Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids

Griekenland weblog

Gemengde gevoelens voor Grieken na voetbalwedstrijd tegen Polen

09-06-2012

De openingswedstrijd van het EK in de Poolse leeuwenkuil in Warschau tussen Polen en Griekenland is in gelijkspel geëindigd; 1-1. Het was een spannende wedstrijd waarbij in de aanvangsfase de Polen veel beter waren dan de Grieken, en zij kwamen dan ook verdiend op voorsprong na een doelpunt van Lebanowski. Het leek of de Grieken gehypnotiseerd het veld waren opgelopen, waren ze onder de indruk van 56.000 Poolse supporters tegenover 2000 Grieken? De eerste twintig minuten van de wedstrijd was het Polen die de wedstrijd domineerde. De defensie van Griekenland had in dit deel van de wedstrijd geen grip op de aanvallers van de tegenstander, vooral de hele linkerflank van Griekenland had het erg zwaar met de, op dat moment, geweldig spelende Poolse rechterflank.

Na verloop van de eerste twintig minuten, begon Griekenland iets beter te voetballen, hoewel nog steeds ver onder het niveau. Inmiddels had de Spaanse scheidsrechter Carlos Velasco Carballo te gemakkelijk een gele kaart gegeven aan Sokratis Papastathopoulos voor een overtreding op Lebanowski.  De beslissingen van dezelfde scheidsrechter in de 44e en de 45e minuut waren het toppunt; eerst gaf hij een tweede gele kaart aan Papastathopoulos nadat hij zogenaamd Murawski zou hebben vastgehouden, in de herhaling op televisie is duidelijk te zien dat Murawski uitglijdt, Griekenland moest dus met tien spelers verder. In de blessuretijd werd een overduidelijke handsbal van Polen in het eigen strafschopgebied niet bestraft en daarmee werd de scheidsrechter de negatieve hoofdrolspeler van deze wedstrijd.

Een Spaanse kijker twitterde:  “het is net of Carlos Velasco met graffiti op de Akropolis spuit!”. Griekenland moest de tweede helft beginnen met tien man. In deze tweede helft kwam Griekenland vastbesloten om niet te verliezen het veld op. Het begon beter te voetballen en er kwam meer dreiging, zeker ook door Salpingidis die voor de matig spelende Ninis was ingevallen. Het was deze Salpingidis die in de 50e minuut de gelijkmaker scoorde en hoewel met tien, was het Griekenland die het spel controleerde en voorzichtig op zoek ging naar de tweede treffer. Eerst verkwanselde Samaras een grote scoringskans, maar even later leek het raak; Fortounis die ingevallen was voor Gkekas, gaf een magistrale pass aan Salpingidis die door de doelman van Polen Szczesny onderuit gehaald werd. Het was een strafschop voor Griekenland en rood voor de keeper van Polen! Helaas voor de Grieken, werd de strafschop van Karagounis, door de net ingevallen keeper van PSV Tyton, gestopt. Met tien tegen tien was Griekenland nu de betere en domineerde het spel.

Een kwartier voor tijd scoorde Salpingidis een doelpunt dat afgekeurd werd wegens buitenspel. In de herhaling is te zien dat het centimeterwerk was, maar was het niet zo dat bij geval van twijfel de aanvaller in het voordeel was? Het is niet anders, de einduitslag 1-1 is voor de Grieken een morele overwinning en dat geeft veel moed voor de wedstrijd van aanstaande dinsdag tegen Tsjechië.

Helaas moet Griekenland haar twee centrale verdedigers Avraam Papadopoulos (blessure) en Sokratis Papasthathopoulos (geschorst) dan missen, maar het centrale duo Katsouranis-Kyriakos Papadopoulos dat gisteren in de tweede helft uit nood is ontstaan heeft in de tweede helft tegen Polen laten zien dat dit goed gaat. N.B. Tijdens de helft benadrukte Leo Beenhakker, die gast bij de NOS op Nederland 1 was, dat Griekenland in de tweede helft geen kans meer zou maken en dat de wedstrijd reeds gespeeld was! Ik zou meneer Beenhakker het volgende willen zeggen: “voetbal is een mooie, vaak onvoorspelbare sport, en dat maakt voetbal mooi.

Als je de twee laatste minuten van de eerste helft in acht neemt, dan weet je meteen dat Griekenland bij voorbaat niet kansloos is.  Je hoeft niet mooi te voetballen om te kunnen winnen, herinnert u zich 2004 nog en hoe er gespot werd met Griekenland aan het begin van dat toernooi? Welk land werd toen Europees kampioen? Het Griekse team van nu heeft veel meer talent dan het team van 2004, maar kan dit Griekse team Europees kampioen worden of überhaupt de volgende ronde halen?” Ik zeg: “hoop doet leven.” Griekenland maakt heel weinig kans, maar die kans die is er altijd, die bestaat, en het is deze kans waar wij Grieken in geloven. Lukt het niet dan zij het zo! Maar na deze eerste wedstrijd tegen Polen, is er bij de Grieken een lekkere euforie en deze euforie kan niemand ons, tot aanstaande dinsdag in ieder geval, afpakken.”