Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

10 leuke stadjes in Griekenland

Door: Wendy Nikolidakis -  De Griekse Gids

Griekenland heeft veel leuke stadjes. Bijna elk eiland heeft wel een leuk en gezellig hoofdstadje. Hier volgen 10 leuke stadjes in Griekenland die we bezochten, op willekeurige volgorde.

1. Chania Stad Kreta

Chania is een prachtige stad op Kreta en één van de meest pittoreske en gezellige plekken van dit mooie eiland. Chania ligt in het noordwesten van Kreta. Wanneer je in de oude stad komt dan proef je de bijzondere sfeer. De invloeden van allerlei culturen zijn zeer duidelijk zichtbaar. Chania is als het ware een smeltkroes van beschavingen. De mooiste delen van de stad zijn de gebieden aan de Venetiaanse en oude haven en de oude binnenstad die gedeeltelijk binnen de oude Byzantijnse stadsmuur en gedeeltelijk binnen de Venetiaanse stadsmuur ligt. Een wandeling door de smalle, ouderwetse steegjes waar traditionele huizen, monumenten, winkeltjes, cafés en restaurants zijn is erg leuk.

Meer over Chania>>>

Chania stad
Chania - Kreta

2. Rhodos stad

De hoofdstad van het eiland Rhodos is Rhodos stad. Het is een prachtige stad met een indrukwekkende vesting en mooie, brede zandstranden. Deze stad is vooral zo bijzonder vanwege de de middeleeuwse muren, torens en kastelen. Tegenwoordig bestaat de stad uit een oud deel en een nieuw deel. Het oude deel is het stadsdeel binnen de muren, waar zich gezellige terrasjes, restaurantjes, souvenirwinkels en geplaveide steegjes bevinden. In het nieuwe deel vind je moderne winkel waar je heerlijk kunt winkelen.

Meer over Rhodos stad>>>

Rhodos stad
Rhodos stad

3. Naxos stad

Naxos stad is de hoofdstad van het Cycladeneiland Naxos. De bewoners van het eiland noemen hun hoofdstad Chora, een naam die overigens op veel Griekse eilanden voor de eigen hoofdstad gebruikt wordt. Naxos stad is een prachtige, traditionele stad, die rondom een lage heuvel is gebouwd. Op de top van de heuvel bevindt zich een Venetiaans kasteel. Het leukste van Naxos stad zijn de smalle steegjes die rondom het kasteel liggen. Een wandeling door deze smalle steegjes is fantastisch. Het bekendste monument van Naxos is Portara. Vanaf hierboven is er een prachtig uitzicht over de zee en over Naxos-stad.

Meer over Naxos stad>>>

Naxos stad
Naxos stad

4. Kos stad

Kos-stad ligt in het noordoosten van het eiland Kos. Kos is een levendige stad met gezellige terrasjes en leuke smalle straatjes en winkeltjes. De stad is opvallend groen met overal palmbomen en bloemen. De lanen zijn erg mooi en er wordt heel veel gefietst. Rondom Kos zijn er fietspaden De gebouwen in de stad geven een indruk van wat zich hier in het verleden heeft afgespeeld, de stijlen vanaf de Griekse tijd tot de Romeinse tijd, van de Byzantijnse tijd tot de Turkse tijd zijn zeer duidelijk herkenbaar.

Meer over Kos stad>>>

Kos stad
Kos stad

5. Rethymnon stad Kreta

Rethymnon stad ligt aan de noordkust van Kreta. De oude stad Rethymnon bestaat uit een wirwar van straten en steegjes, waar gezellige restaurantjes en leuke Griekse winkeltjes te vinden zijn. De oude stad (palia poli) is bijna helemaal gebouwd door de Venetianen. Het is een van de best bewaard gebleven oude steden van Kreta. De stad heeft nog steeds een oude aristocratische verschijning, met de gebouwen uit de 16e eeuw, straatjes met bogen, stenen trapjes, Byzantijnse en Romeinse ruïnes, een kleine Venetiaanse haven en smalle straatjes. Ook bezit Rethymnon een prachtig zandstrand. 

Meer over Rethymnon Kreta>>>

Rethymnon stad Kreta
Rethymnon stad

6. Corfu stad

De hoofdstad van Corfu wordt Corfu stad of Kerkyra stad genoemd. In deze mooie stad heerst een fantastische sfeer en er zijn veel prachtige gebouwen. Dit heeft te maken met het feit dat er door de eeuwen heen veel verschillende volken hebben gewoond. Zowel de Engelsen (te zien aan het kasteel Mon Repos en het Paleis van St. Michael) als de Venetianen (Het oude en het nieuwe Fort) lieten hier hun sporen duidelijk na. De Fransen hebben als eerste bomen gepland rond het park in Kerkyra-stad: de Esplanade. De terrassen die grenzen aan de Esplanade zijn geïnspireerd op de Rue de Rivoli in Parijs. Toch is Corfu stad, een echte Griekse stad, dat merk je o.a. aan de authentieke Griekse sfeer in de vele leuke tavernes.

