Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Naxos

Naxos - Vakantie in Griekenland


Naxos vakantie. Naxos is een vakantie eiland in de Cycladen. Naxos heeft mooie dorpen, prachtige zandstranden en bezienswaardigheden. Het eiland is, met een oppervlakte van 428 km², het grootste eiland van de Cycladen en een van de populairste bestemmingen om te gaan eilandhoppen. Naxos heeft 20.000 inwoners en het ligt ongeveer in het midden van de Cycladen archipel, in de Egeïsche zee. Naxos heeft álles: mooie stadjes en dorpen, geweldige stranden, veel cultuur, lieve gastvrije mensen en een goed klimaat.

"Naxos is een geweldig eiland voor een heerlijke vakantie"

De hoogste berg van Naxos, Za, is tevens de hoogste berg van de Cycladen (1004 meter). Op het eiland zijn er diverse ondergrondse rivieren en daarom is het zeer vruchtbaar. Veel inwoners houden zich daarom met de landbouw bezig. Naxos staat bekend om het marmer dat hier gedolven wordt. Sinds de oudheid was Naxos, net als het naburige eiland Paros, bekend om het goede marmer. Naxos kan goed als basis voor eilandhoppen dienen. Je verblijft dan enkele dagen op elk eiland. De verbinding met de andere Cycladen-eilanden is erg goed en door de centrale ligging kan Naxos de ideale uitvalbasis worden om de Cycladen te ontdekken.

Naxos
Vakantie op Naxos

Vakantie op Naxos - Eilandhoppen

Wil jij je volgende vakantie graag naar het eiland Naxos? Naxos is geschikt om er zeker wel 7 dagen te verblijven, want er is veel te zien en te doen. Zoek je een goed hotel, appartement of een last minute ? Bekijk hier het vakantie overzicht met leuke aanbiedingen. Wil je meerdere Griekse Cycladen eilanden combineren, zoals Naxos met Paros, Santorini of Mykonos? Je kunt het eiland combineren met veel bestemmingen, want het ligt centraal. Boek je vakantie bij Griekse Gids Reizen, onze specialiteit is eilandhoppen.

Bekijk de foto's Naxos - Fotoalbum Griekenland

Griekse spullen bestellen

Naxos-stad (Chora)

Naxos-stad is een prachtige, gezellige en traditionele stad, die rondom een lage heuvel is gebouwd. Hier bevindt zich de haven van het eiland. Op de top van de heuvel, bevindt zich een Venetiaans kasteel waar het museum in gevestigd is. Het bekendste monument van Naxos is Portara dat aan de haven ligt en in de zesde eeuw voor Christus is gebouwd. Er zijn in Naxos-stad veel leuke winkeltjes en tavernes. Het leukste gedeelte is de oude markt met de smalle straatjes.

"In de steegjes van Naxos stad kom je allerlei leuke winkeltjes tegen"

Naxos-stad (of Chora) is een van de mooiste Cycladische stadjes. Vanaf de haven tot bovenaan bij het Venetiaanse kasteel zul je als bezoeker onder de indruk raken van de smalle, steile straatjes en de oude stenen huisjes. Er zijn leuke kleine binnenterrasjes met traditionele taverna’s en restaurants.

Naxos stad
Naxos-stad - Chora Naxos

Geniet van de mooiste zandstranden

Naxos staat bekend als het eiland met de mooie stranden, waarvan de meeste zandstranden zijn. Het eiland Naxos heeft een 148 kilometer lange kustlijn en is daarom een van de meest geliefde vakantie bestemmingen. Er zijn veel zand stranden zoals:

 • Het mooie Agios Prokopios beach, waarvan het prachtige goudgele strand zich in de baai tot aan Agia Anna uitstrekt. Een heel goed hotel in Agios Prokopios is het  Proteas hotel.
 • Het leuke zandstrand van Agios Georgios of Saint George Beach is erg populair, omdat het zich zo dicht bij Naxos-stad bevindt, een goed kleinschalig hotel bij Naxos-stad en Agios Georgios is het Kymata hotel.
 • Het gezellige Agia Anna, met een kilometer lang strand en een schiereiland met het kapelletje van Agia Anna.
 • Plaka beach met kristalhelder water en een mooi zandstrand.
 • Mikri Vigla in het westen van het eiland.

