Serifos vakantie. Serifos is een prachtig en onbekend Grieks eiland dat deel uitmaakt van de Cycladen eilandengroep. Het eiland, dat tot de Westelijke-Cycladen hoort, ligt ten zuiden van Kithnos en ten noorden van Sifnos.
" Serifos heeft schilderachtige dorpen en mooie stranden."
De bergen en heuvels op Serifos worden afgewisseld met vruchtbare valleien en vlaktes. Het eiland heeft veel groen en water. In het verleden werd hier goud en ijzer gedolven. De oude mijnen in Megalo Livadi schonken welvaart aan de eilandbewoners, maar de werkomstandigheden in de mijnen waren helaas slecht voor de arbeiders.
Livadi en Chora Serifos
Serifos heeft heel veel te bieden. Het leven in Serifos concentreert zich vooral de hoofdstad Chora, een pittoresk stadje in Cycladische stijl gebouwd op de hellingen van een heuveld. De leuke badplaats Livadi, veel kerken en kloosters, mooie stranden, groene valleien en een opvallende geschiedenis. Ook is het eiland ideaal voor wandelaars en mensen die de grote drukte willen ontwijken.
Chora Serifos
De hoofdstad is Chora of Serifos en is gebouwd op een steile berg. De haven heet Livadi en ligt aan de oostelijke zijde van het eiland. Wat je zeker moet bezoeken is het klooster "Moni Taxiarchon" bij de dorpjes Kentarchos en Panagia, hier zijn mooie muurschilderijen te zien.
De mooiste stranden zijn: Livadi, Psilli Ammos, Livadakia, Megalo Livadi, Psili Ammos, Ganema, Agios Ioannis, Koutalas, Vagia en Sikamia. Serifos stad (of Chora) is gebouwd op een loodrechte rots in Cycladische architectuur. Op de top ervan staat een Venetiaanse burcht. De stad heeft veel witgekalkte steegjes, windmolens en een prachtig uitzicht.
Serifos is een eiland waar je heel goed voor een kortere of langere periode op vakantie kan gaan. Het is een eiland waar je bijvoorbeeld drie dagen naartoe kan, denk aan eilandhopvakantie, en Serifos combineert met bijvoorbeeld Sifnos en Milos maar ook met Athene en Kithnos. De bootverbindingen tussen de eilanden zijn in het hoogseizoen zeer regelmatig. Je kunt ook gerust twee weken of meer van een vakantie op Serifos genieten als je van rust houdt, weg van de massa. Vakanties naar Serifos kun je bij Griekse Gids Reizen boeken, zie vakanties Serifos.
Chora Serifos
In alle uithoeken van het eilanden zijn er zand en kiezelstranden.
Stranden in Noord-Serifos: Sikamiá beach en Platys Gialós beach.
Stranden in West-Serifos: Avessalos en Megalo Livadi.
Stranden in Zuid-Serifos: Malliadiko, Koutalas, Ganema, Vagia.
Stranden in Oost-Serifos: Livadi, Livadakia, Psili Ammos, Agios Sostis, Agios Ioannis, Kentarchos.
Strand Livadi
Serifos is met het vliegtuig niet bereikbaar, het heeft immers geen vliegveld. Naar Serifos kun je het makkelijkst via Athene reizen, in de zomermaanden vertrekken vanuit de haven van Piraeus meerdere boten richting de Oostelijke-Cycladen en Serifos.
Psili ammos Serofos
Serifos is sinds de oudheid bewoond, de eerste inwoners waren Aeoliërs, daarna kwamen de Ioniërs. Het eiland was rijk aan metalen en zo ontstond de mijnbouw sinds de vroege Cycladische tijden (3e millennium). Archeologische opgravingen zijn er op het eiland niet, de enige ruines dat zijn bewaard zijn de resten van enkele torens zoals 'De troon van de Cycloop". Later toen het eiland door de Romeinen is bezet, werd het eiland een ballingschapsplaats.
In de middeleeuwen werd het eiland deel van het Hertogdom van Naxos dat een van de kruisvaardersstaten was die na de Vierde Kruistocht ontstond en geleid werden door nobele Italiaanse gezinnen. In die tijd werd het eiland geterroriseerd door piraten. Vanaf 1566 tot 1821 maakte Serifos deel van het Ottomaanse Rijk.
Vanaf 1869 ontwikkelde zicht mijnbouw op Serifos, in het zuidwesten van het eiland, rondom Megalo Livadi. De metaalmijnen zorgden voor werkgelegenheid en in de periode 1880-1910 verdubbelde de bevolking op Serifos vanwege de toestroom van werknemers (mijnwerkers) van andere Cycladische eilanden. De werkomstandigheden waren echter niet goed, er vielen regelmatig doden door de gevaarlijke werkomstandigheden.
Oude metaalmijnen van Megalo Livadi
In augustus 1916 vroegen de mijnwerkers om betere arbeidsomstandigheden en betere lonen. Dat gebeurde niet en er volgde een grote staking, de mijnwerkers blokkeerden de haven en er kon niet worden geëxporteerd. Toen volgde een gewelddadige confrontatie tussen de politie en de mijnwerkers waarbij een aantal doden vielen. In Megalo Livadi staat het monument ter herinnering van de slachtoffers. Sinds 1963 zijn de mijnen definitief gesloten.
Serifos komt ook voor in de Griekse mythologie. Volgens de Griekse mythologie was Serifos het eiland waar Perseus is opgegroeid en waar Polidefkis koning was. Perseus is het personage dat volgens de Griekse mythen de meermin Medusa heeft gedood. Volgens de traditie leefden op het eiland kikkers zonder stem. De term 'Kikker van Serifos' werd door schrijvers gebruikt refererend aan mensen die niet durfden te praten. Op Serifos zijn munten uit het jaar 500 v.Chr. waar Perseus en Medusa worden afgebeeld en op de andere kant van de munt de 'kikker' van Serifos. Serifos zou ook het eiland zijn waar de cyclopen leefden. Hier zou Odysseus gestrand zijn met zijn mannen en gevangen werd door de cycloop Polifimos.
Toelichting :
(h)eerlijk wandeleiland Serifos, vanuit het prachtig hooggelegen Chora beginnen de meeste pittige wandelingen met spectaculerre vergezichten onderweg. je moet wel wandelkaarten hebben. ook mooie zandstranden. Wout/Rina/Marja/Carla
Peter Bruin
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 7 - Uitgaan: 3 - Kindvriendelijk: 6 - Cultuur: 6 - Stranden: 8 - Omgeving: 7
Toelichting :
Serifos is een eiland met fraaie vergezichten, prachtige kaldarimi en monopati voor wandelaars, aantrekkelijke zandstranden afgezoomd door bescherming biedende zeedennen (Psili Ammos, Livadakia, Ganema) en met misschien wel de mooist gelegen chora.
Ben je zelf ooit naar Serifos geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling