Met TUI naar Griekenland
Griekse Gids Reizen - Vakantie Griekenland


  Paros


Paros (Cycladen)

Paros. Paros is het derde grootste Cycladen-eiland. Het is heuvelachtig en heeft mooie stranden en een aantal schitterende dorpen. Hoofdstad van het eiland is Parikia, dat in het westen van het eiland in een grote baai ligt. Hier bevindt zich de grote haven en hier komen bijna alle toeristen met de ferryboten aan.

Om het eiland goed te verkennen kun je Parikia als uitvalsbasis nemen of Naoussa dat in het noorden van het eiland ligt. Paros is niet zo groot (196 km2) en er wonen ongeveer 12.000 mensen, waarvan de meesten in de hoofdstad Parikia. Het eiland is zeer populair omwille van de centrale  ligging in de Cycladen. Daarom is de haven van Parikia ook een drukke haven, want om de paar uur komt er weer een ferry aan, met weer een nieuwe lading toeristen.

De mooiste stranden van het eiland liggen voornamelijk in het oosten, maar mooie stranden zijn er ook in het zuiden en het westen en zelfs in de baai van Naoussa in het noorden. In de baai van Naoussa bevindt zich het pittoresk stadje Naoussa dat oorspronkelijk een vissersdorp was, maar tegenwoordig een van de meest kosmopolitische toeristische locaties in Griekenland is geworden.

Op het eiland zijn meerdere leuke vissersdorpen zoals Piso Livadi, Aliki en Drios. Op al deze plaatsen zijn er leuke taverna’s en cafés. Wanneer je het binnenland van het eiland intrekt zal je typisch Cycladische dorpen tegenkomen, zoals Kostos en Lefkes. Lefkes behoort tot de mooiste dorpen van de Cycladen. Je kan de auto aan de rand van het dorp parkeren en dan door het dorp slenteren en genieten.

Foto's Paros - Paros in beeld

Lefkes Paros - Cycladen -  Foto 13 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 21 - Foto van De Griekse Gids Stranden Glyfades en Tsoukalia Paros | Griekenland foto 4 - Foto van De Griekse Gids Kolimbithres (Kolymbithres) Paros | Griekenland foto 17 - Foto van De Griekse Gids Piso Livadi Paros | Cycladen | Griekenland foto 2 - Foto van De Griekse Gids Strand Kalogeras bij Molos Paros  | Cycladen | Griekenland foto 1 - Foto van De Griekse Gids Volkenkundig Museum Lefkes Paros | Cycladen | Griekenland foto 19 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 43 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 88 - Foto van De Griekse Gids Naoussa Paros | Cycladen | Griekenland foto 25 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Paros»


Filmpje over Paros - GriekseGids.TV

Vakantiefilm Paros - ©De Griekse Gids
 

De mooiste stranden van Paros

Mooie stranden in het noorden van Paros: Het strand van Kolimbithres, dat een viertal kilometer van Naoussa ligt is het mooiste strand hier. Kolimbithres staat bekend als het strand met de granieten rotsen die het een prachtige uitstraling geven. Het strand is verdeeld in twee baaien. Ten noorden van Kolimbithers bevindt zich een ander populair strand, dat is het strand van Agios Ioannis Detis. Het is een breed, niet zo lang, zandstrand waar allerlei watersporten mogelijk zijn, evenals beachvolleybal.

Mooie stranden in het oosten en zuiden van Paros: Van noord naar zuid liggen hier de stranden Santa Maria (bij Naoussa), Ampelas, Molos, Piso Livadi, Logaras, Pounta (populair onder jongeren, een strand met veel beachbars), Golden en New Golden Beach (ideaal voor surfers) en Aliki.

