Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Daphne Timmers schreef boek

Door: De Griekse Gids

Daphne Timmers  is 37 jaar en journaliste. Ze werkte 8 jaar lang voor het NOS Journaal en begon haar journalistieke carriere bij Hart van Nederland. Ze schreef voor diverse Nederlandse bladen (Libelle, Viva, Esta) en maakt reportages over de Griekse crisis voor Eenvandaag en KRO Brandpunt. Ze schrijft columns voor de opiniesite dejaap.nl.  Ook maakt ze deel uit van het productiebedrijf "The Media Sisters". Op Skopelos is ze werkzaam als wedding planner. Ze heeft onlangs een boek gepubliceerd, getiteld "Fatale val".

U woont op het eiland Skopelos in Griekenland, hoe is dat zo gekomen? Ik kom al sinds mijn elfde op Skopelos. Het werd de favoriete vakantiebestemming van mijn ouders.  Ik had veel Griekse vrienden hier en bleef altijd terug komen. Skopelos heeft iets magisch. In 2007 ging een Griekse vriendin trouwen en werd ik verliefd op mijn huidige man. Ik kende hem al jaren, maar toen sloeg de vonk over. Niet lang daarna besloot ik op Skopelos te gaan wonen.

Wat vindt u het mooiste van Griekenland en het minst mooi? Griekenland is heel divers. Geen eiland is hetzelfde en ook op het vaste land is geen plek vergelijkbaar, overal word je omgeven door een schitterende natuur. Ik hou van het klimaat en de mensen. Het minst mooie is verval dat je steeds meer in het straatbeeld ziet. Afval op straat, afgebroken vervallen huizen, tekenen van steeds meer armoede. Dat is een smet op het mooie Griekenland.

Hoe ervaart u het leven in Griekenland, als Nederlandse? Het leven is anders dan in Nederland, waar alles (over)georganiseerd is. Hier loop ik regelmatig tegen het niet naleven van regels aan of het gebrek eraan. Niets is vanzelfsprekend hier en dingen gaan zoals ze gaan zonder dat er daadwerkelijk goed over nagedacht wordt en dat stoort me weleens. Ook het gebrek aan besef van noodzaak. Als Nederlandse ben ik een planner, maar dat moet je hier behoorlijk loslaten anders loop je alleen maar gefrustreerd rond.  

Hoe ziet uw dagindeling er uit in de zomer en hoe in de winter? In de zomer ben ik druk met het voorbereiden van huwelijken, naast mijn freelance journalistieke werk. Met name in de maanden mei, juni, juli en september. Als weddingplanner organiseer ik bruiloften voor buitenlanders die hier op Skopelos willen trouwen. Ik help met de benodigde documenten,   adviseer welke trouwlocaties geschikt zijn en help van de dag van A tot Z in te vullen. Elke dag aan het eind van de dag als mijn agenda dat toelaat probeer ik een paar uurtjes naar het strand te gaan met mijn 2-jarige zoontje. In de winter maak ik elke dag een wandeling en werk ik veel achter mijn computer: behandel huwelijksaanvragen, en doe ik research en journalistiek werk.  

Heeft u wel eens problemen bij het aanpassen aan de Griekse cultuur? Ik ben een planner, dus af en toe loop ik tegen de muren aan als afspraken niet nagekomen worden of dingen niet goed of helemaal niet geregeld zijn. Ik roep af en toe dat ik in een bananenrepubliek woon, maar aan de andere kant geniet ik enorm van het minder gehaaste leven en de levensstandaard van de Grieken, want vaak, ook al loopt alles niet op rolletjes, komen dingen uiteindelijk toch goed.

Wat vindt u het aantrekkelijkst aan het leven op Skopelos? De rust en de natuur. Elke dag als ik opsta en de zon, de zee en de bergen vanuit mijn raam zie voel ik me een gezegend mens. Het leven is hier niet gehaast op het eiland. Er zijn minder prikkels en je wordt je bewuster van de kleine dingen waarvan je intens kunt genieten. In Nederland als ik met vrienden wil afspreken moeten we agenda's trekken. Iedereen is druk en gestresst. Je spreekt hier vaker af omdat je elkaar makkelijk even kunt ontmoeten. De afstanden zijn klein, geen files, dus je kunt elkaar zo tegen het lijf lopen of bij elkaar op visite.  

Wat vindt u minder leuk van het leven op Skopelos? Het eilandleven heeft natuurlijk ook zijn nadelen. Alles moet van het vaste land komen dus een huis in richten bijvoorbeeld kost veel meer moeite omdat hier geen grote winkels zijn. Daardoor zijn aankopen ook duurder. Het leven op een eiland is beperkter en dat is met name in de winter als het toeristenseizoen voorbij is moeilijker, daarom maken we in de winter ook vaker uitstapjes naar het vaste land en naar Nederland.

Waarom zouden Nederlanders op vakantie moeten komen naar Skopelos? Skopelos is een traditioneel eiland waar het massatoerisme niet is doorgedrongen en dat wil de plaatselijke bevolking graag zo houden. Je vindt hier geen broodje van kootje of schreeuwende discotheken en lallende toeristen. De Skopelieten zijn warme, gastvrije mensen die enorm trots zijn op hun eiland. Met name in augustus komen hier veel Grieken op vakantie. Het is een van de groenste eilanden van Griekenland en heeft mooie baaitjes waar je heerlijk in alle rust kunt genieten van het natuurschoon onder het genot van een hapje en een drankje.

