Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Andros

Andros - Vakantie in Griekenland


Andros vakantie. Andros is een prachtig Cycladen eiland, met een mooie natuur en zonder massatoerisme. Het ligt op maar twee uurtjes varen van Athene. Het is een rustig eiland met niet zo veel buitenlandse toeristen. Grieken komen hier zelf wel graag met vakantie, omdat het een geweldig mooie bestemming is en vanaf de haven Rafina, bij Athene, is Andros makkelijk bereikbaar. Andros heeft geen vliegveld. Je kunt Andros dus alleen bereiken per ferry boot. Er zijn meerdere veerdiensten per dag.

"Geniet op het authentieke, rustige eiland Andros"

Op Andros kun je genieten van een heerlijke vakantie, want het is een authentiek eiland met een mooie, afwisselende natuur. Vergeleken met de andere Cycladen eilanden is Andros erg groen, het eiland heeft een ruige natuur en schone, verlaten stranden. Andros bevindt zich op tien kilometer afstand van Evia en is ongeveer 380 km² groot. Op Andros zijn leuke dorpen/stadjes te vinden, zoals de leuke badplaats Batsi, Chora (Andros stad) en het havenstadje Gavrio. In de dorpen en stadjes domineren de kleuren wit en blauw en de huisjes bevinden zich vaak in smalle straatjes met mooie doorkijkjes. Andros is erg geschikt voor een wandelvakantie, want er zijn vele mooie wandelpaden.

Andros Griekenland
Andros 

Bezoek het hoofdstadje Chora en de stranden 

De gelijknamige hoofdstad wordt ook wel Chora genoemd. De stad ligt op een heuvel tussen twee prachtige stranden, wat de ligging uniek maakt. De Venetiaanse invloeden uit de middeleeuwen zijn overduidelijk. Hier vind je de Cycladische stijl terug, gecombineerd met de Neoklassieke stijl. Als de avond valt geniet de bevolking van Andros van het leven buiten, ze flaneren gezellig langs de winkeltjes en gaan samen iets eten of drinken. De gezelligheid duurt vaak tot laat in de avond.

Andros Griekenland
Andros Chora (Andros-stad) 

Het bruggetje in Chora, dat naar de ruïnes van het 13e eeuwse Venetiaanse kasteel leidt, is bijzonder. Het is niet alleen de cultuur die Andros speciaal maakt. De stranden van Achlia, Paraporti, Nimborio en Gialia zijn prachtig. Het leuke van Chora is dat het er altijd levendig is, omdat hier het hele jaar door mensen wonen en de winkels zijn geen toeristenwinkels, maar gewone Griekse zaken. Ook de restaurants zijn het gehele jaar door open, hier beleef je gewoon het échte Griekenland!

Video Andros - De Griekse Gids

Boek je vakantie 

Wil je een unieke en onvergetelijke vakantie op Andros beleven, zoek je een goed hotel of leuk appartement? Bekijk dan het vakantieoverzicht naar Andros. Boek je reis bijvoorbeeld bij Griekse Gids Reizen, gespecialiseerd in eilandhoppen. Je kunt bijvoorbeeld mooie combinaties maken zoals Andros & Tinos en met Andros & Syros. Een andere leuke optie is die van Athene, Mykonos en Andros. 

