Tinos (Cycladen)

Tinos. Tinos is een Grieks eiland in de Egeïsche zee dat bij de eilandengroep Cycladen hoort. Het is een bergachtig eiland dat ten zuiden van Andros en ten noorden van Mykonos ligt, op ongeveer vier uur varen van Rafina, de haven ten oosten van Athene. Op Tinos is geen vliegveld, wel zijn er dagelijks meerdere bootverbindingen met Attica, vanuit de havens Rafina en Piraeus (bij Athene) en met de andere eilanden in de Cycladen zoals Mykonos en Syros.

Tinos is een eiland dat nog niet zo bekend is onder de niet-Griekse toerist. Voor de Grieken is het wel een populaire bestemming om religieuze redenen; hier op Tinos bevindt zich namelijk de kerk van de heilige Moeder Maria waar ieder jaar duizenden gelovigen naartoe komen om te bidden. Het is één van de populairste pelgrimsplekken van Griekenland. Op het eiland wonen behalve Grieks-Orthodoxen veel Grieks-Katholieken, ongeveer 35% van de inwoners van het eiland is katholiek.

De afgelopen jaren wordt Tinos steeds meer door de buitenlandse toerist bezocht om verschillende redenen. Neem bijvoorbeeld de traditionele dorpen, het zijn er meer dan zestig, stuk voor stuk prachtig. De dorpen lijken allemaal op elkaar, maar zijn toch verschillend. Je ziet overal kerken, het zijn er meer dan duizend! Kerken zijn vaak eigendom van private personen.

In bijna alle dorpen zie je witte huisjes met blauwe deuren en ramen. De smalle steegjes zijn schattig en veel van deze steegjes lopen vaak onder huizen door, waardoor ze op ondergrondse tunnels lijken. De mooiste dorpen zijn de bergdorpjes die op de hellingen zijn gebouwd. Een van de mooiste dorpen is Kardiani in het noordwesten van Tinos. Een wandeling door het dorp is een ware happening. De huisjes zien er schattig uit en het uitzicht naar de gelijknamige baai is indrukwekkend.

Boek je vakantie naar Tinos

Wil je een onvergetelijke vakantie op Tinos meemaken? Boek je reis dan bij Griekse Gids Reizen. Bel of mail ons en/of kom langs bij ons reisbureau in Wijk bij Duurstede en stel samen met ons een reis samen. Vertel ons al je wensen, zodat we een reis op maat voor je kunnen maken. Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met ons via reizen@grieksegids.nl of (0031) 0343-594447 of (0031) 06-51914690.

Foto's Tinos - Tinos in beeld

Karkados en Kalloni Tinos | Griekenland | Foto 2 - Foto van De Griekse Gids Tinos stad | Griekenland | De Griekse Gids foto 126 - Foto van De Griekse Gids Loutra Tinos | Griekenland | Foto 16 - Foto van De Griekse Gids Agios Ioannis Porto | Tinos Griekenland foto 9 - Foto van De Griekse Gids Agapi Tinos | Griekenland | De Griekse Gids foto 41 - Foto van De Griekse Gids Komi Tinos | Perastra | Griekenland foto 1 - Foto van De Griekse Gids Badplaats Aghios Fokas ten oosten van Tinos stad | Foto 5 - Foto van De Griekse Gids Tinos | Griekenland | De Griekse Gids - foto 21 - Foto van De Griekse Gids Kampos Tinos | Griekenland | Foto 1 - Foto van De Griekse Gids Aghios Sostis Tinos | Griekenland foto 6 - Foto van De Griekse Gids Agios Romanos Tinos | Griekenland | Foto 13 - Foto van De Griekse Gids Dyo Choria Tinos | Griekenland | Foto 3 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Tinos»


Griekse Gids Reizen Eliza was here Griekenland Sunweb Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland Zongids Griekenland;

Opvallende dorpen en tips Tinos

Een ander opvallend dorp is Volakas dat ook Volax genoemd wordt. Het is niet zozeer het dorp dat indruk maakt, maar de omgeving; hier liggen namelijk honderden grote ronde rotsen verspreid, een bijzonder verschijnsel! Hier vlakbij bevindt zich ook het grote steile rotsgebergte Exomvourgo.  Op deze rots stond de oude Akropolis van Tinos en hier was de oude hoofdstad van Tinos gevestigd. Op de top van de berg staat een groot kruis. Naar dit kruis kan men wandelen en het uitzicht vanaf hierboven is spectaculair. Een ander opmerkelijk kenmerk op het eiland Tinos, zijn de meer dan 600 duiventillen. Het zijn niet zomaar duiventillen, het zijn huisjes die vaak uit twee of drie etages bestaan.

