Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Evacuaties bij bosbranden op Samos

16-07-2021 De Griekse Gids

Update 19-07: Het vuur is geblust en de omgeving wordt goed in de gaten gehouden door de bandweer.

Er woedt een natuurbrand op het oostelijke Egeïsche eiland Samos. Bij het populaire vakantiedorp dorp Kokkari, aan de noordkust van het eiland, werden uit voorzorg enkele hotels  geëvacueerd toen het vuur zich verspreidde vanuit een bosgebied nabij het dorp Vourliotes op de berg Ambelos. Tientallen brandweerlieden, geholpen door drie helikopters en drie luchttankers, bestrijden de natuur brand op Samos, die donderdagavond begon.

Toeristen van  twee hotels in de buurt van de voorkant van de brand werden geëvacueerd. Volgens de brandweer zijn in totaal 210 mensen overgebracht naar andere hotels verder weg van de brand.


Video brand op Samos bij Kokkari -Lia en Jan Ettes

Gisterenavond sprak Jorgos (Griekse Gids) met Stelios Chatziandreou van Hotel Arion. Hij vertelde dat er geen gevaar voor de gasten was, maar wat storend was, was de rook. Hij vertelde dat ze voor het eerst een noodplan moesten uitvoeren: 156 gasten waaronder de gasten van Griekse Gids Reizen Lia en Jan Ettes moesten geëvacueerd worden. Stelios Chatziandreou was blij dat het plan zeer goed gewerkt heeft, want dit was de eerste keer dat het theoretische plan in praktijk werd uitgevoerd. Vannacht heeft dhr Chatziandreou met een aantal personeelsleden in het hotel geslapen. De gasten van Arion zijn geen moment in gevaar geweest, het hotel ook niet. Het heeft rondom een open ruimte waardoor vuur niet bij de gebouwen kan komen.

De gasten van Hotel Arion werden eerst naar Kokkari gebracht waar ze bij diverse restaurants konden dineren. De gasten van het hotel werden daarna verspreid over diverse hotels op het eiland, gasten van "Griekse Gids Reizen" zijn naar Potokaki frontbeach hotel gebracht om te overnachten.

Vanmorgen vroeg zijn de blushelikopters alweer uitgevlogen. Er wordt intensief geblust. De wind in het gebied waaide gisteren met windkracht 3-5 op de schaal van Beaufort. Griekenland ervaart vaak bosbranden tijdens de droge zomermaanden.

Bosbrand Samos
Brand op Samos. Foto; Lia en Jan Ettes

Samos brand
Natuurbrand op Samos Foto; Lia en Jan Ettes


Lees ook deze populaire artikelen

3 leuke hotels in Kokkari op Samos
3 leuke hotels in Kokkari op Samos
Samos, het eiland van legende en schoonheid
Samos, het eiland van legende en schoonheid
Interview met Annerieke Oudshoorn op Samos
Interview met Annerieke Oudshoorn op Samos
Samos: Eiland van Pythagoras
Samos: Eiland van Pythagoras

Griekse Gids Reizen Eilandhoppen De Griekse winkel - to Magazaki Tui Sunweb Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021