Amorgos

Amorgos Amorgos. Amorgos is het meest oostelijk gelegen Cycladen eiland, het ligt tussen de eilanden Naxos en Kos in de Egeïsche zee. Amorgos is zeer geliefd bij eilandhoppers en wandelaars. Overal loopt wel een bergpad dat het ene met het andere dorp verbindt. Amorgos is een prachtige vakantiebestemming, die niet is overlopen door toeristen, er is gelukkig totaal geen massatoerisme.

Amorgos is een langwerpig eiland, met een lengte van 33 kilometer. De breedte van het eiland schommelt tussen de anderhalf en zes kilometer. Op Amorgos wonen ongeveer 2000 mensen, de meesten houden zich bezig met het toerisme, de visserij, de landbouw en de veeteelt. De hoofdstad van het eiland is Amorgos stad (Chora). De naam heeft het eiland te danken aan een plant die ‘amorgis’ heet, een soort vlas waarmee men vroeger de beroemde tunieken van Amorgos maakte. Amorgos is een bergachtig eiland met als hoogste berg ‘Krikelos’ die in het oosten ligt en 821 meter hoog is. Op het eiland zijn veel heuvels en valleien. Het oosten is rotsachtig en het westen is minder ruig, hier liggen ook de meeste kleine baaien. Op het eiland zijn twee havens, dat zijn de havens van Katapola (in het zuidwesten) en Aigiali (in het noordwesten), beide havens liggen in diepe baaien aan de westelijke kust.

Filmpje over Amorgos - GriekseGids.TV

 

Vakantiefilm Amorgos - ©De Griekse Gids

Vakantie naar Amorgos

Wil je op vakantie naar Amorgos? Je kunt je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. We zijn ook gespecialiseerd in eilandhoppen. Heb je vragen? Stuur een e-mail naar reizen@grieksegids.nl of bel naar (0031) 0343-594447 of (0031) 06-51914690.

Foto's Amorgos - Amorgos in beeld

Katapola Amorgos - Eiland Amorgos - Cycladen foto 518 - Foto van De Griekse Gids Aghios Pavlos Amorgos - Eiland Amorgos - Cycladen foto 260 - Foto van De Griekse Gids Aghia Anna Amorgos - Eiland Amorgos - Cycladen foto 482 - Foto van De Griekse Gids Katapola Amorgos - Eiland Amorgos - Cycladen foto 579 - Foto van De Griekse Gids Chozoviotissa Amorgos - Eiland Amorgos - Cycladen foto 505 - Foto van De Griekse Gids Kalotaritissa Amorgos - Eiland Amorgos - Cycladen foto 172 - Foto van De Griekse Gids Amorgos stad (Chora) - Eiland Amorgos - Cycladen foto 456 - Foto van De Griekse Gids Kalotaritissa Amorgos - Eiland Amorgos - Cycladen foto 192 - Foto van De Griekse Gids Eiland Amorgos - Cycladen Griekenland foto 252 - Foto van De Griekse Gids Katapola Amorgos - Eiland Amorgos - Cycladen Griekenland foto 23 - Foto van De Griekse Gids Katapola Amorgos - Eiland Amorgos - Cycladen Griekenland foto 396 - Foto van De Griekse Gids Chozoviotissa Amorgos - Eiland Amorgos - Cycladen foto 69 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Amorgos»


Wat moet je zien op Amorgos? Bezienswaardigheden en tips Amorgos

 • Het antieke Minoa, dat gesticht is door de Minoërs uit Kreta, op een heuvel nabij de haven van Katapola. In ditzelfde gebied stond in de oudheid een Apollo-tempel. Bovenop de ruïnes van deze tempel, is een vroegchristelijke basiliek gebouwd en later de kerk van Panagia Katapoliani (de Heilige Moeder van Katapola).
 • Het Venetiaanse kasteel in Amorgos stad.
 • Het Byzantijnse klooster van Panagia Chozoviotissa dat tegen de wand van een steile rots is gebouwd op 300 meter hoogte nabij Amorgos stad. In dit klooster bevindt zich de wonderbaarlijke icoon van de Heilige Moeder en ieder jaar is er op 21 november een groot volksfeest om Maria te eren.
 • Het klooster van Aghios Georgios Valsamitis dat gebouwd is op de plek waar in de oudheid een waterorakel was.
 • De kloof van Araklos bij Langada.
 • Wandelen door de bewegwijzerde bergpaden die het hele eiland bestrijken.


