Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Folegandros

Folegandros - Vakantie in Griekenland


Folegandros vakantie. Folegandros is een prachtig, klein Cycladen eilandje dat tussen Milos en Sikinos ligt en het is een heerlijke vakantie bestemming. Steile bergen, mooie stranden en leuke baaien zijn enkele kenmerken van dit eiland, naast de vriendelijke mensen die er wonen.

"Folegandros heeft een Cycladen stijl met witte huisjes en kerken."

De hoofdstad is Chora (of Chora Folegandros). Hier staat het kasteel van Folegandros met er rond omheen de typische, witte huisjes met de kleine ramen. Deze huisjes beschutten het kasteel. De haven van Folegandros is Karavostásis.

Opvallend mooi in Chora is de kerk van Panagia die op loopafstand, iets hoger in zuidelijke richting, op de hellingen van een heuvel ligt. Andere bezienswaardigheden zijn de grotten van Chrisospilia en het Ecologisch Volksmuseum van Ano Meriá. Als je in Ano Meria bent en je wilt wat eten, dan moet je eens naar het traditionele lokale gerecht vragen, met zelfgemaakte spaghetti en kip in tomatensaus.

Folegandros
 Chora Folegandros

Chora Folegandros

Folegandros (of Chora) heeft haar middeleeuwse karakter door de jaren heen behouden. Het stadje is 150 meter boven zeeniveau gebouwd. Er staan kleine huizen binnen en buiten de kasteelmuren. In Chora Folegandros zijn mooie kerken met prachtige pleintjes. Er zijn drie pittoreske pleintjes in het centrum, dat zijn Pounta, Piatsa en Dounavides, maar ook typisch Cycladische steegjes. Overal zijn gezellige cafés, restaurants en winkeltjes.

Kastro is de meest pittoreske wijk van Chora. Dit is de middeleeuwse stad Chora die vroeger werd omringd door sterke kasteelmuren. Tegenwoordig hebben de muren het niet overleefd en heeft de stad zich rond Kastro verspreid. Vanaf Chora loopt er een voetpad naar het klooster Panagia dat 300 meter verder ligt, op de hellingen van een berg. Vanaf het klooster is er een fantastisch uitzicht naar het dorp en de zee.

Folegandros Chora
Chora (Kastro) Folegandros

Vakantie

Wil je op vakantie naar Folegandros en zoek je een goed hotel op appartement? Bekijk het vakantie overzicht naar Folegandros. Je kunt je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken, gespecialiseerd in eilandhoppen.

Bekijk de foto's Folegandros - Fotoalbum Griekenland

Griekse spullen bestellen

Stranden van Folegandros

Er zijn op Folegandros verschillende mooie stranden. Mooie stranden zijn er behalve bij Karavostasis ook bij het dorpje Angali, Livadi in het zuiden en bij Agios Georgios in het noorden.

  • Karavostasis beach ligt in een kale, rotsachtige baai met een mooi zand- kiezel strand. Rondom de baai zijn allerlei witte huisjes, de meeste hiervan zijn hotels of het zijn kamers die aan toeristen verhuurd worden. In Karavostasis zijn enkele tavernes, beachbars en cafeetjes met terrasjes.
  • In Angali is een mooi zandstrand en een klein haventje waar je veel vissersboten en toeristische boten ziet. Het ligt in een vrij diepe baai, in de zomer liggen hier dure jachten aangemeeerd. Naast het grotere strand (zuidelijk) is er een kleiner strand dat alleen bereikbaar is via de zee. Dit strand is omgeven door hoge rotsen.
  • Aan de andere kant (noordelijk) van Angali, ligt op ongeveer 200 meter een ander strand, Galyfos beach. Dit is een klein kiezelstrand waar vooral nudisten zwemmen. Je kunt dit strand via een bergpad bereiken, rechts van de restaurants.
  • Loop je 1000 meter verder via hetzelfde bergpaadje, dan kom je bij het strand Aghios Nikolaos Beach uit. Tegen de hellingen van het strand is een leuk café-restaurant waar ook een souvenirwinkeltje is. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over het strand en de zee. Dit strand is populair omdat het dagelijks door toeristische bootjes bezocht wordt. Met de auto kun je hier niet komen.

Strand Karavostasis beach Folegandros
Strand Karavostasis Beach Folegandros

Bezienswaardigheden en tips

We geven hier enkele tips voor bezienswaardigheden op het eiland:

  • Het kasteel (kastro) met rondom oude huizen in typisch Cycladische stijl. Het middeleeuwse kasteel is door Venetianen gebouwd in het jaar 1212.
  • De Panagia kerk in Chora, de mooiste van het eiland.
  • Het Folklore museum in het dorpje Ano Meria. Dit museum is gehuisvest in een van de mooiste landelijke woningen met muren van steen en modder, zonder gebruik van gips. Dit is hoe de huizen werden gebouwd om in het verleden niet opgemerkt te worden door de piraten.Je kunt hier een oude dorsvloer, overblijfselen van een olijfpers en een primitieve wijnpers zien. Ook vind je hier o.a. gebruiksvoorwerpen voor het dagelijks leven, lokale kostuums, een oud weefgetouw, fietstassen en potten.
  • Chrissospilia, een grot met mooie formaties stalactieten.
  • Ook hier viert men op 15 augustus Maria Hemelvaart, waarbij eerst de icoon door de straten gedragen wordt en daarna op een boot rond het eiland, verder is er dan veel muziek en dans.