Video Stranden Naxos


Bezienswaardigheden en tips

Er is veel te zien en te doen op eiland Naxos

 • De Portara aan de ingang van de haven van Naxos-stad. Het is de Griekse tempel van Apollo, daterend uit de 6e eeuw voor Christus.
 • “Grotta”, een wijk nabij Naxos-stad, die in de Myceense periode is gebouwd en nu onder water ligt.
 • Het kasteel in het hart van Naxos-stad, waar mooie emblemen uit de 14e en 15e eeuw te zien zijn.
 • De Venetiaanse kerk, het nonnenhuis en het huis van de katholieke bisschop in het hart van Naxos-stad.
 • Zo’n 45 kerken, waaronder de Panagia Vlachetnitissa met een prachtig templon metropolis.
 • Het klooster van Agios Ioannis Theologos.
 • De Belonia toren, ooit de vestiging van de Venetiaanse heer van het eiland.
 • De Kouros van Apollonas. Ten westen van Apollonas, ligt een kolossaal antiek standbeeld dat veel toeristen aantrekt. Het is een standbeeld van een 'Kouros' dat maar liefst elf meter lang is.
 • De geweldige stranden, verspreid over het hele eiland.
 • De tempel van Dimitra bij Sangri. Deze tempel is een van de weinige gebouwen uit de oudheid op Naxos. De tempel is gebouwd met wit marmer en was gewijd aan de godin van de landbouw en de oogst, Dimitra.
 • De Kitron destilleerderij in Chalkio. In de kleinschalige, traditionele Kitron destilleerderij wordt de sterke Naxos citroenlikeur gemaakt van de blaadjes van de citroen. Je kunt hier enkele likeurtjes proeven en in het winkeltje kun je een likeurtje kopen.
 • Naxos is ook erg goed te combineren met andere Cycladen eilanden zoals Paros, Santorini en Mykonos, je gaat dan eilandhoppen.
 • Een dagexcursie / boottochtje naar kleine eilandjes zoals: Iraklia & Koufonissia of het heilige eiland in de oudheid Delos.

Kouros Naxos Apollonas
De Kouros in Apollonas op Naxos

Geschiedenis en Mythologie 

Al in de mythologie wordt Naxos vermeld en het eiland laat daarna duidelijke sporen na in de geschiedenis, het komt vooral in het Cycladische tijdperk tot bloei.

Volgens de mythologie zou Theseus op bevel van de goden zijn geliefde Ariadne op Naxos hebben achtergelaten, hoewel zij hem op Kreta uit het labyrint had gered met behulp van een bol wol. Het meisje werd opgemerkt door de god Dionysos, die zich over haar ontfermde en haar minnaar werd. De eredienst van Dionysos was de belangrijkste godencultus op het eiland Naxos.

Naxos werd sinds het 4e millennium voor Christus bewoond. De eerste bewoners zouden afkomstig zijn uit de noordoostelijke Griekse regio Thracië. De Thraciërs domineerden 200 jaar en werden opgevolgd door de Cariërs, die uit Klein-Azië kwamen. De oudste archeologische vondst op het eiland bevond zich in Stelida en stamt uit het Midden- en Boven Paleolithicum (ca. 80000-10000 voor Christus). Andere vondsten bewijzen een ontwikkelde samenleving aan het einde van de Neolithische beschaving, maar de eerste belangrijke beschavingsperiode van Naxos is de Cycladische, in het 3e millennium voor Christus.

