids Griekenland;

Filmpje over Kea (Tzia) - GriekseGids.TV

 

Vakantiefilm Kea - ©De Griekse Gids

Bezienswaardigheden en tips Kea

Chora of Ioulis pittoresk en traditioneel:
- Het kasteel, gelegen op de heuvel en gebouwd op de fundamenten van de oude stad.
- De leeuw van Kea, een archaisch imposant beeld dat op een rots net buiten het dorp is te zien.
- Verscheidene kloosters.
- Het archeologisch museum.

In Koundouras zijn nog overblijfselen te zien van de oude stadsmuren met fundamenten van huizen. Ook kan men hier de stenen windmolens bezichtigen.

De ruïnes van de antieke steden Ioulis, Korissos, Kathraia en Piessa.

De kloosters Agios Symeon en Panagia Kastriani.

Opvallend op Kea

Wanneer je Kea bezoekt dan zal je veel eikenbomen zien, een opvallend en uniek fenomeen voor een Cycladisch eiland. Tot in de jaren 60 waren de eikenbomen een belangrijke inkomstenbron voor de eilandbewoners want de eiken werden geëxporteerd.Bereikbaarheid Kea

Op Kea is geen luchthaven, je arriveert bij de haven van Korissia. Boten varen dagelijks vanaf Lavrio en Piraeus hier naartoe. Er is ook een regelmatige verbinding met andere Cycladen eilanden.


Evenementen die op Kea worden gehouden:

- Op 15 augustus is in griekenland en Nationale Feestdag zo ook op Kea want dan wordt de Maria hemelvaart uitbundig gevierd.
- De culturele manifestatie 'Simodia' van 1 tot en met 15 augustus.
Vourkari is een nederzetting uit het kopertijdperk. Op 30 juni wordt hier het Agioi Anargiroi feest gehouden en wordt er (rauwe) vlees geschonken aan de bedevaarders.

Stranden

Op Kea zijn veel mooie stranden, zowel zand- als kiezelstranden. Mooie stranden zijn er in Gialiskari, Otzias, Vourkari, Koundouras, Lygia, Kampi, Xila, Spathi, Kalidonichi, Sykamia, Psathi, Orkos en Karthaia.

Reisverslag Kea

Gemiddelde temperaturen Kea

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Kea: Waar ligt Kea?

Waar ligt Kea
De kaart / landkaart van Kea


© De Griekse Gids 2000-2019