Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Bezienswaardigheden en meer op Leros, Griekenland | De Griekse Gids

Door: Roos Kosterman

Leros behoort tot de Dodecanese eilandengroep en ligt tussen Patmos en Kalymnos in. Het eiland heeft een lange geschiedenis wat te zien is aan de vele monumenten. In vergelijking met andere eilanden is Leros momenteel nog wat minder toeristisch. Leros staat bekend om zijn ontspannen sfeer, de schilderachtige authentieke dorpjes en prachtige zandstranden!

Bekijk vakanties naar Leros

Leuke plaatsen op Leros

Agia Marina
De hoofdstad van Leros is Agia Marina, deze stad is tegenwoordig samengevoegd met de dorpen Platanos en Panteli. In dit gezellige plaatsje is een haven aanwezig met vissersbootjes en zeilbootjes. Hier kan er genoten worden op de vele leuke terrasjes. Daarnaast zijn er veel mooie en kleurrijke gebouwen in dit stadje aanwezig.

Tip: Sifounios Pottery is een klein winkeltje gelegen in Agia Marina en het verkoopt onder andere handgemaakte keramiek. De spullen worden met liefde gemaakt en op een traditionele wijze. Ook is het mogelijk om live het proces van de keramische voorwerpen op de draaischijf te zien. Verder bied dit bedrijfje souvenirs, accessoires, kleding en andere geschenken aan. Super leuk om even langs te gaan wanneer je in Agia Marina bent!

Lakki
Lakki beschikt over de grootste haven van Leros, hiervandaan vertrekken onder andere excursieboten naar omringende eilanden. Dit stadje was ooit bezet door de Italianen, wat ook tot op heden nog steeds te merken is. Zwemmen is mogelijk bij het strand in het dorp, hier zijn ook verschillende watersporten mogelijk. Bij de stranden en de haven zijn restaurantjes en cafeetjes aanwezig.

Lakki Leros
Lakki Leros

Alinda
Alinda is een populaire badplaatsje vlakbij Agia Marina en beschikt over unieke zand- en kiezelstranden. Aan het strand bevinden zich meerdere cafeetjes en restaurants. Ook kunnen hier meerdere watersporten worden uitgevoerd. In Alinda is veel groen te vinden, vooral veel pijnbomen en olijfbomen zijn aanwezig in de omgeving.

Panteli
Panteli is één van de schilderachtige dorpjes waar het eiland over beschikt. Bijzonder aan deze plaats is dat er unieke, wit met blauwe molens op de heuvels staan. Onderaan de heuvels is het vissershaventje en strand van Panteli. Wederom beschikt ook dit plaatsje over een tal van terrasjes, cafeetjes en restaurants.
 


Panteli Leros

Stranden

Panteli strand
Dit is een smal kiezelstrand met fijne ligbedjes en parasols, die overigens gratis zijn. Drinken wordt geserveerd aan je bedje. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om wat te eten aan een tafeltje. Het kristalheldere turquoise water maakt deze bestemming nog unieker. Wel is het er in het hoogseizoen wat drukker, daar moet je wel een beetje tegen kunnen.

Alinda strand
Het badplaatsje Alinda beschikt over mooie zandstranden en zand-kiezelstranden. Het heeft zelfs het langste strand van Leros. De baai van Alinda ligt precies tegenover Agia Marina. Op de stranden vind je recreatieve activiteiten, watersporten, vistavernes en andere faciliteiten. De pijnbomen die verspreid staan langs de kust zorgen voor extra schaduw. Wederom beschikt dit strand ook over kristalhelder water.

Agia Kioura strand
Agia Kioura is een klein zandstrand met helder water. Dit is niet een georganiseerd strand, wat betekend dat je je eigen ligbedje en parasol moet meenemen als je dat zou willen. Aangezien het strand veel zand heeft zou een handdoekje al voldoende kunnen zijn. Het strand kan wel eens wat druk worden. Desalniettemin een aanrader als je het mij vraagt!

