Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

De 12 bijzondere bijnamen van Rhodos

Door Jorgos en Wendy Nikolidakis

Rhodos is een van de populairste eilanden van Griekenland en wordt door toeristen uit de hele wereld bezocht. Bij het horen van de naam Rhodos denk je al snel aan de bijzondere Middeleeuwse stad, de prachtige stranden, het mooie landschap en de luxe hotels. Maar waar komt de naam ‘Rhodos’ eigenlijk vandaan? En welke ander benamingen heeft het eiland gehad?
 


1. Roos
De naam ‘Rhodos’, is afgeleid uit de naam ‘ Rodon’ wat ‘roos’ betekent. De roos was in de Griekse mythologie de heilige bloem van de God Helios (de Zonnegod). Volgens de poëet Pindaros, die in de 5e eeuw voor Christus leefde, heeft Zeus na zijn overwinning tegen de Titanen de oppervlakte van de toenmalige wereld willen verdelen tussen de goden. Helios was tijdens de verdeling niet aanwezig en kreeg niets toegewezen. Zeus vond het erg dat hij Helios over het hoofd had gezien en wilde alles opnieuw verdelen. Dit wilde Helios niet, maar hij wilde dat de grond, die de volgende ochtend uit de zee zou oprijzen van hem zou worden. En zo geschiedde; de dag daarna rees een prachtig groen eiland op uit de zee: Rhodos.

2. Eiland van de Zon
Helios was zo onder de indruk dat hij het meteen in zijn zonnestralen liet baden. Sindsdien noemt men Rhodos ook ‘het eiland van de zon’. (Iliás: Vanwege de vele zonuren Ilios= Helios= Zon) Volgens een andere legende was Rhodos een nymf en dochter van de God Poseidon. Met haar zou Helios getrouwd zijn en ze kregen zeven zonen.

3. Hert
Een andere benaming voor Rhodos is "Elafousa" wat afgeleid is van het woord Elafi (hert). Al eeuwenlang zijn er herten op Rhodos, deze zouden al sinds het jaar 6000 voor Christus op het eiland leven.

 

Rhodos

 

4. Drie kapen
Rhodos heeft veel bijnamen. Veel van deze namen van Rhodos zijn geassocieerd met de vorm van het eiland, de vegetatie en andere kenmerken van het eiland. Zo noemde men bijvoorbeeld het eiland ‘Trinakria’ (Tris=drie, Akri=rand), waarschijnlijk bedoelde men hiermee het eiland met de drie kapen. Opvallend is dat in de oudheid ook Sicilië zo genoemd werd vanwege haar vorm.

5. Ofiousa of Fidousa.
De woorden ‘ofis’ en ‘fidi’ betekenen slang. In de loop der eeuwen waren er altijd veel slangen op het eiland.

6. Anemousa
Afgeleid van het woord ‘Anemos’ dat wind betekent. Vooral het noorden van het eiland staat bekend om de harde wind die hier in bepaalde periodes waait.

 

7. Asteria
Vanwege de heldere sterrenhemel (asteri=ster).

8. Ataviria
Ataviros is de hoogste berg van Rhodos,

9. Makaria
Eiland van de gelukkige.
 

Rhodos strand


10. Pelagia
Eiland uit de zee voortgekomen.

11. Aethria
Eiland met goed weer.

12. Piiessa
Eiland met rijke vegetatie.

Hoe je het ook went of keert, je ziet aan de benamingen van het eiland dat Rhodos een bijzonder eiland is. Mocht je nog niet weten waar de reis dit jaar naartoe zal gaan, dan is Rhodos een goede, zonnige optie!

 

Meer over Rhodos>>>
Tip: Actuele aanbiedingen naar Rhodos»

 

Vakanties naar Rhodos


Griekse Gids Reizen Het Griekse winkeltje to Magazaki Sunweb Griekenland Eliza was here Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2020