Mooie stranden in het westen:  van Noord naar zuid zijn het de stranden in de baai van Parikia (Kaminia, Krios, Krotiri en Livadia), Parasporos, Agia Irini en Pounta. Op Paros zijn er twee Pounta’s, eentje in het oosten en eentje in het westen. Pounta in het westen is zeer populair onder kite-surfers.Bezienswaardigheden en tips Paros

Parikia: Een traditionele hoofdstad, volledig in Cycladische stijl.  In de hoofdstad van Paros bevindt zich de kerk van Panagia Ekatontapiliani en het archeologisch museum.
Naoussa: De leukste plaats van het eiland vinden wij Naoussa, volgens ons een soort concurrent van Mykonos-stad. Smalle steegjes, witte huisjes, kleine winkeltjes, een schattig haventje, heel veel restaurantjes en cafés. Druk maar leuk!
Marathi: Bij het dorp Marathi bevinden zich de antieke marmerengroeven. In deze streek werd eeuwenlang het meest doorschijnende marmer gedolven.
Lefkes: Schitterend pittoresk dorp in het binnenland van het eiland. Een van de meest gefotografeerde dorpen op Paros.
Petaloudes: Zeven kilomter ten zuiden van Parikia ligt Petaloudes (dit betekent vlinders), het is een dicht begroeide vallei waar je kunt wandelen.
Asklepieion: Twee kilometer ten zuiden van Parikia ligt het Asklipieion, hier zijn de ruines te zien van het oude heiligdom van Asklepios en van Apollo.
Kloosters op Paros: Op Paros zijn diverse kloosters, het bekendste is het klooster van Longovarda dat op de route Parikia-Naoussa ligt en in de 17e eeuw is gebouwd. Dit is tevens het grootste klooster op het eiland. Andere kloosters zijn dat van Agios Georgios dat op een heuvel is gebouwd met uitzicht op Marpissa en Piso Livadi, en het klooster van Agios Antonios bij Parikia. Het klooster van Agios Antonios is in het jaar 1597 gesticht.


Foto's Paros - Paros in beeld

Kolimbithres (Kolymbithres) Paros | Griekenland foto 29 - Foto van De Griekse Gids
Marathi Paros | Cycladen | Griekenland foto 7 - Foto van De Griekse Gids
Parikia Paros - Cycladen -  Foto 60 - Foto van De Griekse Gids
Naoussa Paros | Cycladen | Griekenland foto 74 - Foto van De Griekse Gids

méér foto's van Paros»


Wandelen op Paros

Paros is een geliefd eiland onder wandelaars. Er zijn namelijk vele wandel- en bergpaden die vroeger door de inwoners van het eiland gebruikt werden om te voet of met de ezel bij een stuk grond, strand of kerk te komen. Vooral in het voorjaar is het hier prachtig om te wandelen omdat de natuur dan groen is, de bloemen bloeien en de geuren ervan in de lucht hangen.  Zo kun je bijvoorbeeld van Parikia naar Marathi wandelen (10 km), Molos-Santa Maria (12 km), Lefkes-Aliki (voor ervaren wandelaars – 20 km), Lefkes-Naoussa (10 km) en veel meer.


Hoe is Paros bereikbaar?

Op Paros is een vliegveld waar alleen binnenlandse vluchten uitgevoerd worden. Om naar Paros te vliegen moet je dus via Athene. De meeste toeristen komen echter met de boot. Daar het eiland centraal in de Cycladen ligt, is het vrij snel met de boot vanaf Mykonos bereikbaar. Vanaf Piraeus (bij Athene) varen er in de zomer dagelijks meerdere veerboten naar Paros toe. Daarnaast is er enkele dagen per week een directe verbinding met andere eilanden zoals Tinos, Santorini en zelfs Kreta. Een boottocht van Piraeus naar Paros duurt ongeveer vier uur.


Links naar Paros

 

(Tekst ©De Griekse Gids)

Gemiddelde temperaturen Paros
Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C

Paros: Waar ligt Paros?

Waar ligt Paros
De kaart / landkaart van Paros

Uitstapjes Paros

Klik op de plaatsnamen op de kaart van Paros en bekijk de locaties die je op het eiland kunt bezoeken. Plan excursies naar allerlei bezienswaardigheden op het eiland Paros.

Plattegrond - Landkaart ParosFarangas Paros bij Aliki Kolimbithres (Kolymbithres) Paros Naoussa Paros Parikia Paros Kostos Paros Lefkes Paros Pounta (Pounda) Paros Drios (Dryos) Paros Aliki (Alyki) Paros Marathi Paros Eiland Paros Marpissa Paros Molos en Kalogeros Paros Piso Livadi Paros Logaras bij Piso Livadi Paros
Uitstapjes vanaf - Klik op de kaart van Paros (©De Griekse Gids)