Alinda Leros
Alinda Leros

Bezienswaardigheden

Deposito Di Guerra (War Material Museum)
Het oorlogsmuseum ‘Deposito Di Guerra’ ligt in het centrale deel van Leros. Dit museum biedt bezoekers de mogelijkheid om terug te reizen naar het verleden en hierbij de interessante geschiedenis van het eiland te onderzoeken. De privécollectie bestaat voornamelijk uit vondsten van de Tweede Wereldoorlog, de Slag om Leros in 1943 en de Venetiaanse bezettingsperiode. De meer dan drieduizend tentoongestelde voorwerpen bestaan grotendeels uit militaire persoonlijke spullen, wapen artefacten, foto’s en ander oorlogsgerelateerd materiaal. Gemiddeld brengen toeristen hier 1 á 2 uur door. Tip: Zonder navigatie wat lastig te vinden!

Leros War Museum
Het Leros War Museum is geopend in 2005 en bevindt zich in Lakki. Bijzonder aan dit museum is dat het is gevestigd in een oude tunnel die in de Tweede Wereldoorlog door de Italianen is gebouwd. In dit museum kan je je goed voorstellen hoe hard hier is gevochten. Leros is meerdere keren zwaar gebombardeerd door Duitse troepen. Deze gebeurtenissen uit de Tweede wereldoorlog zijn terug te zien in de verzameling van het Leros War Museum. De collectie laat vooral uniformen, helmen, geweren en bommen zien. Daarnaast zijn er ook documentaties en audiovisueel materiaal te vinden.

Bellinis Tower Museum
Deze toren laat een mooi verband zien tussen de middeleeuwse architectuur en neoklassieke aspecten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de toren als ziekenhuis. Tussen de verzamelde collectie van dit museum behoren daarom ook medische instrumenten en een operatie bed. Ook zijn er kunstwerken van de strijdlustige schilder Kyriakos Tsakiris te vinden. Deze schilder leefde in ballingschap op Leros. Verder zijn er muziekinstrumenten, kleding en kerkiconen uit de burgerlijke periode te aanschouwen.

Bellinis Tower Museum Leros
Bellinis Tower Museum Leros

Het kasteel van Panteli (Kasteel van de Maagd Maria)
Dit kasteel wordt ook wel 'Kastro van Panagia' genoemd. Het is gelegen op de top van de Pityki heuvel en werd gebouwd op de plaats van een oud fort. Volgens de legende heeft het klooster van de Maagd Maria dat hier te vinden is genezende krachten. Vanuit Platanos kan je naar dit kasteel wandelen of je kan omhoog rijden via Panteli. Eenmaal aangekomen bij het kasteel kan er worden genoten van het prachtige uitzicht over Agia Marina en Panteli.

Panagia Kavouradena kerk
Panagia Kavouradena gelegen in het zuiden van Leros is naar mijn mening één van de mooiste kerken op het eiland. Via een dalende trap tussen de rotsen en dennenbomen bereik je dit kapelletje. Vanaf deze bezienswaardigheid kan je ook genieten van het uitzicht over de zee en het eiland Kalymnos.

Het verhaal gaat dat er ooit een visser was die tijdens het verzamelen van schelpen werd gebeten door een krab. Hierna zag hij het icoon van de heilige Maagd Maria bij de rotsen liggen. De visser koos ervoor om te gaan bidden en de wond genas. Vervolgens werd er besloten om precies op de plek van de gevonden heilige Maagd Maria een kerkje te bouwen. Ieder jaar op 8 september wordt het wonderbaarlijke icoon van de Maagd gevierd!

Panagia Kavouradena kerk Leros
Panagia Kavouradena kerk Leros

Kerk van Agios Isidoros
Dit is een kleine, pittoreske kerk aan de baai van Gurrna en een erg bijzondere plek om te beschouwen. De kerk van Agios Isidoros is namelijk gebouwd op een kleine rots zo’n vijftig meter van het land af. Door middel van de kleine kade is dit kapelletje te bereiken. Let wel op dat je hier soms natte voeten kan krijgen als de zee wat wilder is! Binnen in dit kerkje vind je een tal van antieke iconen en is er de mogelijkheid om een kaars aan te steken.

Kerk van Agios Isidoros Leros
Kerk van Agios Isidoros Leros

Activiteiten

Hatzidakis wijnmakerij
Hatzidakis Winery is de enige wijnmakerij op Leros. Bij dit bedrijf kan er wijn worden geproefd en worden genoten van heerlijke hapjes. De eigenaren, een ouder echtpaar, kunnen met veel passie vertellen over de wijngaarden en de wijn zelf. Een echte aanrader als je van wijn houdt of meer hierover wil leren!

