Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Athens Today - Hedendaags Athene

Tekst en foto's: Maya Conelissens (Omilo)
 

Athene is een stad waar de combinatie van de rijke geschiedenis, de warme zuiderse mentaliteit en de strijd met de crisis, een plaats vol verscheidenheid, creativiteit en karakter hebben gevormd.
Wanneer u de Griekse hoofdstad als toerist bezoekt, zult u misschien niet altijd de kans krijgen om het "echte Athene" te ontdekken. Wij raden u dus aan om wat langer in Athene te blijven om deze kosmopolitische stad te verkennen: u zal versteld staan!
Indien u liever Athene verkent, samen met een internationaal gezelschap en in combinatie met een interessante cursus, dan bent u ook welkom bij een Griekse cursus of de culturele workshops van OMILO.  De OMILO studenten zijn in ieder geval steeds positief onder de indruk van de Griekse hoofstad. Hier wat meer uitleg!

Bekend voor haar antieke cultuur, vergeten we soms de erg levendige hedendaagse cultuur die in Athene heerst. We geven u hierbij een inleiding. Natuurlijk is dit slechts het topje van de ijsberg, dus laat dit een motivatie zijn om nog meer te ontdekken.

Griekse Design
Design in Athene wordt vertegenwoordigd in verscheidene vormen en op vele plaatsen. Van bescheiden galerijen tot indrukwekkende musea, van kleine winkeltjes tot uitgebreide design markten. Een aantal voorbeelden:

 “By Local Athens” is een initiatief om creatieve ondernemers bij elkaar te brengen. Naast hun website hebben ze ook een stadskaart in elkaar gestoken (Your Hero Map), die de plaatsen aanduidt waar u  kunstenaars van de stad kan vinden: een leuk idee voor een alternatief dagje winkelen. Voor meer informatie: www.bylocalathens.com

 “The Meet Market” is een organisatie die, een keer per maand, een markt organiseert waar designers hun werk kunnen tentoonstellen en verkopen. Op deze manier helpen zij de creativiteit, de moderne cultuur, en dus ook de lokale economie van Athene, ontwikkelen. Op de Meet Market kunt u een heel uitgebreid gamma aan producten vinden: van kledij tot meubels.  Voor meer informatie: http://www.themeetmarket.gr

Moderne Kunst
Net zoals de meeste grote steden, heeft Athene verschillende culturele organisaties die een brede waaier aan hedendaagse culturele evenementen aanbieden.

Het Benaki museum is gekend voor zijn hoofdgebouw, dat een overzicht van de Griekse cultuur  tentoonstelt. Minder gekend  is de “Pireos Street Annexe” van het Benaki, waar moderne tentoonstellingen en interessante architectuur worden gecombineerd. Het museum is niet beperkt tot een soort kunst: fotografie, mode, schilderkunst, videokunst en vele andere hedendaagse kunstvormen worden hier vertegenwoordigd. Ook de museumwinkel is zeker een bezoekje waard!
Voor meer informatie: http://www.benaki.gr/index.asp?id=40202&lang=en

Een ander voorbeeld van imposante moderne architectuur die hand in hand gaat met hedendaagse kunst, is het Onassis Cultural Centre. In het OCC brengen Griekse en buitenlandse kunstenaars voorstellingen en tentoonstellingen van alle soorten en vormen. Verschillende opvoeringen en lezingen worden ook in het Engels gehouden.
Voor meer informatie: http://www.sgt.gr/

Streetart
Wanneer u in Athene rondloopt, vallen de vele graffiti en street art meteen op. Het centrum van Athene, meer bepaald de buurt van Psirri en Exarchia, zijn de perfecte locaties voor een wandeling tussen al deze interessante en kleurrijke “muurschilderingen”.
Zoals vaak het geval is in de kunst, drukt ook deze kunstvorm uit wat er in de maatschappij en het leven van de kunstenaar speelt. Daarom kan dit ook een geschikt middel zijn om u wat meer inzicht te geven in wat er op dit moment gaande is in Athene.
Voor meer informatie: http://www.omilo.com/graffiti-and-street-art-in-greece/

