Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Naxos

Naxos

Naxos. Naxos is, met een oppervlakte van 428 km², het grootste eiland van de Cycladen, maar ook het meestvruchtbare eiland van deze Griekse archipel. Naxos heeft 20.000 inwoners en ligt ongeveer in het midden van de Cycladen, in de Egeïsche zee. Naxos is een geweldig eiland voor een heerlijke vakantie, want het heeft álles: mooie stadjes en dorpen, geweldige stranden, veel cultuur, lieve gastvrije mensen en een goed klimaat. De hoogste berg van Naxos, Za, is tevens de hoogste berg van de Cycladen (1004 meter). Op het eiland zijn er diverse ondergrondse rivieren en daarom is het eiland zeer vruchtbaar. Veel inwoners houden zich daarom met de landbouw bezig. Naxos staat bekend om het marmer dat hier gedolven wordt. Sinds de oudheid was Naxos, net als het naburige eiland Paros, bekend om het goede marmer. Naxos is een eiland dat als eilandhop basis kan dienen. De verbinding met de andere Cycladen-eilanden is erg goed en door de centrale ligging kan Naxos de ideale uitvalbasis worden om de Cycladen te ontdekken.

Naxos stad

Naxos stad is een prachtige, gezellige en traditionele stad, die rondom een lage heuvel is gebouwd. Hier bevindt zich de haven van het eiland. Op de top van de heuvel, boven in de stad bevindt zich een Venetiaans kasteel. Het bekendste monument van Naxos is Portara dat aan de haven ligt en in de zesde eeuw voor Christus is gebouwd. Er zijn in Naxos stad veel leuke winkeltjes en tavernes. Het leukste gedeelte is de oude markt met smalle straatjes. Wandelend door de soms zeer smalle steegjes, kom je allerlei leuke winkeltjes tegen en ook kleine binnen terrasjes waar kleine en grotere traditionele taverna’s en restaurants zijn.

Video Naxos
Video Naxos stad - ©De Griekse Gids

Vakantie op Naxos

Wil jij je volgende vakantie graag naar Naxos? Of wil je meerdere Griekse Cycladen eilanden combineren, zoals Paros, Santorini of Mykonos? Boek dan nu je vakantie bij Griekse Gids Reizen. Het is bij De Griekse Gids ook mogelijk om je vakantie helemaal naar eigen wens samen te stellen. Eilandhoppen is onze specialiteit. We helpen je hier uiteraard graag bij. Kom langs op ons reisbureau in Wijk bij Duurstede voor persoonlijk advies. Voor vragen mag je ons ook bellen op mailen. Stuur je e-mail naar reizen@grieksegids.nl of bel naar (0031) 0343-594447 of (0031) 06-51914690.

Foto's Naxos - Naxos in beeld

Geniet van de mooiste zandstranden op Naxos

Naxos staat bekend als het eiland met de mooie zandstranden. Het eiland Naxos heeft een 148 kilometer lange kustlijn. De zandstranden van Agios Prokopios, Agia Anna, Plaka en Mikri Vigla in het westen van het eiland zijn paradijselijk mooi. Naxos is een erg mooi eiland, met o.a. dus die prachtige stranden, maar ook een geweldig mooie hoofdstad. Naxos ligt ten oosten van Paros. Er is veel te zien en te doen op Naxos, zie onze Top 10 uitstapjes op Naxos. Naxos is ook erg goed te combineren met andere Cycladen eilanden zoals Paros, Santorini en Mykonos, je gaat dan eilandhoppen.

Stranden Naxos
Video Stranden Naxos - ©De Griekse Gids

Heeft Naxos een vliegveld?

Naxos heeft wel een eigen vliegveld, genaamd 'Naxos Island National Airport', maar zoals de naam al zegt is deze luchthaven bedoeld voor nationale, binnenlandse vluchten. Als je toch naar Naxos wilt vliegen, kun je vanaf vanaf Schiphol met het vliegtuig naar Athene - Athens International Airport vliegen en vanaf daar overstappen op een binnenlandse vlucht naar Naxos. Inclusief de overstap zul je er minstens 5 uur over doen om van Nederland naar Naxos te komen. De meest gekozen optie om op Naxos te komen is door met het vliegtuig rechtstreeks naar eiland Santorini of Mykonos te vliegen en vanaf daar met een ferry boot naar Naxos te varen.