Duiken bij Leros
Bij Leros bevinden zich verschillende scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog, die nog op de bodem van de zee liggen! En hoe bijzonder is het dat je hierheen kan duiken? Dit wordt natuurlijk uitgevoerd onder begeleiding van professionals. Op die manier kan je letterlijk in de wereldgeschiedenis duiken. Onder de bijzonderheden vallen granaten van schepen, torpedo-netten, Duitse gevechtsvliegtuigen en andere onderwater curiosa.

Bootexcursies vanaf Lakki en Agia Marina
Vanuit Lakki of Agia Marina kunnen meerdere bootexcursies gedaan worden. Bijna alle trips bieden daarbij ook een barbecue op een strand aan. De bestemmingen van deze excursies zijn kleine lokale eilanden in de buurt van Leros. Hier heb je als toerist de kans om een dag op een rustig en onbewoond eiland door te brengen. Ook kan je met bepaalde boottrips naar Levitha, dit is een half verlaten eiland met aantrekkelijke stranden.

Bootexcursie Agia Marina Leros
Bootexcursie Agia Marina Leros

Vakanties naar Leros

Bowlen op Leros
Wat Leros ook speciaal maakt wat betreft activiteiten is dat je er kan bowlen. Niet veel andere eilanden uit Griekenland bieden dit aan! Crescendo Bowling is het hele jaar door geopend in het dorp Vromolithos.

Wateractiviteiten Leros
Op de wat drukkere stranden van Leros kunnen wateractiviteiten gedaan worden, zoals windsurfen, snorkelen of duiken. Ook kunnen er kajaks, waterscooters, waterski’s en kano’s gehuurd worden.

Wandelen en mountainbiken
Leros beschikt over verschillende wandelroutes van 1,1 kilometer lengte tot 10,6 kilometer. Deze routes nemen je mee door de prachtige natuur van Leros. Wandel langs de rotsen en door de  dennenbossen van het eiland. Ook zijn er paden tot op de top van een heuvel waar genoten kan worden van unieke uitzichten. Naast wandelen bied het eiland ook de mogelijkheid tot mountainbiken aan. De routes zijn ingedeeld op verschillende niveaus van makkelijk tot zwaar. Hierbij ontdek je wederom de mooie natuur en kan je ook langs enkele bezienswaardigheden komen.

Agia Marina wandelroute Leros
Agia Marina wandelroute Leros

Eilandhoppen met Leros

Leros beschikt over een klein vliegveld dat alleen maar binnenlandse vluchten uitvoert vanuit Athene. Om dit eiland te bereiken kan er dus gevlogen worden via Athene om vervolgens een boot of andere vlucht naar Leros te nemen. Ook kan er gevlogen worden op één van de nabijgelegen eilanden om vanaf daar een boot te nemen. Op die manier bied het de mogelijkheid om eilandhoppen uit te proberen!

Hieronder staan een aantal opties waarmee Leros kan worden gecombineerd om er een eilandhopvakantie van te maken:

Patmos – Leros (Vliegen via Kos)
Kos – Leros – Samos (Vliegen via Kos en terug Samos)
Leros – Kalymnos (vliegen via Kos)
Kos – Leros (Vliegen via Kos)
Patmos – Leros -Kalymnos (Vliegen via Kos)
Samos – Patmos – Leros (Vliegen via Samos en terug Kos)
Leros – Patmos – Kos (Vliegen via Kos)
Samos – Patmos – Leros – Kos (Vliegen via Samos en terug Kos)
Kos – Kalymnos – Leros (Vliegen via Kos)

Vakanties naar Leros


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Activiteiten en meer op Andros, Griekenland | De Griekse Gids
Activiteiten en meer op Andros, Griekenland | De Griekse Gids
Op vakantie naar Corfu!
Op vakantie naar Corfu!
Corfu, Lefkas, Kefalonia, Zakynthos, Paxi en Kythira
Corfu, Lefkas, Kefalonia, Zakynthos, Paxi en Kythira
Patmos verrassend leuk vakantie eiland!
Patmos verrassend leuk vakantie eiland!

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024