Meer over Corfu stad>>>

Corfu stad
Corfu stad

7. Fira - Santorini

Fira, dat ook wel Thira genoemd wordt, is de hoofdstad van Santorini. Fira is op een unieke manier gebouwd, namelijk aan de rand van de steile kliffen van de krater van Santorini, met uitzicht naar het westen. Het biedt een prachtig uitzicht en de zonsondergang die je vanaf hier ziet is adembenemend. Witte huisjes en koepelkerken met blauwe daken op verschillende niveaus geven Fira een sprookjesachtig uiterlijk. In Fira zijn overal smalle steegjes met heel veel winkeltjes, bars, tavernes en restaurants. Beneden aan de kliffen bevindt zich de oude haven van Santorini. Tegenwoordig is er een kabelbaan die de mensen naar boven en naar beneden kan brengen.

Meer over Fira Santorini>>>

Fira Santorini
Fira Santorini

8. Mykonos stad

Mykonos stad of Chora, zoals de Grieken het noemen, is een prachtig stadje. Een wandeling door de nauwe steegjes is een fantastische attractie. De wit geverfde huisjes met de rode of blauwe ramen of deuren, de smalle steegjes en de smalle trappen bij de twee-etage hoge huisjes zijn prachtig om te zien. Overal zijn winkeltjes, je kunt in Chora Mykonos allerlei dure merkwinkels  vinden. De vijf windmolens en de huizen aan het water waar de golven tegenaan spetteren zijn grote attracties hier. De plek waar de huizen aan het water staan wordt ook wel Klein Venetië genoemd. Klein Venetië of "Little Venice" is een van de meest romantische plekken van Mykonos.

Meer over Mykonos stad>>>

Mykonos stad
Mykonos stad

9. Skiathos stad

Skiathos stad is de hoofdstad van het eiland Skiathos. Het is een mooie, levendige stad die amfitheatrisch gebouwd is op lage heuvels met uitzicht op de havens. De gezelligste plek is de toeristische haven met zijn terrasjes. Vanaf hier vertrekken dagelijks excursie bootjes naar de rondom liggende eilanden, maar ook naar diverse stranden van Skiathos die met de auto niet bereikbaar zijn. Er zijn tavernes, visrestaurants, ouzeri’s en bars. Zowel overdag als 's avonds en ’s nachts is hier heel wat te doen.  Een wandeling naar het kerkje van Agios Nikolaos dat hoog boven de stad uitsteekt is meer dan de moeite waard. Via smalle steegjes en trapjes klim je naar boven, het uitzicht over de stad, de havens, het schiereilandje Bourtzi en de zee met de kleine eilandjes is adembenemend mooi.

Meer over Skiathos stad>>>

Skiathos stad
Skiathos stad

10. Ermoupolis - Syros

Ermoupolis is de hoofdstad van het eiland Syros. Deze stad wordt gekenmerkt door vele neoklassieke gebouwen en prachtige architectonische monumenten. Ermoupolis was in de 19e eeuw één van de belangrijkste culturele, economische en maritieme centra van heel Griekenland. In het hart van Ermoupolis bevindt zich het grote Miaoulis-plein. Dit is de ontmoetingsplaats voor jong en oud, met vele cafetaria’s en restaurants. Naast het plein staat het indrukwekkende  gemeentehuis dat eerder aan een Koninklijk paleis doet denken. Ermoupolis bestaat uit meerdere wijken.

Meer over Ermoupolis>>>

Ermoupolis Syros
Ermoupoli Syros

Wil je naar Griekenland op vakantie? Neem dan ook eens een kijkje op Griekse Gids Reizen. Wil je meerdere Griekse eilanden of plaatsen combineren?  Het is bij Griekse Gids Reizen mogelijk om je vakantie helemaal naar eigen wens samen te stellen. Eilandhoppen is onze specialiteit.

Griekse Gids Reizen

 

 


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

10 authentieke, Griekse eilanden zonder massatoerisme
10 authentieke, Griekse eilanden zonder massatoerisme
Top 10 Kreta bezienswaardigheden
Top 10 Kreta bezienswaardigheden
Top 15 van Athene
Top 15 van Athene
15 tips voor Santorini
15 tips voor Santorini

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024