Tinos en marmer

Tinos staat in Griekenland bekend om het marmer en de marmertechniek. Uit Tinos zijn tientallen bekende beeldhouwers afkomstig, die behoren tot de beste kunstenaars in Griekenland. In het dorp Pyrgos in het noorden van het eiland, bestaat een school die marmerbewerkers opleidt. Een bezoek aan Pyrgos is een aanrader, want het is net een openluchtmuseum. De inwoners van het dorp hebben alles in het dorp (huizen, kerken, steegjes) met marmer versierd of gebouwd. In het dorp bevindt zich een museum waar marmeren werken te zien zijn. Een bezoek aan de galerie en werkplaats van Michalis Saltamanikas is fascinerend. Hij heeft daar een aantal werken staan die je zullen verbazen, werken van wereldklasse formaat.Wanneer je over het eiland rijdt, zal iets anders je ook opvallen; omdat het eiland bergachtig is en het regenwater vroeger zomaar naar de zee vloeide, hebben de inwoners in de loop der eeuwen, smalle vlaktes gemaakt , onder elkaar op de hellingen van de bergen, en deze met stenen van elkaar gescheiden. Daardoor zijn er op het eiland meerdere vruchtbare percelen gecreëerd die landbouwers konden bewerken. Deze percelen zie je overal op het eiland terug.
 

De wegen van Tinos

De wegen op Tinos zijn vrij goed en zijn bijna allemaal geasfalteerd. Vanaf het meest Noordelijke punt, bijvoorbeeld Panormos, heb je met de auto ongeveer 45 minuten nodig om tot Agios Ioannis Porto, helemaal in het zuiden te komen. Daarnaast kun je ook verschillende wegen nemen voor de heen en terugweg en dat wil ik je ook aanraden omdat je dan ook een ruwere en ruigere kant van het eiland zult zien.
 

De Stranden van Tinos

Op Tinos zijn meerdere leuke stranden: Aghios Sostis, Laouti, Agia Kyriaki, Agios Ioannis Porto en Agios Fokas liggen allen in het zuidwesten van het eiland, niet ver van Tinos stad. Ten noorden van Tinos stad zijn de stranden van Kionia, Agios Romanos, Ormos Giannaki en Ormos Ysternia. Het zijn allemaal zandstranden, sommigen met wat kiezels. Ook in het oosten van het eiland zijn mooie stranden, van noord naar zuid zijn het de stranden Panormos, Rochari, Kolimbithra en Livadi.
 

Bezienswaardigheden en tips op eiland Tinos

  • De kerk Panagia Evangelistria en de musea, die dicht bij deze kerk liggen.
  • Het Tiniotissa klooster
  • De vele pittoreske dorpen zoals Pyrgos, Kardiani, Agapi, Volakas (Volax), Ysternia e.a.
  • Het Byzantijnse klooster "Moní Kechrovounío"(12e eeuw)
  • Het archeologisch museum in Tinos
  • De Exomvourgo berg.
  • Het strand van Kionia en fundamenten van het Poseidon heiligdom uit de Hellenistische tijd.
  • Het nonnenklooster van Kechrovouni, dat tot op heden nog bewoond is.

Uitgaan op Tinos

Tinos stad en Agios loannis bieden de beste uitgaansmogelijkheden. Je kunt er naar de disco en er worden folkloristische avonden georganiseerd. De meeste hotels liggen in de stad Tinos. Daarnaast zijn er ook appartementen en pensions. In Kionia is een hotel dat tevens bungalows verhuurd. Er is één camping, deze bevindt zich in Tinos stad.


Tinos Links

Gemiddelde temperaturen Tinos

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Tinos: Waar ligt Tinos?

Waar ligt Tinos
De kaart / landkaart van Tinos


Griekenland vakanties

Crossroads Inn

Bekijken

Crossroads Inn
Tinos
Tripotamos
Cavos Bungalows

Bekijken

Cavos Bungalows
Tinos
Aghios Sostis
Aeolis Suites

Bekijken

Aeolis Suites
Tinos
Triantaros
Skaris Homes Tinos

Bekijken

Skaris Homes Tinos

Tinos
Pyrgos
© De Griekse Gids 2000-2019