Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

15 augustus: Maria Hemelvaart, speciale dag in Griekenland

Door: Jorgos Nikolidakis

15 augustus is een speciale feestdag voor Grieken en Griekenland, het is de dag van Maria Hemelvaart.  (De officiële naam voor deze feestdag is “Maria-Tenhemelopneming") Een zeer belangrijke feestdag. De meeste Grieken zijn dan vrij, want veel bedrijven sluiten deze dag hun deuren, zodat iedereen deze feestdag kan vieren. Het is traditie voor Grieken om dan naar het dorp of eiland, waar ze vandaan komen, terug te keren en daar Maria Hemelvaart te vieren met familie en vrienden. Ieder jaar wordt op die dag de Heilige Moeder Maria geëerd. Wie wel eens op 15 augustus in Griekenland geweest is, zal het zeker gemerkt hebben, want deze dag is een van de belangrijkste religieuze feesten voor de Grieks-Orthodoxen.

Panagia Evangelistria TinosPanagia Evangelistria in Tinos stad

Het feest wordt groots gevierd en velen noemen het ‘het Pasen van de zomer’. Overal in Griekenland verzamelen gelovigen zich bij kerken en kloosters en houden processies met iconen. Dat zijn iconen van de Heilige Maagd Maria die de afgelopen eeuwen gevonden zijn, in periodes dat de mensen het erg moeilijk hadden. Men gelooft dat al deze iconen wonderbaarlijk zijn en in iedere hoek van Griekenland is er wel een verhaal over de wonderen die als gevolg van Maria gebeurd zijn.

De Heilige Moeder is immers voor Grieken degene die steun, hoop en troost geeft in moeilijke tijden. Men zegt, als je het erg moeilijk hebt, vraag hulp aan Maria, want zij zal je wens aan haar zoon Jezus doorgeven en omdat Jezus erg veel van zijn moeder houdt, verleent hij haar alle gunsten.

Panagia Spiliani Mandraki NisyrosPanagia Spiliani in Mandraki op Nisyros

Op 15 augustus is het ook de naamdag van o.a. Maria, Marika, Panagiotis, Panagiota, Despina en Krista.

In Griekenland zijn diverse bedevaartsoorden waar duizenden gelovigen zich verzamelen, de bekendste echter, is die op het eiland Tinos. Dit is de grootste bedevaartplaats in Griekenland en één van de grootste in de hele wereld. De Heilige Kerk van Evangelistria in Tinos stad, wordt op die dag door duizenden gelovigen bezocht. Velen komen om te bidden en om hulp te vragen, anderen om te bedanken voor alle hulp die ze gehad hebben.

Panagia Ekatontapyliani op ParosPanagia Ekatontapyliani op Paros

Al in de vooravond zijn er activiteiten, zo zijn er nachtmissen, allerlei parades en rommelmarkten. Op 15 augustus zelf, in de ochtend, is er een grote liturgie (eredienst). Tijdens de liturgie worden vanaf een torpedoboot in de haven, kransen in de zee geworpen door het hoofd van de Marine, ter nagedachtenis aan ‘Elli’. ‘Elli’ was de naam van een torpedoboot die op 15 augustus 1940 door de Duitse Marine tot zinken gebracht werd en waarbij alle opvarenden hun leven verloren.

Panagia kerk in Olympos op KarpathosPanagia in Olympos op Karpathos

Na de ochtendmis zijn er overal in Griekenland feesten en activiteiten de hele dag tot diep in de nacht. Andere plaatsen waar het feest uitbundig gevierd wordt zijn o.a. bij de kerk Panagia Ekatontapyliani op Paros, Panagia Spiliani op Nisyros, Panagia van Olympos op Karpathos en op alle Griekse eilanden en op het Griekse vasteland.


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Stage op Kreta
Stage op Kreta
Sneeuw in Griekenland
Sneeuw in Griekenland
Prachtig Assos op Kefalonia
Prachtig Assos op Kefalonia
10 alternatieve Griekse vakantie eilanden
10 alternatieve Griekse vakantie eilanden

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024