Bekijk de foto's Andros - Fotoalbum Griekenland

Griekse spullen bestellen

Bezienswaardigheden en tips Andros

 • Ben je op Andros dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Archeologisch museum en het Museum voor moderne kunst.
 • Het hele jaar door worden er op Andros leuke evenementen georganiseerd. Vaak hebben deze evenementen te maken met de zee en ook met het Orthodoxe geloof; de meeste gezinnen op Andros hebben zeemannen in hun midden en zijn erg gelovig. Volgens de legende werd in de oudheid de God van de wijn Dionysos geëerd. Men zegt dat tijdens de feesten ter ere van Dionysos er wijn in plaats van water uit een bron stroomde.
 • De grootste haven van Andros ligt niet bij stad Andros zelf maar aan de westkust bij het plaatsje Gavrio. Hier tref je het mooie kasteel van Agios Petros. Wat opvallend is op dit eiland zijn de verschillende kloosters die ieder op zich een indrukwekkend verhaal hebben.
 • Als je van zwemmen houdt dan moet je zeker een bezoek aan Paraporti, Batsi, Vitali en Gavrio brengen. Andros is veel minder druk dan op andere Cycladen eilanden. De baai van Fellos heeft een heel erg mooi zandstrand. In het noorden is Batsi het meest toeristische plaatsje en dat komt o.a door het mooie zandstrand dat zich daar bevindt.
 • Op Andros zijn vele waterbronnen. Dat het eiland rijk aan water is blijkt uit de natuur die overweldigend en weelderig groen is. Op vele plekken stroomt water.
 • De kerk uit de 13e eeuw, de Panagia Palatiani, de kerk van Agios Michail uit 1158 in Messaria, het klooster van Agios Nikolaos uit de 18e eeuw, de kerk van Taxiarchis uit de 12e eeuw en het klooster van Zoodochoe Pigis uit de 14e eeuw dat zich op de top van de heuvel Kapsorachi bevindt op meer dan 300 meter hoogte.
 • Feesten: op 15 augustus is er het feest van Panagia (Heilige Moeder) in de stad Andros zelf. Op 17 juli is het volksfeest van Agia Marina in Apikia. Op 6 augustus het volksfeest van Sotiras in Varsaria.
 • Het klooster van Panachrantou. Dit klooster ligt hoog in de bergen en vanaf daar is er een adembenemend uitzicht op de vallei, op Chora en de zee. Dit is het oudste klooster van het eiland, het werd gebouwd in 961.

Geschiedenis 

Andros heeft een lange geschiedenis. In de oudheid was er op Andros een opmerkelijk goed georganiseerde samenleving met hoge culturele normen. Het eiland is bewoond geweest sinds de prehistorie. In de 7e eeuw voor Christus stichtten de bewoners uitgebreide kolonies in Macedonië. De Venetianen bezetten Andros tot 1566 toen de Turken het veroverden. In 1790 botste de vloot onder leiding van Lampros Katsonis met Turkse troepen en leed grote verliezen in de buurt van de de noordwestelijke kust van het eiland, aan de straat van Kafireas. Andros nam actief deel aan de Griekse onafhankelijkheidsoorlog van 1821.

Dorpen Andros

Batsi 

Batsi ligt 22 km ten westen van Chora en is een erg populair dorp dat is gebouwd op de halve cirkel rond de baai met het zandstrand. Vissers-en en excursieboten liggen voor anker in de haven. Wat is er te zien en te doen in Batsi op Andros?

• De archeologische vindplaats Ypsili. Er zijn ruïnes van een nederzetting die teruggaat tot de geometrie
periode (10e-8e eeuw voor Christus), een citadel (Akropolis) en een Archaïsche tempel (6e eeuw v.Chr.), opgedragen aan Demeter (de oude Griekse godin van de landbouw) en haar dochter Persephone (of Kore).
• De Agios Filippos kerk.
• Het Zoodochos Pigi-klooster (klooster van de levensgevende fontein) in Kapsorachi. De huidige kloostergebouwen zijn gebouwd in de 18e eeuw. Het klooster bewaart de schedel van Agios Tryfonas en andere religieuze erfgoeditems.
• De dorpen Ano Aprovatou en Kato Aprovatou (dit betekent boven en onder Aprovatou), met een prachtig uitzicht op de Egeïsche Zee.
• Gavronisia, een groep eilanden in het westen.
• Zwemmen bij de stranden van Batsi, Stivari en Agia Marina.

Batsi Andros
Batsi andros

Gavrio 

De haven van Gavrio ligt 32 km ten noordwesten van Chora en is gebouwd in een gebied dat al sinds de oudheid was bevolkt. Er zijn populaire koffiebars, restaurants en taverna's. Wat is er te zien in Gavrio op Andros?