Er zijn aanwijzingen dat het eiland tijdens de Cycladische periode een grote bevolking had, men woonde meestal in kleine nederzettingen aan de oostkant van het eiland. Een grotere en veel verder ontwikkelde nederzetting, met zorgvuldig gebouwde huizen en veel aardewerk, is ontdekt in Grotta, waar de belangrijkste stad Chora tegenwoordig is. Overal op het eiland zijn begraafplaatsen uit die tijd gevonden, met meesterwerken van kunst en stijl. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat Naxos een van de belangrijkste centra van de Cycladische beschaving was. Archeologische vondsten uit Myceense en Geometrische tijdperken zijn vooral keramische voorwerpen. De gigantische beelden van Naxos de "Kouroi" bevinden zich in de oude marmergroeven van Melanes en Apollonas.

Omdat men op Naxos voor het eerst beeldende kunst liet zien in het 3e millennium, denkt men dat kunst op Naxos werd 'geboren'. De overvloed aan marmer heeft ongetwijfeld bijgedragen aan deze ontwikkeling. De marmeren tempel van Apollo en Demeter in Gyroulas, bij Sangri is het enige goed bewaard gebleven voorbeeld van een telesterion.

Tempel Demeter Naxos
Dimitra tempel bij Sangri

 

Er is veel te zien en te doen op Naxos, zie onze Top 10 uitstapjes op Naxos.

Musea in Chora

 • Het archeologisch museum van Naxos, in Naxos-stad. Hier zijn veel kunstwerken te zien van de oude Cycladische beschaving.
 • Het Domus Della Rocca-Barozzi museum. Het is gehuisvest in een oud herenhuis in het kasteel op de top van de heuvel en geeft een nauwkeurig beeld van het burgerlijk leven van Naxos in de 19e eeuw.
 • De oude Franse School waar de historische archieven van Naxos gehuisvest zijn. Dit archief is gevestigd in het kasteel van Naxos en werd vroeger door de Griekse schrijver Nikos Kazantzakis bezocht.

Musea in Apiranthos

 • Het archeologisch museum.
 • Het Natural History museum.
 • Het volkenkundig museum dat in een traditioneel huis is gehuisvest, waar landbouw- en veeteelt voorwerpen uit de 19e eeuw te zien zijn.
 • Het museum van schone kunsten waar allerlei schilderijen tentoongesteld worden.
 • Het Geologisch Museum waar allerlei gesteenten uit de hele wereld te zien zijn. 

Apiranthos Naxos
Apiranthos Naxos

Vliegveld

Naxos heeft wel een eigen vliegveld, genaamd 'Naxos Island National Airport', maar zoals de naam al zegt is deze luchthaven bedoeld voor nationale, binnenlandse vluchten. Als je toch naar Naxos wilt vliegen, kun je vanaf vanaf Schiphol met het vliegtuig naar Athene - Athens International Airport vliegen en vanaf daar, direct of na enkele dagen overstappen op een binnenlandse vlucht naar Naxos. Inclusief de overstap zul je er minstens 5 uur over doen om van Nederland naar Naxos te komen. De meest gekozen optie om op Naxos te komen is door met het vliegtuig rechtstreeks naar Santorini of Mykonos te vliegen en vanaf daar met een ferry boot naar Naxos te varen.

Evenementen

 • Het Agios Nikodimos feest op 14 juli: het grootste feest van het eiland met dans, drank en vuurwerk dat van boten afgestoken wordt.
 • Dionisia, een cultureel evenement met concerten en dans, vindt plaats in de 2e helft van juli en wordt georganiseerd door de gemeente.