Hoe is Amorgos bereikbaar?

Er is geen vliegveld op Amorgos. De dichtstbijzijnde vliegvelden bevinden zich op Paros, NaxosMykonos, Syros, Astypalia en Santorini. Vanaf hier gaan dagelijks vluchten van en naar Athene en Thessaloniki. Amorgos is met de veerboot bereikbaar vanaf o.a. Piraeus en de Cycladen eilanden.

De stranden van Amorgos

Op Amorgos zijn vele mooie stranden, sommigen zijn met de auto of brommer bereikbaar, anderen weer niet. Deze laatsten zijn alleen per boot bereikbaar. Het populairste strand is dat van Aigiali, waar zich ook een camping bevindt. Een zeer beroemd strand is het strand van Aghia Anna, daar zijn namelijk scenes voor de film “The Big Blue” gedraaid. Andere populaire stranden zijn Katapola, Kalotaritissa, Mouros, Vlichada (Mikri en Megali Glyfada), Levrossos, Nikouria, Perivolas, Ormos Liverou en Aghios Pavlos.

Lokale specialiteiten

Pasteli (sesam met honing), fava (split erwten), honing, wijn en likeuren.


Wandelen op Amorgos

In Amorgos zijn er zeven belangrijke wandelpaden in kaart gebracht en deze wandelroutes hebben een eigen naam. Daarnaast zijn er meerdere leuke paden die nog niet in kaart zijn gebracht.

 • Wandelroute Palia Strata (=Oude straat)
  Chora Amorgos – Chozoviotissa klooster – Kapsala – Asfontilitis – Potamos – Aigiali
  (route duurt ruim 4 uur)
   
 • Wandelroute Fotodotis (=lichtgever)
  Chora Amorgos – Milies – Agia Irini – Katapola
  (route duur ongeveer 1 uur)
   
 • Wandelroute Itonia
  Lefkes – Agioi Saranta – Kamari – Kastri – Vroutsi – Rachoula – Arkesini
  (route duurt ongeveer 3 uur)
   
 • Wandelroute Melania
  Aigiali – Langada - Stroumpos – Panagia Epanochoriani – Tholaria
  (route duurt ongeveer 2 uur)
   
 • Wandelroute Pan
  Langada – Agios Ioannis – Stavros – Krikelos
  (route duurt ruim 1 uur)
   
 • Wandelroute Valsamitis
  Katapola – Aghios Georgios Valsamitis – Agia Marina – Minoa
  (route duurt ongeveer 2 uur)
   
 • Wandelroute Evangelistria
  Xilokeratidi (Katapola) – Nera – Vigla – Peristeria – Evangelistria
  (route duurt ongeveer 1 uur)

 

Links:

Gemiddelde temperaturen Amorgos

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Amorgos: Waar ligt Amorgos?

Waar ligt Amorgos
De kaart / landkaart van Amorgos


Uitstapjes Amorgos

Klik op de plaatsnamen op de kaart van Amorgos en bekijk de locaties die je vanaf kunt bezoeken. Plan excursies naar allerlei bezienswaardigheden op het eiland Amorgos.

Kaart landkaart AmorgosChora - Amorgos stad Agia Anna Amorgos Agios Pavlos Amorgos Aigiali Amorgos Klooster Chozoviotissa Amorgos Potamos Amorgos Katapola Amorgos Tholaria Amorgos Langada Amorgos Arkesini Amorgos Kalotaritissa
Uitstapjes vanaf - Klik op de kaart van Amorgos (©De Griekse Gids)

© De Griekse Gids 2000-2020