• De Agios Nikolaos kerk.
• Ano Gavrio biedt een mooi uitzicht op Gavrio.
• Agios Petros dorp, en de nabijgelegen toren, daterend uit de 4de - 3de eeuw voor Christus.
• De Fasa vuurtoren.
• De windturbines bij het dorp Kalyvari.
• Wandelen: volg wandelend de indrukwekkende route langs de noordwestkust, beginnend bij Gavrio, over de baai en de stranden van Fellos, Kourtali, Pisolimnionas, Agios Sostisbaai, Kaminaki, Vlychada en de ruïnes van de toren, Selienitis, Mikri Peza en Megali Peza.
• Ga zwemmen bij de stranden van Lopesi, Chrysi Ammos, Kato Agios Petros, Kypri, Fellos, Kourtali,
Pisolimnionas, Agios Sostis, Kaminaki, Vlychada, Selienitis, Megali Peza en Mikri Peza.

Gavrio Andros
Gavrio Andros

Stenies 

Stenies ligt 4,5 km ten noordwesten van Chora en is een mooi dorp en het thuisland van veel zeekapiteins en reders Het heeft huizen die worden omgeven door dik groen gebladerte en fruitbomen. De Bisti-Mouvela-toren valt op als een van de weinige resterende versterkte woningen op Andros. Het strand van Gialia bevindt zich op korte afstand; opvallend is hier de riviermonding. Wat is er te zien en doen in Stenies op Andros?

• Gefyri tou Leontos (de brug van de leeuw).
• Bisti - Mouvela-toren, een 17e eeuws gebouw met drie verdiepingen.
• Agios Georgios kerk.
• Zwemmen bij de stranden van Gialia en Piso Gialia.

Stenies Andros
Stenies Andros

Apoikia 

Apoikia ligt 6 km ten noordwesten van Chora en staat bekend om de Sariza-bron en is omgeven door weelderige vegetatie en veel beekjes. Er is een beroemde fabriek waar water wordt gebotteld. Wat is er te zien en te doen in Apoikia op Andros?

• Het Sariza bronnen gebied. Het water wordt hier gebotteld en verspreid over het hele land.
• De Agia Eirini kerk, 2 km ten noorden van Apoikia.
• Het Agia Marina klooster, 5,5 km ten zuiden met uitzicht op Apoikia en Stenies.
• Pythara, een bebost ravijn met stromend water.
• Het Agios Nikolaos klooster, 5,5 km ten noorden bezit een opmerkelijk hout gesneden iconostase en een aantal waardevolle religieuze erfgoedartikelen.
• Vourkoti, een bergdorp, 8,5 km ten westen van Apoika.
• Landkapel van Agios Ioannis bovenaan de rots, het biedt een adembenemend panoramisch uitzicht over het gehele gebied.
• Faros (de vuurtoren) in Cape Gria.
• De Achla-baai, met een prachtig zandstrand (een van de beste op het eiland) en een kleine riviermonding aan de zuidkant.
• Zwemmen bij het strand van Achla.

Ammolochos 

Ammolochos is een oud bergdorp op 42,5 km ten noordwesten van Chora dat verspreid ligt over het noordwesten van het eiland. Er is een verhaal dat dit het geboortedorp van Samuel was, een legendarische monnik, die samen met inwoners van Souli een heroïsche dood tegemoet ging in Kougki, Thesprotia in 1803. Wat is er te zien en te doen in Ammolochos op Andros?

• De Mouria-fontein, gebouwd in 1882.  
• Het 17e - 18e-eeuwse kasteel van Dimitrios Giannoulis.

Mesaria 

Mesaria ligt 4,5 km ten zuidwesten van Chora en is een van de mooiste dorpen in het binnenland van Andros. Tijdens de Byzantijnse periode en daarna was dit dorp het middelpunt van het eilandleven, omdat het zich op een afstand van de onveilige kustlijn bevond, vanwege invallen van piraten. Wat is er te zien en te doen in Mesaria op Andros?

• De Agios Nikolaos kerk, gebouwd in 1734. De houtgesneden iconostase en de schilderingen dateren uit 1742.
• De 12e eeuwse Byzantijnse kerk van Taxiarchis.
• De 12e - 13e eeuwse kerk van Koimisi Theotokou, in het dorp Mesathouri.
• De Lamyra, Ypsilou en Strapouries dorpen met prachtige dichte vegetatie, stromend water en een spectaculair uitzicht op Chora.
• Aladino-dorp en Stoicheiomeni-stenen brug. De grot van Foros ligt in de buurt van het dorp.
• Het Panachrantos klooster. Het werd gesticht in de 10e eeuw door keizer Nikiforos Fokas II en is de bewaarder van een groot aantal religieuze erfgoedartikelen.