Uitgaan
Zoals de meesten onder u wel weten, zijn er ogenschijnlijk eindeloze mogelijkheden voor het uitgaansleven in Athene. Is het nu voor een koffie, een cocktail of dansen tot het ochtengloren, in Athene kunt u alles vinden. Het is echter soms moeilijk om de niet toeristische plaatsen te vinden. We geven u hierbij een aantal suggesties:

TAF (The Art Foundation)
Ergens in de chaos van de straten rond Monasteraki, achter een kleine houten deur, zit een prachtige binnenplaats verscholen. Zoals de naam al laat vermoeden, heeft TAF een harmonie tot stand gebracht tussen bar en kunst. Terwijl u in de binnenplaats van een rustige koffie kan genieten, is de eerste verdieping omgebouwd tot tentoonstellingsruimte.
Voor meer informatie: http://theartfoundation.metamatic.gr/

Six Dogs
Een andere verborgen parel is Six Dogs, op slechts een paar minuten wandelen van Monasteraki, maar bijna onmogelijk te vinden zonder een duidelijke wegbeschrijving. Van buitenaf ziet het er maar een bedenkelijke zaak uit, wat de verrassing des te groter maakt wanneer je de prachtige tuin binnenwandelt. Zeker tijdens de zomer, is dit een heerlijke plaats om te ontspannen en te ontsnappen aan de drukke stad. Er worden bovendien ook regelmatig concerten georganiseerd.  
For more information: http://sixdogs.gr/

Bios
Bios is een succesvolle mix van een platform voor culturele evenementen en een aangename locatie voor een avondje uit. De variatie aan activiteiten is hier overigens zowaar nog groter dan bij de vorige twee: opera en DJ sets, festivals en theater vinden allemaal hun thuis bij Bios. Tip: ga tijdens een warme zomeravond iets drinken op het dakterras en geniet van het prachtige uitzicht over Athene en de Acropolis.
Voor meer informatie:  www.bios.gr

Gazi
D
e Gazi buurt is een mix van nachtleven en evenementen en is een van de meest populaire buurten van Athene geworden. Het plein aan het metro station Keramikos is omgeven door bars en restaurants, wat 's avonds een levendige atmosfeer creeert. Vlak naast het plein ligt Technopolis, de oude gasfabriek van Athene. Nu is deze gasfabriek omgebouwd tot een cultureel centrum, waar zowel binnen als in openlucht tentoonstellingen, voorstellingen, festivals en vele andere worden georganiseerd. Zeker een bezoekje waard! Voor meer informatie: www.technopolis-athens.com

Summer Festivals
Je zou kunnen denken dat het beter is Athene te vermijden in de zomer omwille van de warmte, maar eigenlijk is Athene fantastisch in de zomer met al haar festivals en minder toeristen. Werp eens een blik op het aanbod: The Athens Festivals.

Roofgardens
In alle buurten die hierboven vermeld staan, vindt u eveneens prachtige roofgardens, de mode van de laatste jaren. Veel creativiteit en prachtige uitzichten over de stad. Klik hier voor ideeen en adressen.

Food culture
Evenementen en het nachtleven worden vaak gecombineerd met uit eten. Niets beter dan een Grieks diner voor je uitgaat in Athene! Read more about the Greek food culture and some useful addresses in Athens.

Zoals u kunt zien is Athene meer dan enkel een bezoek aan de buurt van Plaka en de Arcopolis. We hopen dat u bij uw volgende bezoek wat langer kan blijven en tijd heeft om het "echte Athene" te ontdekken. We stellen het ook altijd op prijs ons op de hoogte te brengen van adresjes die we aan deze lijst kunnen toevoegen!

 


Lees ook deze populaire artikelen

Toiletpapier in Griekenland niet doorspoelen
Toiletpapier in Griekenland niet doorspoelen
Reisverhaal: Weer terug op Lefkas
Reisverhaal: Weer terug op Lefkas
Chios, veelzijdig en bedwelmend
Chios, veelzijdig en bedwelmend
Prachtig Assos op Kefalonia
Prachtig Assos op Kefalonia

Griekse Gids Reizen Griekenland Glossy 2021 De Griekse winkel to Magazaki Tui Sunweb Eliza was here Huis kopen Kreta Griekenland Vaccinaties op Reis Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021