Wat is het meest bijzondere plekje op Skopelos? Dat is Amarantos, een afgelegen filmisch decor (veel scènes van de film Mama Mia zijn hier opgenomen) waar je heerlijk kunt zwemmen en picknicken.

Wat is er nog meer te zien of te doen op Skopelos? In het noorden van het eiland vlakbij Glossa ligt het kerkje Agios Ioannis op een metershoge rots (ook bekend uit de film Mama mia), er zijn verschillende kloosters en het eiland heeft 365 kerkjes. Zomers kun je dagelijks met een boot naar het eiland Alonissos varen en de kans is vrij groot dat je onderweg dolfijnen tegenkomt.

Wat zijn, volgens u, de grootste verschillen tussen Nederland en Griekenland? Nederlanders zijn nuchter en georganiseerd. De Grieken zijn gevoelsmensen, drama is niet voor niks een Grieks woord. De Grieken leven meer met de dag, terwijl in Nederland alles, soms te, (over)georganiseerd is. Grieken zijn familiemensen en staan altijd voor je klaar, terwijl in Nederland de mensen veel meer op zichzelf leven.

Wat mist u het meest van Nederland? Soms de georganiseerdheid. Ondanks dat het zorgstelsel in Nederland behoorlijk op schop gaat, is de gezondheidszorg zo goed geregeld in vergelijking met Griekenland, om maar een voorbeeld te noemen. Hier zijn veel onduidelijke en achterhaalde regels en komen mensen niet altijd hun afspraak na, dat leidt soms tot frustraties.  

Wat doet u het liefst? Een afwisseling van werken en genieten van het eiland: wandelen in de natuur en boottochtjes maken.  

Wat is uw favoriete Griekse gerecht? Gemista (tomaten, paprika's en aubergines gevuld met een mix van rijst, pijnboompitten, krenten, tomaten, tragana en uien uit de oven) Rofos stifada: een grote vis (door mijn man zelf gevangen) die in een speciale pan in de oven wordt bereidt met tomaten, uien en allerlei kruiden

Wat zijn uw plannen of wensen voor de nabije toekomst? Hopen dat de economie weer een beetje gaat opkrabbelen en dat Europa Griekenland echt gaat helpen om de boel op orde te krijgen. Ik hoop hier nog lang te mogen blijven wonen.

Wat vindt u van de huidige situatie in Griekenland? Het is schrijnend te zien dat een land zo lang geregeerd is door leiders die geleid werden door macht en hebzucht. Er zijn geen goede, werkende systemen en daar lijdt de hele bevolking onder. Griekenland loopt 50 jaar achter ten opzichte van Nederland en er is een cultuuromslag nodig, maar ik vrees dat dat heel lang gaat duren. De mensen die iets willen veranderen lopen vast op vastgeroeste gewoonten en een jungle aan onduidelijke (of geen) regels.

U heeft onlangs een boek gepubliceerd getiteld 'Fatale val', kunt u ons hierover iets vertellen? Het boek gaat over de vriendschap met mijn hartsvriendin en naamgenote Daphne. We zijn beiden journalist en werken bij het NOS Journaal. We hebben een sabbatical van drie maanden genomen voor een reis door Egypte, Jordanië, Syrië, Libanon en Israël. Na twee weken luieren aan het strand van Sharm el Sheikh stappen we op de boot naar Jordanië. De volgende dag bezoeken we de oude stad Petra. Op aanraden van de eigenaar van een koffietentje besluiten we het rotsgebergte in te gaan. Daar eindigt ons avontuur abrupt en huiveringwekkend wanneer Daphne ten val komt. Daarna volgen enkele moeilijke jaren waarin ik op verschillende manieren probeer de dramatische gebeurtenissen te verwerken. Mijn zoektocht brengt me uiteindelijk op Skopelos, daar vind ik de rust om de dood van mijn vriendin af te sluiten en een nieuw leven op te bouwen.

Hoe bent u ertoe gekomen om dit boek te schrijven? Het is onderdeel van mijn rouwproces geweest. Omdat ik moeilijk met de dood van mijn vriendin kon omgaan adviseerde de psychotherapeut, waar ik onder behandeling was, mij mijn gevoelens op te schrijven. Hij bracht me op het idee om het te publiceren omdat dood en verlies een universeel gevoel is. Het werd voor mij uiteindelijk een proces van jaren om mijn vriendin los te laten, zodat ik beter verder kon gaan met mijn leven.

Heeft u ook boeken geschreven die zich afspelen in Griekenland? Fatale Val speelt voor een deel op Skopelos af. Ik heb het boek voornamelijk tijdens een winter hier op het eiland geschreven en beschrijf het eiland en mijn leven in de winter van 2007/2008. Skopelos speelt uiteindelijk de sleutelrol in mijn verhaal. "Fatale Val" is verkrijgbaar bij Bertramendeleeuw.nl  


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Fietsen op Kos
Fietsen op Kos
Geen inreisvoorwaarden meer in Griekenland
Geen inreisvoorwaarden meer in Griekenland
De Griekse Gids interviewt Ingeborg Beugel (Deel 1)
De Griekse Gids interviewt Ingeborg Beugel (Deel 1)
Griekse muziek
Griekse muziek

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024