Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Griekenland goedkoopste vakantieland!

Door Jorgos Nikolidakis

Afgelopen donderdag (15-06-2017) publiceerde het CBS op haar website een artikel met de titel “Hotels en restaurants Griekenland relatief goedkoop”. Daarin staat dat van de vijf populairste zomervakantielanden, je in Griekenland het minste voor hotelovernachtingen en restaurant bezoeken betaalt. Verder staat er in het artikel dat Griekse hotels en restaurants 19 procent goedkoper zijn dan gemiddeld in de Europese Unie en dat de hotels en restaurants in Nederland ruim 9 procent duurder dan gemiddeld zijn in de EU. Naar aanleiding van dit artikel wil ik iets dieper ingaan op de prijzen in Griekenland.

Eten in Griekenland

Prijzen van dezelfde gerechten kunnen per locatie of per streek ook in Griekenland natuurlijk variëren. Neem bijvoorbeeld de klassieke pita gyros, waar veel mensen zo dol op zijn. De prijs in Griekenland ligt momenteel gemiddeld tussen de €1.40 en €2.50. Behalve gyros zit er in het pitabroodje gewikkeld, frietjes, tomaat, uien en tzatziki of een andere saus. Bij de ene zaak is de pita gyros wat groter en zwaarder dan bij de andere zaak, maar meestal raak je met zo’n pita al verzadigd. In Nederland en België betaal je gemiddeld tussen de €5 en €7 voor een pita gyros.
 

Pita gyros
De prijs van een pita gyros varieert van €1.40 tot €2.50 in Griekenland


In Griekenland kun je genieten van de klassieke Griekse ovenspecialiteiten, zoals ‘Mousaka’ en ‘Pastitsio’. De prijs bij een restaurant in Griekenland varieert gemiddeld tussen de €5,50 en €7 per portie. In Nederland en België betaal je bij een Grieks restaurant al gauw €14 tot €18 voor hetzelfde gerecht. Voor een grote Griekse salade (Choriatiki) betaal je in Griekenland tussen de €4 en €6 en voor een pizza in een pizzarestaurant tussen €5 en €7. Toen wij afgelopen mei in Noord Griekenland waren, bestelden wij in Thessaloniki bij een zaakje een grote verse wafel met nutella voor €2.20 en een hotdog met twee worstjes inclusief een blikje cola voor €1.90. Spotgoedkoop!
 

Eten in Griekenland is goedkoop
Uit eten in Griekenland is een stuk goedkoper dan in Nederland!
 

Al met al, zijn wij in Griekenland met ons gezin bij een restaurant meestal gemiddeld rond de €10 per persoon kwijt en daar zit dan het voorgerecht, hoofdgerecht en drinken bij en meestal ook nog een toetje in de vorm van een schaal met fruit. Het fruit is meestal "van het huis". In Nederland zijn we gemiddeld minstens €25 per persoon kwijt en krijg je zelden iets "van het huis". Tip: Wanneer je in Griekenland op vakantie bent en in een drukke badplaats verblijft, probeer dan iets verder uit het centrum te gaan eten. Loop eens door de smalle straatjes en zoek een gezellig plekje waar veel lokale bewoners zitten. De prijs kan zomaar 30% tot 40% lager liggen en meestal krijg je dan ook nog een grotere portie!


Overnachten in Griekenland

Wat betreft het verblijf, de prijs van een hotelkamer in Griekenland is over het algemeen veel lager dan hier. Hoewel bij de luxe resorts de prijzen in Griekenland natuurlijk ook hoger kunnen zijn. Maar ben je op zoek naar leuke accommodaties en hotels in het middensegment, dan kunnen de prijzen zeer laag uitvallen. Ik heb hier telkens mee te maken wanneer ik voor de Griekse Gids door Griekenland reis om reportages te maken.

 

Hotel is in Griekenland zijn veel goedkoper dan in Nederland
Lage prijzen bij veel hotels in Griekenland. (Hotel Aegean Star Karavostasis Folegandros)


Afgelopen september bezocht ik o.a. de eilanden Kos, Leros, Patmos, Kalymnos en Samos. Voor een tweepersoonskamer betaalde ik tussen de €20 en €35 per nacht en daar zat dan ook het ontbijt bij! Er zaten hotels en appartementen bij die qua luxe niets minder dan 4 sterren hotels waren. Overal sliep ik meestal 1 nacht, het was uiteraard nog goedkoper geweest als ik voor meerdere dagen bij hetzelfde hotel was gebleven. Wil je in Griekenland nog goedkoper? Dat kan ook. Bij aankomst in allerlei havens op de Griekse eilanden staan vaak mensen met bordjes ‘rooms’ erop op gasten te wachten. In Skopelos werd me een kamer voor €15 aangeboden, hetzelfde ook op Paros en op vele andere eilanden.


Kosten eerste levensbehoeften

De prijzen van producten in supermarkten variëren zeer sterk. Zo zijn geïmporteerde producten meestal duurder dan hier. In tegenstelling tot Griekse producten, want die kunnen dan weer spotgoedkoop zijn. Ik heb gisteren met mijn moeder op Kreta gebeld om naar prijzen te vragen. Ze was toevallig naar de markt van Mires geweest, zie hier enkele actuele prijzen:
Watermeloen: € 0,40 €/kilo
Aardappelen: € 0,45 kilo
Tomaten: €1 kilo
Komkommers: €1 kilo
Kersen: €5 voor 2 kilo

 

Groente is goedkoop op de markt in Griekenland
Paprika's 1,20 de kilo


Wat betreft vleeswaren, een kilo varkenskarbonaadjes kost momenteel €5 en een kilo kip €2,50. Voor een vers brood bij de bakker van het dorp betaal je €0.90 (800 gr).

Conclusie

Al met al kan ik concluderen dat Griekenland inderdaad het goedkoopste vakantieland van de 5 populairste vakantiebestemmingen is! Dus wil je nog op vakantie en houd je er niet van om teveel geld uit te geven, ik zou zeggen: Kies voor Griekenland!

 


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Tom Hanks en Rita Wilson: Kom naar Griekenland!
Tom Hanks en Rita Wilson: Kom naar Griekenland!

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024