 Agios Prokopios strand Naxos
Agios Prokopios Beach - Prachtig strand op Naxos

Links 

 • Top 10 uitstapjes op Naxos. Ben je van plan om naar het Griekse eiland Naxos met vakantie te gaan? Dat is zeker een goede keuze! Het is namelijk een geweldig mooi eiland met een prachtige hoofdstad, veel goudgele zandstranden, een aantal leuke dorpen en voldoende excursiemogelijkheden. Bekijk welke 10 uitstapjes je op Naxos zeker niet moet missen.
 • Eilandhoppen Naxos. Naxos is een geschikt eiland om een aantal dagen als onderdeel van een eilandhop vakantie te verblijven, want de bootverbindingen met de andere Cycladen-eilanden zijn goed en het eiland is centraal gelegen. Maar Naxos is ook geschikt om er een langere vakantie door te brengen, want er is veel te zien en te doen.
 • Via Santorini met de boot naar Naxos We vertrekken met het vliegtuig naar Santorini, om vanaf hier de “Blue Star” boot naar Naxos te nemen.
 • Met de boot vanaf Naxos naar Koufonissia en Iraklia  We zijn op Naxos en gaan een dagje varen! Een leuke dagtrip vanaf Naxos stad is de boottocht naar de eilanden Iraklia en Kouffonissi.
 • We gaan Naxos verkennen! We zijn al een paar dagen op Naxos en gaan nu op weg naar de plaats Apollonas. We hebben gelezen dat zich hier een grote “Kouros” zou bevinden. Ook verkennen we de dorpjes Kato en Ano Sangri. Hier staan allerlei Venetiaanse torens. Hier vlakbij ligt een belangrijke bezienswaardigheid, de tempel van Dimitra.
 • Reisverslag Naxos Jorgos' reisverslag: Naxos is een Grieks eiland dat je vaak in eilandhop-programma’s tegenkomt. Het feit dat er niet rechtstreeks gevlogen kan worden op Naxos, heeft tot gevolg dat vooral backpackers en eilandhoppers het eiland bezoeken.
 • Top 10 Griekse eilanden Welke eilanden moet je zeker eens bezoeken? Griekenland heeft zoveel eilanden. Er zijn maar liefst 6000 Griekse eilanden, waarvan er 227 bewoond zijn. Alle bewoonde Griekse eilanden ooit eens bezoeken is haast onmogelijk, maar Naxos is wel een aanrader!
 • Landenkompas Naxos Algemene informatie over Naxos
 • De paradijselijke stranden van Naxos Voor wie op zoek is naar zon, zee en stranden is Naxos het absolute paradijs. Hier vind je witte en goudgele zandstranden en kleine omsloten kiezelbaaien. Langs de 150 km lange kustlijn ligt het ene na het andere strand, slechts af en toe onderbroken door rotsen en landtongen.

 


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Naxos

Eugenie
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 8 - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 10 - Stranden: 10 - Omgeving: 8

Toelichting :

Wat hebben wij genoten van dit prachtige eiland!! Het enige waar wij en nog meer mede toeristen van schrokken waren de zwerfkatjes...sommige mensen die daar wonen hielpen ze al graag zou ik wat meer willen weten hoe de lokale bevolking met deze dieren omgaat of verzorgd Alvast bedankt!


Elisa
Alg. indruk: 7 - Uit eten: 7 - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 8 - Stranden: 9 - Omgeving: 7

Toelichting :

Heerlijke vakantie gehad in Naxos,vriendelijke mensen Wel veel zwerfkatjes geef ze alsjeblieft wat brokjes die kan je bij de supermarkt kopen,mocht je op deze eilanden vakantie vieren Dat is eigenlijk het enige minpunt en ook echt zielig, maar we zijn ook in restaurants geweest waar de katten er goed uitzagen.


Ben je zelf ooit naar Naxos geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Naxos?


Waar ligt Naxos
De kaart / landkaart van Naxos

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Eilandhoppen Naxos Griekse Gids Reizen Griekse webshop to Magazaki

Weer Naxos

donderdag
Weer en klimaat
36°C

vrijdag
Weer en klimaat
33°C

zaterdag
Weer en klimaat
28°C

zondag
Weer en klimaat
29°C

maandag
Weer en klimaat
29°C

dinsdag
Weer en klimaat
28°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024