Geschiedenis en Mythologie Naxos

Al in de mythologie wordt Naxos vermeld en het eiland laat daarna duidelijke sporen na in de geschiedenis, het komt vooral in het Cycladische tijdperk tot bloei. Naxos stad (of Chora) is een van de mooiste Cycladische stadjes. Vanaf de haven tot bovenaan bij het Venetiaanse kasteel zul je als bezoeker onder de indruk raken van de smalle, steile straatjes en de oude stenen huisjes. De prachtige zandstranden, de schilderachtige dorpjes en het grote aantal bezienswaardigheden in combinatie met de goede toeristische infrastructuur trekken elke zomer een groot aantal bezoekers. Eén van de bekendste archeologische bezienswaardigheden op dit Griekse eiland is de 2500 jaar oude tempelpoort Portara.

Portara Naxos stad
Portara in Naxos stad 

Bezienswaardigheden op Naxos

Musea in Naxos stad

 • Het archeologisch museum van Naxos, in Naxos stad. Hier zijn veel kunstwerken te zien van de oude Cycladische beschaving.
 • Het Domus Della Rocca-Barozzi museum. Het is gehuisvest in een oud herenhuis in het kasteel op de top van de heuvel en geeft een nauwkeurig beeld van het burgerlijk leven van Naxos in de 19e eeuw.
 • De oude Franse School waar de historische archieven van Naxos gehuisvest zijn. Dit archief is gevestigd in het kasteel van Naxos en werd vroeger door de Griekse schrijver Nikos Kazantzakis bezocht.

Musea in Apiranthos

 • Het archeologisch museum van Apiranthos.
 • Het Natural History museum van Apiranthos.
 • Het volkenkundig museum van Apiranthos dat in een traditioneel huis is gehuisvesd, waar landbouw- en veeteelt voorwerpen uit de 19e eeuw te zien zijn.
 • Het museum van schone kunsten van apiranthos waar allerlei schilderijen tentoosteld worden.
 • Het Geologisch Museum van Apiranthos waar allerlei gesteenten uit de hele wereld te zien zijn.

Bezienswaardigheden en tips eiland Naxos

 • De Portara aan de ingang van de haven van Naxos stad. Het is de Griekse tempel van Apollo, daterend uit de 6e eeuw voor Christus.
 • “Grotta”, een wijk nabij Naxos stad, die in de Myceense periode is gebouwd en nu onder water ligt.
 • Het kasteel in het hart van Naxos stad, waar mooie emblemen uit de 14e en 15e eeuw te zien zijn.
 • De Venetiaanse kerk, het nonnenhuis en het huis van de katholieke bisschop in het hart van Naxos stad.
 • Zo’n 45 kerken, waaronder de Panagia Vlachetnitissa met een prachtig templon metropolis.
 • Het klooster van Agios Ioannis Theologos.
 • De Belonia toren, ooit de vestiging van de Venetiaanse heer van het eiland.
 • De Kouros van Apollonas
 • De tempel van Dimitra bij Sangri
 • De Kitron destilleerderij in Chalkio


Evenementen die op Naxos plaats vinden zijn:

 • Het Agios Nikodimos feest op 14 juli; het grootste feest van het eiland met dans, drank en vuurwerk dat van boten afgestoken wordt.
 • Dionisia, een cultureel evenement met concerten en dans, vindt plaats in de 2e helft van juli en wordt georganiseerd door de gemeente.

De mooiste stranden van Naxos

De mooiste stranden van Naxos liggen in het westen van het eiland. Dat zijn de stranden Agios Prokopios, Agia Anna, Kastraki en Mikri Vigla, Plaka.

Plaka strand op Naxos


Links naar Naxos

 

Gemiddelde temperaturen Naxos

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Naxos: Waar ligt Naxos?


Waar ligt Naxos
De kaart / landkaart van Naxos

© De Griekse Gids 2000-2020