Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Paros

Paros - Vakantie in Griekenland

Paros vakantie Griekenland. Paros is een erg mooi vakantie eiland en een geweldige bestemming voor een afwisselende vakantie in Griekenland. Het is het derde grootste Cycladen-eiland. Paros ligt ten westen van het eiland Naxos. Het is een heuvelachtig eiland en heeft mooie stranden en een aantal schitterende dorpen.

Begin je Paros vakantie in het hoofdstadje Parikia

Hoofdstad van het eiland is het gezellige Parikia, dat in het westen van het eiland in een grote baai ligt. Hier bevindt zich de grote haven en hier komen bijna alle toeristen met de ferryboten aan. Om het eiland goed te verkennen kun je Parikia als uitvalsbasis nemen of het pittoreske Naoussa dat in het noorden van het eiland ligt. Paros is niet zo groot (196 km2) en er wonen ongeveer 12.000 mensen, waarvan de meesten in de hoofdstad Parikia. Het eiland is zeer populair vanwege de centrale  ligging in de Cycladen. Daarom is de haven van Parikia ook een drukke haven, want om de paar uur komt er weer een ferry aan, met weer nieuwe bezoekers.

Video Parikia op Paros

Parikia Paros - ©De Griekse Gids

 

Geniet van de prachtige witte dorpjes

Op het eiland zijn meerdere leuke vissersdorpen zoals het dorp Piso Livadi, het dorp Aliki en het dorp Drios. Op al deze plaatsen zijn er leuke taverna’s en cafés. Wanneer je het binnenland van het eiland intrekt zal je typisch Cycladische dorpen tegenkomen, zoals het traditionele Kostos en het prachtige Lefkes. Lefkes behoort tot de mooiste dorpen van de Cycladen. Je kan de auto aan de rand van het dorp parkeren en dan door het dorp slenteren en genieten. In de baai van Naoussa bevindt zich het pittoresk stadje Naoussa dat oorspronkelijk een vissersdorp was, maar tegenwoordig een van de leukste en drukste  toeristische locaties van Griekenland is geworden.

Vakantie Paros boeken

Wil je op vakantie naar Paros? Boek dan je vakantie naar Paros via Griekse Gids Reizen. Wil je meerdere Griekse Cycladen eilanden combineren, zoals Paros met Naxos, Santorini of Mykonos?  Bekijk dan snel de website, want onze specialiteit is Eilandhoppen.

Bekijk de foto's Paros - Fotoalbum Griekenland

Video Naoussa

Bezoek de mooie stranden

De mooiste stranden van het eiland liggen voornamelijk in het oosten, maar mooie stranden zijn er ook in het zuiden en het westen en zelfs in de baai van Naoussa in het noorden.

Mooie stranden in het noorden van Paros: Het strand van Kolimbithres, dat een viertal kilometer van Naoussa ligt is het mooiste strand hier. Het Kolimbithres strand staat bekend als het strand met de granieten rotsen die het een prachtige uitstraling geven. Het strand is verdeeld in twee baaien. Ten noorden van Kolimbithers bevindt zich een ander populair strand, dat is het strand van Agios Ioannis Detis. Het is een breed, niet zo lang, zandstrand waar allerlei watersporten mogelijk zijn, evenals beachvolleybal.

Kolimbithres strand bij Naoussa
Kolimbithres strand bij Naoussa - Paros Griekenland 

Mooie stranden in het oosten en zuiden van Paros: Van noord naar zuid liggen hier de stranden Santa Maria (bij Naoussa), Molos, Piso Livadi, Ampelas, Logaras strand, Pounta (populair onder jongeren, een strand met veel beachbars), Golden en New Golden Beach (ideaal voor surfers) en Aliki.

Mooie stranden in het westen:  van Noord naar zuid zijn het de stranden in de baai van Parikia (Kaminia, Krios, Krotiri en Livadia), Parasporos, Agia Irini en Pounta. Op Paros zijn er twee Pounta’s, eentje in het oosten en eentje in het westen. Pounta is ideaal voor kitesurfers, het mooie zandstrand ligt in het westen van Paros tegenover Antiparos en is zeer populair.

 

Bestemmingen, bezienswaardigheden en tips

Parikia: Een traditionele hoofdstad, volledig in Cycladische stijl.  In de hoofdstad van Paros bevindt zich de kerk van Panagia Ekatontapiliani en het archeologisch museum.
Naoussa: De leukste plaats van het eiland vinden wij Naoussa, volgens ons een soort concurrent van Mykonos-stad. Smalle steegjes, witte huisjes, kleine winkeltjes, een schattig haventje, heel veel restaurantjes en cafés. Druk maar leuk!
Marathi: Bij het dorp Marathi bevinden zich de antieke marmerengroeven. In deze streek werd eeuwenlang het meest doorschijnende marmer gedolven.
Lefkes: Schitterend pittoresk dorp in het binnenland van het eiland. Een van de meest gefotografeerde dorpen op Paros.

Het centrale pleintje in Lefkes op Paros
Het centrale pleintje in Lefkes - Paros Griekenland

Petaloudes: Zeven kilomter ten zuiden van Parikia ligt Petaloudes (dit betekent vlinders), het is een dicht begroeide vallei waar je kunt wandelen.
Asklepieion: Twee kilometer ten zuiden van Parikia ligt het Asklipieion, hier zijn de ruines te zien van het oude heiligdom van Asklepios en van Apollo.
Kloosters op Paros: Op Paros zijn diverse kloosters, het bekendste is het klooster van Longovarda dat op de route Parikia-Naoussa ligt en in de 17e eeuw is gebouwd. Dit is tevens het grootste klooster op het eiland. Andere kloosters zijn dat van Agios Georgios dat op een heuvel is gebouwd met uitzicht op Marpissa en Piso Livadi, en het klooster van Agios Antonios bij Parikia. Het klooster van Agios Antonios is in het jaar 1597 gesticht.

Wandelen op het eiland

Paros is een geliefd eiland onder wandelaars. Er zijn namelijk vele wandel- en bergpaden die vroeger door de inwoners van het eiland gebruikt werden om te voet of met de ezel bij een stuk grond, strand of kerk te komen. Vooral in het voorjaar is het hier prachtig om te wandelen omdat de natuur dan groen is, de bloemen bloeien en de geuren ervan in de lucht hangen.  Zo kun je bijvoorbeeld van Parikia naar Marathi wandelen (10 km), Molos-Santa Maria (12 km), Lefkes-Aliki (voor ervaren wandelaars – 20 km), Lefkes-Naoussa (10 km) en veel meer.

Gezellig badplaatsje Aliki in het zuiden van Paros
Gezellig badplaatsje Aliki in het zuiden van Paros

Heeft Paros een vliegveld?

Op Paros is een vliegveld waar alleen binnenlandse vluchten uitgevoerd worden. Om naar Paros te vliegen moet je dus via Athene. De meeste toeristen komen echter met de boot. Daar het eiland centraal in de Cycladen ligt, is het vrij snel met de boot vanaf Mykonos bereikbaar. Vanaf Piraeus (bij Athene) varen er in de zomer dagelijks meerdere veerboten naar Paros toe. Daarnaast is er enkele dagen per week een directe verbinding met andere eilanden zoals Tinos, Santorini en zelfs Kreta. Een boottocht van Piraeus naar Paros duurt ongeveer vier uur.

Links

 

Waar ligt Paros?


Waar ligt Paros
De kaart / landkaart van Paros

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekenland Glossy 2021 De Griekse winkel to Magazaki Tui Sunweb Eliza was here Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021