Menites 

Menites is een groen dorp, dat op 5 km ten zuidwesten van Chora ligt in een gebied met een prachtige natuurlijke omgeving, rivieren en eeuwenoude bomen. Wat is er te zien en te doen in Menites?

• De Panagia Vergi kerk met schitterend houtsnijwerk.
• De Dionysos bron en de indrukwekkende leeuwenkoppen.
• De Byzantijnse kerk uit de 11e eeuw van Taxiarchis tis Melidas, met 12e eeuwse muurschilderingen.

Palaiopoli 

Palaiopoli is een dorp dat 16 km ten westen van Chora is gebouwd en een prachtig uitzicht heeft op de Egeïsche Zee. Het is gelegen op de plaats van het oude Andros stad, het administratieve centrum van het eiland van de 6e eeuw voor Christus tot de 6e eeuw na Christus. In het grotere Palaiopoli-gebied vind je de prehistorische nederzetting van Plaka, het dorp Zagora dateert uit de Geometrische periode en de versterkte nederzetting van de Neolithische periode (4500-3300 BC) waar gravures op rotsen zijn ontdekt van beeltenissen van verschillende dieren, schepen en lineaire vormen. Wat is er te zien en te doen in Palaiopoli op Andros?
• De oude stad Andros, die werd versterkt tijdens de Hellenistische periode (4e-3e eeuw v.Chr.). Overblijfselen van een versterkte muur, een marktplaats en tempels.
• Zagora, ten zuidoosten van Palaiopoli. Het was beschermd door sterke muren en had een heiligdom dat in gebruik was van de 8e tot de 5e eeuw voor Christus.
• Het archeologisch museum waar vondsten van de prehistorie tot de vroege Christelijke tijden worden getoond.
• Zwemmen bij het strand van Palaiopoli, Chalkolimnionas en Plaka.

Zagora

De antieke nederzetting Zagora ligt op een plateau van een steile landtong op 160 meter hoogte. Een groot deel van deze opgravingen dateren uit de 10e - 8e eeuw voor Christus. Deze zijn beschermd met een versterkte muur die 110 meter lang is, aan de kant van het binnenland. Om het terrein van Zagora te betreden was er een grote poort, die herbouwd werd in de 6e eeuw voor Christus, in die periode werd ook de tempel gebouwd. Het heiligdom, waarvan de stichting uit de 8e eeuw voor Christus dateert, bleef functioneren tot de 5e eeuw voor Christus. De tempel werd rond 575-500 voor Christus gebouwd, heeft de vorm van een megaron, heeft een gesloten veranda en cella, waaronder het oude altaar. De godheid die hier aanbeden werd, was waarschijnlijk de godin Athena. De vondsten uit de nederzetting worden tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Andros.

Ormos Korthiou

Ormos Korthiou is een pittoresk kustplaatsje met een lang strand en mooie huizen,  Het ligt 21 km ten zuidoosten van Chora. Wat is er te zien en te doen in Korthiou op Andros?

• Epano Kastro (bovenkasteel) en de ruïnes van een middeleeuwse stad.
• Zoodochos Pigi-klooster.
• Landkapel van Agios Ioannis.
• Het versterkte Byzantijnse klooster van Tromarchion (Panagia Tromarchiani) met zijn hoge muren. Het biedt een prachtig uitzicht op de omgeving.
• De dorpen Aidonia, Mousionas, Amonaklios, Aipatia, Korthi en Kapparia, waar je langs traditionele huizen, torens en duiventillen kunt wandelen.
• Kochylos dorp, met uitzicht op Ormos Korthiou.

Evenementen en activiteiten op Andros

• Internationaal koorfestival in juni.
• Gavriotika, culturele evenementen in Gavrio, tijdens de zomermaanden.
• Feest van Panagia Theoskepasti in Chora.(vijfde vrijdag na de vastentijd)
• Het feest van Panagia, in Chora, op 15 augustus.
• De feesten van Agia Marina op 17 juli, van Gennisis tis Theotokou (geboorte van de Maagd Maria) op 8 september en Koimissis tis Theotokou op 15 augustus, in Apoikia.
• Feest in het Zoodochos Pigi-klooster, op 27 juli.
• Parade in Ormos Korthiou tijdens het carnaval periode (Apokries).
• Korthiana, culturele evenementen in Ormos Korthiou in augustus.
• Agios Fanourios feest, in Ormos Korthiou op 27 augustus.