Video Folegandros

Activiteiten op het eiland

Hoewel Folegandros een zeer klein eiland is, zijn er wel verschillende wandel- en  bergpaden op het eiland, voor sommige stukken moet je de hoofdweg gebruiken, die sowieso niet zo druk is, zelfs in de zomermaanden. Wandelen op Folegandros is meer dan de moeite waard. Wij hebben het gedaan, lees ons reisverhaal Wandelen op Folegandros.

Folegandros is een niet al te groot eiland, het heeft een lengte van 13 kilometer. In principe zou je het in een dag kunnen lopen. Een wandeling van Karavostasis naar Chora duurt 45 min, een wandeling van Chora naar Angali 35 min en wandeling van Chora naar Ano Meria 40 min.

Folegandros wandelen
Wandelen op Folegandros

De Panagia kerk

De prachtige kerk van Panagia is gelegen op een fantastische plek boven Chora en biedt een prachtig uitzicht op het eiland en de zee. Een stenen, zigzaggend pad begint vanaf Pounda Plein Chora en gaat in ongeveer 15 minuten lopen naar de kerk. Deze kerk is gewijd aan de Hemelvaart van de Maagd Maria en is gebouwd op de ruïnes van een oude tempel. Marmeren delen van deze tempel werden gebruikt als bouwmateriaal voor de kerk. De architectuur van de kerk is traditioneel Cycladisch en de buitenkant is witgekalkt. Men neemt aan dat het zilveren icoon van de Maagd Maria in de kerk wonderen verricht. De legende zegt dat in 1790 achttien boten met Algerijnse piraten op het punt stonden aan land te komen. De wanhopige inwoners van Folegandros gingen naar de kerk om voor hun leven te bidden tot de Maagd Maria. Een sterke noordenwind kwam opzetten en liet de boten van de piraten zinken. Sindsdien beschouwt de lokale bevolking de Maagd Maria als de beschermer van hun eiland.

Uitzicht vanaf de Panagia kerk Folegandros
Uitzicht vanaf de Panagia kerk Folegandros

Panagiakerk Folegandros
Panagiakerk Folegandros

De Chryssospilia-grot 

De Chryssospilia-grot is beschermd door de archeologische dienst en vereist daarom een speciale vergunning voor bezoek en is niet toegankelijk voor het publiek. De grot Chryssospilia is een indrukwekkend natuurmonument dat alleen per boot bereikbaar is. De grot bevindt zich aan de noordoostelijke kant van Folegandros op een hoogte van 10 meter boven zeeniveau. De vondsten in de grot omvatten overblijfselen van menselijke skeletten, gebroken vazen, een Romeinse regenbak, prachtige stalactieten en potscherven. De archeologen hebben ook honderden oude namen en achternamen ontdekt op de grotwanden, geschreven met kleimateriaal. Deze ontdekkingen hebben geleid tot de theorie dat de talrijke grotten mogelijk een plaats van aanbidding waren in de 4e eeuw voor Christus.

Vuurtoren van Aspropounta

De vuurtoren van Aspropounta kun je zien tijdens een wandeling over de zuidwestelijke kust van het strand van Livadaki. De vuurtoren bevindt zich 58 meter boven zeeniveau en heeft een licht van 11 meter hoog. De vuurtoren uit 1919 is zichtbaar tot 27 kilometer. De vuurtoren werd vroeger verlicht door een lont, maar werd later opgewaardeerd tot een petroleumgasmechanisme. De vuurtoren werd sinds 1986 afhankelijk van zonne-energie en presteert door het opvangen van zonnestralen energiezuinig. De vuurtoren is zowel vanuit Livadaki als Ano Meria bereikbaar.

Links Folegandros


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Folegandros

Sandra Nederlof
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 5 - Kindvriendelijk: 8 - Cultuur: 7 - Stranden: 8 - Omgeving: 8

Toelichting :

Het eilandje Folegandros is een eiland om te kunnen onthaasten. In Chora vind je heerlijke pleintje met gezellige winkeltjes en fijne restaurantjes. De strandjes en de zee zijn rustig en gezellig. Het eiland is vrij droog en moet het hebben van het toerisme.


staf mertens
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 9 - Uitgaan: 5 - Kindvriendelijk: 6 - Cultuur: 7 - Stranden: 6 - Omgeving: 7

Toelichting :
in een woord een zalig eilandje


Ben je zelf ooit naar Folegandros geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Folegandros?


Waar ligt Folegandros
De kaart / landkaart van Folegandros

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Eilandhoppen Folegandros Griekse webshop to Magazaki

Weer Folegandros

zaterdag
Weer en klimaat
21°C

zondag
Weer en klimaat
21°C

maandag
Weer en klimaat
20°C

dinsdag
Weer en klimaat
18°C

woensdag
Weer en klimaat
18°C

donderdag
Weer en klimaat
18°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2023