Activiteiten

• Wandelen.
• Zeilen.
• Windsurfen. Internationale wedstrijden worden gehouden in Korthi (Ormos Korthiou).
• Huur een boot en bezoek de nabijgelegen stranden en de vele kleine eilanden rond Andros.
• Aanbevolen stranden in andere delen van het eiland: in Gavrio, Agios Petros, Kypri, Fellos baai, Pisolimnionas, in de baai van Vitaliou en Agios Fanourios. Achla wordt echter beschouwd als het beste strand van Andros, ten noorden van Andros stad (Chora).
• Camping in het gebied van Gavrio.

Links

 • Eilandhoppen Andros Door te gaan eilandhoppen in Griekenland leer je dit veelzijdige land op een geweldige manier kennen. Eilandhoppen in Griekenland geeft je een heerlijk gevoel van vrijheid en er is veel afwisseling. Andros is een geschikt eiland voor een eilandhop vakantie, want het ligt niet ver van allerlei andere leuke eilanden.
 • Eiland Andros.nl reisverslag Samen met mijn zus stapte ik op de boot in Rafina, de kleine haven bij Athene. De overtocht naar Andros kost negentien Euro. Twee uur later kwamen we aan in de haven van Andros, Gavrio.
 • 3 leuke plaatsen op eiland Andros  Er zijn leuke plaatsen en mooie stranden te vinden op dit eiland. Drie leuke plaatsen op Andros zijn: Batsi, Andros stad (Chora) en Gavrio.
 • Batsi op eiland Andros Batsi is een gezellige en gemoedelijke plaats op eiland Andros. Het is een leuk vissersdorpje dat op 8 km afstand van het havenstadje Gavrio ligt en op 27 km van Andros stad of Chora. Het is er nog echt Grieks!
 • Anneke Kamerling over eiland Andros (weblog artikel) Het eiland kent dankzij vele bronnen, stroompjes en zelfs watervallen een weelderige begroeiing en is dan ook uitermate geschikt voor korte en langere wandeltochten. In het binnenland en verspreid langs de kust liggen schilderachtige dorpjes.
 • Anneke kamerling: Wandelen op Andros (weblog artikel) Andros is ideaal om te wandelen. Het eiland kent een uitgebreid netwerk van paden, dat de nederzettingen, vele kloosters en kerken, en de havens onderling verbindt. Vrijwel alle oude wandelpaden, die vroeger het enige vervoersnetwerk vormden op het eiland, zijn geplaveid met natuursteen en veel van de stenen bruggen, die onderdeel uitmaken van dit netwerk zijn nog intact.
 • Come to Andros Heb je bijna alle Griekse eilanden al gezien, maar ben je nog nooit op Andros geweest? Dan is het hoog tijd om dit eiland eens te bezoeken!

Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Andros

Erla
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 7 - Kindvriendelijk: 8 - Cultuur: 8 - Stranden: 9 - Omgeving: 9

Toelichting :

We hebben hier in september een aantal, prima bewegwijzerde wandelingen gelopen. Tip!, paar dagen Athene, overvaren van Rafina naar Andros, auto huren en het eiland ontdekken…genieten van natuur en strand.


m.p wentink
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 8 - Kindvriendelijk: 8 - Cultuur: 8 - Stranden: 8 - Omgeving: 8

Toelichting :
Een heel mooi rustig eiland,prachtige stranden, groene natuur en idiaal voor wandelaars,wij verbleven in chora, zeer de moeite waard


Ben je zelf ooit naar Andros geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Andros?


Waar ligt Andros
De kaart / landkaart van Andros

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Andros Tinos Eilandhoppen vakanties Griekse webshop to Magazaki

Weer Andros

maandag
Weer en klimaat
31°C

dinsdag
Weer en klimaat
31°C

woensdag
Weer en klimaat
30°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024